"Doamne, iti multumesc ca ieri ai fost cu mine si azi sunt sub protectia Ta. Ajuta-mi sa nu ma ingrijorez de ziua de maine, sa imi aduc aminte ca dragostea Ta ocrotitoare ma asteapta si in acel maine pe care nu il cunosc."
"Señor, gracias por estar ayer conmigo y hoy estoy bajo su protección. Ayúdeme a no preocuparme por el mañana, a recordarle que su amor guardián también me espera en este mañana que no sé. " Parintele Arsenie Boca

sâmbătă, 31 august 2013

Sfintirea Altarului de vara la Manastirea Dionisie Exigul

       Pentru ca maine este sărbătorit Sfântul Dionisie Exigul, dupa multa truda si efort  Maicuta Stareța Evghenia si Părintele duhovnic, Ghenadie, au reusit sa termine frumosul altar de vara, la umbra copacilor, in apropierea raului Gura Dobrogei [afluent al Casimcei] ce curge domol si aduce  aproape de mănăstire apa sa limpede si rece.
      Au ales aceasta frumoasa zi, inainte de inceputul noului an bisericesc si numerosi pelerini  din Constanta, Ialomita si imprejurimi (Targusor, Mihail Kogălniceanu)  au venit sa ia parte la sfintirea Altarului, bucurându-se de Sfânta Liturghie, de cântările frumoase ale preoților, la umbra copacilor.
 In ochii Maicutei Evghenia si a parintelui se citeau pacea si bucuria. Daca anul trecut Parintele Nicolae a strans un grup de enoriasi de la Sfantul Mina pentru a aduna pungile si resturile aduse de o ploaie torentiala ce a facut distrugeri mari in curtea manastirii, astazi, dupa luni de truda acestia au reusit  sa faca din Manastire o floare.
  
  
  
 Langa chili au amenajat gura raului, au construit altarul de vara,
 au reusit sa imprejmuiasca terenul manastirii si sa puna temelia bisericii!
   Si toate acestea, înconjurate de o oaza de verdeața, de flori înmiresmate ce iți fac șederea mai îmbietoare, in timp ce pacea pune stăpânire pe suflet...
    Dupa ce slujba s-a terminat si am fost miruiți de părintele Ghenadie, am primit din bucatele pregătite pentru hram, apoi  am poposit în apropiere sa ne bucuram de aceasta frumoasa ultima zi de vara.                
       Dealurile Casienilor, primitoare ca întotdeauna, sunt numai bune de colindat si cățărat.
 
    Desi in mare parte iarba s-a uscat (doar arborii pitici si maracinii supravietuind climatului dobrogean), natura mai scoate la iveala flori albastre, paducel, cimbrisor si alte plante medicinale...
    Ne-am incumetat sa o lasam si pe Ema sa zburde, in timp ce mama a ramas sa se odihneasca la umbra si mare ne-a fost bucuria ca a venit cand am chemat-o, renuntand la cautarile ei de vanator!
        Înainte ca soarele sa ne moleșească am plecat spre casa însoțiți de un cer minunat...
 
Va doresc multa sănătate si o toamna binecuvântata cu roade bogate!



joi, 29 august 2013

Bucura-te, Sfinte Ioane Inaintemergatorule!

           Inger inaintestatator, al cetelor dreptilor, Tu esti Ioane proorocule, ca stralucind cu dumnezeiasca lumina, luminezi pe toti cei ce lauda dumnezeiasca pomenirea ta, si cu fierbanteala si dragoste te maresc si zic catre tine asa:
     Bucura-te, stea de lumina purtatoare lumii;
     Bucura-te, facile stralucitoare a toata faptura;
     Bucura-te, cadere de pierire demonilor;
     Bucur-te, ridicarea pamantenilor celor cazuti;
     Bucura-te, adanc mare vazut de gandurile credinciosilor;
     Bucura-te ca tu esti povatuitorul mantuirii;
     Bucura-te, ca luminezi inimile credinciosilor;
     Bucura-te, datatorule de bucurie al crestinilor;
     Bucura-te, prin care se lumineaza faptura;
     Bucura-te, prin care se goneste necazul;
     Bucura-te, Sfinte Ioane, preacinstite Inaintemergatorule!

marți, 27 august 2013

Meteorele. Manastirea Sfantul Stefan

             Dupa doua zile la Salonic, in care am incercat sa ne bucuram de frumoasele biserici si numeroasele obiective turistice, am pornit la drum din aglomeratul oras pe la ora 10 si abia la 11, dupa ce am gasit cu greu o benzinarie functionala, am resuit sa iesim pe autostrada. De aici, drumul a fost o placere; traficul pe E90 a fost lejer, soferi civilizati; o alternare de forme de relief, campii, lacuri, munti in departare... apoi traseul a continuat prin "creierul" muntilor caci am traversat pe putin 12 tuneluri pana am iesit de pe autostrada. Si cel mai lung a fost de 10 km, din cate imi aduc aminte!
     Dupa ce am parasit autostrada au mai urmat 40-50 de minute pe un drum numai curbe, caci coboram muntele spre Valea Tesaliei; dar stiind ca suntem aproape n-a mai contat si  mi-aduc aminte cu ce mare bucurie am exclamat, cand in sfarsit, in zare au inceput sa se vada semetele Meteore.
          Dupa ce coborasul obositor a luat sfarsit am intrat in Kastraki, si la ora 16, reusisem cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sa ne cazam intr-o frumoasa casa de piatra, la poalele Meteorelor.
          Despre cazare  si ospitalitatea gazdei, avem numai cuvinte de lauda!
  
 
          Doamna Paraschevi, s-a straduit sa ne simtim ca acasa: a petrecut cu noi mai multe ore, descriindu-ne pe scurt Grecia, alternativele turistice si istoria locului; ne-a propus alte doua excursii pe care merita sa le facem si despre care voi reveni in alte postari( Trikala si Ioanina).
            Daca veti dori sa vedeti Meteorele, merita sa va petreceti sejurul la Petrino Guesthouse ( booking.com)
 
                   ***
 
           Despre Meteore, la modul general, voi culege pe scurt cateva informatii, avand la indemana un ghid in limba romana cumparat de la Manastirea Sfantul Stefan:
     "Sfanta Meteora constitue cel mai mare si mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, dupa Muntele Athos. Inspre latura nord vestica a Thesaliei, din timpuri stravechi se inalta tacuti si neclintiti, mandrii si impozanti, uriasii de  piatra ai Sfintei Meteora - situata intre masivii muntosi ai Pindului  si ai Antiohasiei, langa albia raului Pinios, turnuri care domina natura si ingeri pazitori ai orasului Kalambaka si ai satului Kastraki.
     
       Padurea de piatra a stancilor, plasmuita de Dumnezeu, constitue unul dintre cele mai minunate si sugestive fenomene geologice ale planetei noastre.
        Cea  mai uzitata teorie sustine crearea stancilor datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol care se varsau in vechiul lac tesalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossiei, apele lacului au gasit iesire in Marea Egee prin Valea Tembi; atunci acest masiv in forma de delta (sub actiunea coroziva a cutremurelor, vanturilor si caderilor de stanci de-a lungul a milioane de ani) s-a scindat in pietre si uriase stanci compacte cu inaltimi de pana la 400 metri!..."  
Manastirea Sfantul Stefan in planul apropiat si Manastirea Sfanta Treime  in departare
                      Cel care a pus bazele primei manastiri este Cuviosul Atanasie Meteoritul, care vietuise inainte in Muntele Athos. In jurul sec. XIV, Cuviosul intemeiaza prima asezare moanstica pe cea mai mare si spatioasa dintre stanci, dandui numele de Marea Meteora si inchinata Schimbarii la fata a Domnului Iisus. De atunci au inceput sa vina tot mai multi calugari, sihastri si pustnici dornici sa-si petreaca viata ascetica intr-un loc aspru dar binecuvantat de Dumnezeu cu o inegalabila frumusete. Din cele 24 de manastiri care aparusera in sec. XVI,  au mai ramas in stare buna, chiar infloritoare, doar 6 manastiri, acestea fiind deschise spre vizitare pelerinilor si turistilor.
 
      Dupa ce am consultat harta manastirilor, am vazut ca programul ne permite sa vedem Manastirea Sfantul Stefan, asa ca fara sa mai desfacem bagajele, am pornit nerabdatori la drum; cred ca de la pensiune am facut in jur de 20 minute, Manastirea Sfantul Stefan fiind impreuna cu Manastirea Sfanta Treime, cele mai departate de locul cazarii. 
        Manastirea Sfantul Stefan avea inca portile deschise cand am ajuns, si am avut noroc sa nu fie prea aglomerat, astfel ca am intrat linistiti sa ne inchinam in Biserica inchinata Sfantului Haralambie, unde se afla si Cinstitul cap al Sfantului, care savarseste minuni pana in ziua de astazi.
 
        Manastirea adaposteste un muzeu cu o bogata colectie de icoane, manuscrise, vesminte tesute cu fir de aur, sculpturi, filigrame si alte obiecte de cult.
       Desi a fost bombardata in anul 1943 "a fost complet reparata si zugravita de un celebrul aghiograf contemporan Vlasis Titonis. Sfanta manastire s-a remarcat pentru importanta contributie la luptele neamului, la formarea  tinerei generatii si in invatamant."
Muzeu; Sfantul Stefan si Sfantul Haralambie, ocrotitorii Manastirii
      Dupa ce am vizitat muzeul si Florin ne-a cumparat iconite si 2 carti am admirat orasul Kalambaka si frumoasa vale a Thessaliei care se desfasoara  de-a lungul raului Pinios. 
          Prima Meteora ne-a uns la suflet...
 
 
 
  
      Din capitolul " Grecia; impresii de calatorie" sper sa va placa si postarile despre:
      Alexandroupoli
        Salonic
 
 
 
   
 

Seara, dupa o zi lunga, ne-am bucurat de spectacolul maret al apusului...
 
 

        Despre celelalte Sfinte Manastiri ale Meteorelor, in postarile viitoare...
 

luni, 26 august 2013

Notting hill - filmul saptamanii

       Daca nu ati reusit sa il vedeti pana acum, vi-l recomand calduros!
      
        E o poveste de dragoste presarata cu numeroase situatii comice, iar coloana sonora va va merge la inima!
     Cum filmul a fost lansat din mai 1999, poate trece deja la categoria "clasice", insa pentru mine face parte din categoria comediilor romantice, asa ca il revad de fiecare data cu placere! [Nu va spun de cate ori l-am vazut!]
 
        In rolurile principale ii puteti admira in toata splendoarea tineretii lor pe Julia Roberts si Hugh Grant, care traiesc  o frumoasa poveste de  iubire - ce pare la prima vedere imposibila, intr-un decor tipic englezesc, din cartierul londonez Notting Hill.
 
 
      Filmul a avut cele mai bune incasari in anul 1999, a castigat mai multe premii, inclusiv pentru coloana sonora.
       Alte melodii deoasebite pentru romantici incurabili, si nu numai:

  1. "From the Heart" – Another Level
  2. "When You Say Nothing at All" – Ronan Keating
  3. "Do What You Like" – Take That
  4. "She" – Elvis Costello
  5. "She" – Charles Aznavour
  6. "How Can You Mend a Broken Heart?" – Al Green
  7. "In Our Lifetime" – Texas
  8. "I Do (Cherish You)" – 98 Degrees
  9. "Born to Cry" – Pulp
  10. "Ain't No Sunshine" – Lighthouse Family
  11. "You've Got a Way" (Notting Hill remix) – Shania Twain
  12. "Gimme Some Lovin'" – Spencer Davis Group
  13. "Will and Anna" – Trevor Jones
  14. "Notting Hill" – Trevor Jones
  15. "Ain't No Sunshine" – Bill Withers
 Asa ca merita sa il vizionati, intr-o seara placuta din ultima luna de vara!
 

sâmbătă, 24 august 2013

Flasneta si muzica veche

          Va mai aduceti aminte de vremurile de odinioara?
          Nu zgomot, nu manele, nu basi dati la maxim ca prin statiuni sau chiar pe bulevarde, din vre-o masina "meseriasa" (scuzati expresia)! Te-ai astepta ca cei cu masini scumpe sa aibe si gusturi rafinate...
         Dar oricum nu de ei vreau sa ma leg, ci pentru ca de curand am cumpart un CD cu muzica veche franutzeasca care m-a uns la inima, am vrut sa va delectez [sper!] cu o astfel de melodie, mai ales ca pe fundal auzisem si flasneta....
        Mi-aduc aminte ca am mai "prins" si eu acele vremuri, candva in copilarie [cred ca aveam 4-5 ani] cand ma plimbam intr-un parc din Bucuresti; am vazut un batranel cantand la flasneta si tare mi-a placut!
        Asa ca va las in compania unui cataret francez ambulant si va doresc week-end placut! 

       Voi ce amintiri aveti legate de flasneta si ce muzica buna mai ascultati?

        In acest album  - L'amour & the city, pe care l-au realizat cei de la studioul Magic FM, sunt incluse pe 3 CD-uri, melodii si cantareti celebri: Edith Piaf, Charles Aznavour, Maurice Chevalier, Dalida, Yves Montand si altii, precum si cantareti americani cum ar fi Earha Kith, celebra in 1953 pentru stilul ei aparte, cariera artistica dar si pentru rolul de Catwoman, din serialul Batman.


      S-ar putea sa va placa  de pe aceast album melodia  "C'est Si Bon" in interpretarea ei...


 si un vechi refren cantat de Maurice Chevaier, timp in care veti putea colinda vechiul Paris!







miercuri, 21 august 2013

Festivalul antic Tomis, partea a II -a

    Cum festivalul a tinut doar 3 zile, am incercat sa fim prezenti si sa ne bucuram de el in fiecare zi!

 

      A doua zi, am vizionat jocurile romane, am urmarit miscarea de trupe si activitatile zilnice ale micului sat antic, reconstituit atat de frumos in parcul Tabacarie.
Dupa terminarea jocurilor, trupele de romani, sarmati  si goti s-au salutat cavalereste si au purces la parada in aplauzele spectatorilor si a amfitrioanei Tomiris 



    Fiica cea mare, Irina, fotograf  la fel de pasionat, s-a plimbat printre corturi si a surprins cateva imagini...

     Pe copii i-am lasat sa se bucure de  olarit; au mesterit  fiecare ce si-au dorit: Ioana un vas de lut si o barca, iar Stefan o broscuta - suport pentru bomboane si "ceva - o cutie pentru tinut bomboane"; desigur ca ni le face noua cadou, iar el mananca bomboanele pe care le vom pune acolo!
Stefanut, alaturi de zanele dacice aflate intr-o sedinta foto prelungita, datorita multimii de copii,tineri sau mai putin tineri care nu le dadeau pace! 

    
           Retragerea trupelor...
 
   
 

       

       


       Pentru ca doamna Corina Martin (Presedinte  al Asociatiei Litoral-Delta Dunarii si principalul organizator al festivalului) a fost foarte draguta si facea poze cu toti cei doritori, am profitat si eu de ocazie sa fiu pozata langa frumoasa amfitrioana a  manifestarii, care si-a asumat rolul reginei Tomiris,  prezentand cu aplomb  luptele si jocurile romane, fiind  gazda onorifica a festivalului.
  
    La indemnul dansei am plecat sa vedem parada care a defilat in Statiunea Mamaia din dreptul Hotelului Flora si  la care au participat toti cei 150 de actori organizati pe cete, legiuni, in frunte cu ai lor conducatori. Desi zilele au fost caniculare acestia au suportat cu stoicism temperatura  lasandu-se fotografiati, prezentandu-si costumatia si exercitiile plini de zel.
   
    Ultima zi de festival, duminica, 18 august, a fost la fel de spectaculoasa. Tragedia antica "Medeea"a lui Euripide a fost pusa in scena de studentii Facultatii de Arte din Constanta in aer liber, si a atras o multime de spectatori, care au ignorant lipsa locurilor pe  balotii de fan si au stat in picioare  ori direct pe iarba pana la ora 21,30.
 
       Si seara nu se putea termina dacat cu premierea celor care au facut posibil acest festival: participantii  si organizatori deopotriva.
        Dupa discursul de multumire au fost premiati pe rand:
- trupa de teatru a studentilor de la Universitatea Ovidius;
-"Legiunea a V- a Macedonia condusa de Iulius Cezar", din Cluj;
- Zanele dacice de la Zalau, aflate la prima lor participare;
- tribul de razboinici sarmati din Svisthov, Bulgaria;
- ceata de luptatori goti din Polonia.
     
      Pe langa aprecierea publicului si a amfitrioanei Corina Martin, reprezantantii delegatiilor au primit  o diploma de participare si medalia creata special pentru acest ocazie, care are ca simbol sarpele Glykon, unic in Europa.
       A urmat apoi premierea coorganizatorilor in frunte cu Terra Dacica si seara s-a incheiat cu stingerea Flacarii Tomisului care va fi aprinsa la a III-a editie, anul urmator.
  
       Pana atunci, in spiritul zilelor care ne-au starnit melancolia vremurilor trecute aclam cu mandrie: Viva Tomis!
      
    Si inceputul....     Partea I





Puterea dragostei!

Fraţilor, dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.
 
Cât despre proorocii se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi; pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea, dragostea.
Iar mai mare dintre acestea este dragostea.
 
 
Sfantul Apostol Pavel

luni, 19 august 2013

Vara

                                                           de Vladimir Pop Marcanu
 
 
Vara e stapana ploii
Si a focului din soare,
Ea e zana ce ne-aduce
Zilele dogoritoare.
 
In cuptorul ei se coc
Pepeni galbeni, o minune!
Piersici mari cu miez de foc,
Pere, visine si prune.
 
In gradina, ca sa creasca,
Varza, ceapa si spanacul
Dupa zile secetoase
Care par mai lungi ca veacul,
 
Ea trimite-o ploaie calda
Care vine-n pas grabit,
Uda totul si-apoi pleaca
Repede, cum a venit.

Rugaciunea multumirilor

                                                                                 Sfantul Parinte Arsenie Boca

          Iti multumesc Doamne
Iti multumesc azi, ca sunt, pentru ziua de maine.
Iti multumesc ca am pe masa o paine.
Iti multumesc pentru stropii de ploaie,
Pentru fructe, pasari, flori,
Pentru soarele care rasare in zori,
Pentru cerul cu licar de stele,
Pentru toate zilele vietii mele,
Pentru firul de apa izvorat din fantana,
Pentru harul ce-mi poarta a mea mana
Pe arcus de vioara, pe panza, pe piatra,
Pentru viersul ce curge din mine spre cer.
Multumesc pentru omul blajin si sincer.
Multumesc pentru haina pe care o port,
Pentru tot ce ma doare si totusi suport.
Iti multumesc pentru cantecul de pasarele
Pentru toate incercarile vietii mele.
Multumesc pentru puiul de om ce sa va naste.
Iti multumesc ca ai Inviat in noaptea de Paste.
Am atatea pentru care sa-ti multumesc,
Ca nu ar fi de ajuns o mie de ani sa traiesc!

***
<<Aceasta rugaciune "a multumirilor", ca si cea pe care am numit-o "a eliberarii" se afla intr-o carte foarte veche de rugaciuni, intr-o brosura de circa 60-70 pagini, pe care Parintele Arsenie Boca a daruit-o unei credincioase, o carte unicat. Aceasta carte cuprinde mai multe rugaciuni care nu sunt cunoscute, acesta fiind un semn ca cel mai probabil, in mare lor majoritate sunt alcatuite chiar de Sfantul Parinte Arsenie Boca>>
Culeasa din cartea: Parintele Arsenie Boca
DARUL LUI DUMNEZEU
PENTRU POPORUL CARE STRIGA

   La rugamintile insistente ale doamnei Dorina Stoica trebuie sa adaug ca dansa susține că este autoarea acestei poezii. Cautand pe google, poezia de fata apare pe pagina dansei, fiind publicată in cartea "De la poezie la rugaciune", ediția  2010.
   
     Ținând însă cont de nota de subsol pe care am regăsit-o în cartea "Părintele Arsenie Boca Darul lui Dumnezeu pentru poporul care striga" nu pot lua decizia de a schimba numele autorului, lasandu-vă pe dvs, dragi cititori să aveți propria părere. 


duminică, 18 august 2013

Icoana Maicii Domnului Prodromita la Techirghiol

          De pe 14 august la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol se afla copia icoanei de la Manastirea Prodromu din Muntele Athos, Maica Domnului Prodromita.
          O frumoasa icoana facatoare de minuni, a caror chipuri s-au facut prin minunea  si voia Maicii Domnului. In 1863 icoana a fost comandata pictorului Iordache Nicolau din Iasi de catre Preotul Nifon care a convenit sa lucreze cu post si rugaciune, insa Pronia cereasca a facut ca aceasta icoana sa fie desavarsita in chip miraculos.

     O mai puteti afla la Techirghiol, pana luni, 19 august, cand dupa o procesiune in jurul pranzului se va indrepta spre Bucuresti, la paraclisul de langa Catedrala Nemuririi Neamului.
    Daca aveti posibilitatea, va doresc din suflet sa ajungeti, caci frumusetea ei este de nedescris, ochii nu se pot dezlipi de chipul Maicii Domnului si privind-o iti vine neincetat sa te rogi. 


Stapana preacurata, pentru purtarea de grija, aratata poporului roman dreptcredincios, multumiri aducem din inima.
Iar tu, ceea ce ne-ai daruit icoana in care chipul tau si al Pruncului tau s-au zugravit prin minune, izbaveste-ne din toate nevoile,
ca sa-ti cantam Tie:
  Bucura-te, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara,
ocrotitoarea crestinilor!

sâmbătă, 17 august 2013

Festivalul Antic Tomis in Constanta

    De vineri, 16 august, a inceput in Constanta a doua editie a Festivalului antic, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.
    Ieri am fost doar in recunoastere, nestiind exact la cat incepe... asta din lipsa mea de informare, recunosc. Ma asteptam sa dea startul mai pe seara, ca sa ne incumetam sa iesim din casa!
 
     Desi am ajuns cu doi din copii si cu Ema, am resuit sa surprindem viata roamanilor si a dacilor - reconstituita foarte frumos, intr-un satuc plin de corturi, garduri si baloti de fan, in paduricea din parcul Tabacarie.
 
    
     Tocmai ce se terminase "batalia dintre daci si romani" si  trupele romane se retrageau marsaluind victorios!
 
   
    Desi aranjati si mandri, tot dacii nostri mi s-au parut mai vanjosi si neostoiti.


      
 
 
Isi vedeau de treburi, pe langa sotiile si copii lor, povestindu-le peripetiile din lupta...
 
 
      
 
 
 
 
 
 
 
Sotiile pregateau masa sau  mestesugareau arcuri pentru luptatorii lor!
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
     Seara se lasa si dupa ce am colindat micul sat, am ajuns la atelierul fierarului.
   Acesta atragea toate privirile, caci fierarul mesterea o barna de fier in foc, pe care il atata cu doua foale; si scanteile care tasneau in lumina inserari erau chiar spectaculoase.
 
  Ignorand multimea pestrita (caci  hainele noastre de acum sunt pline de culoare si alte ciudatenii) ne-am lasat purtati in timp privind munca plina de pasiune a artistului fierar.
 
 ***
          In seara asta urmeaza jocurile romane;sper sa revin cu noutati intr-o postare viitoare!

vineri, 16 august 2013

Sfintii Martiri Brancoveni.Insemnari din caietul Parintelui Arsenie Boca

         In caietul "Seminte  duhovnicesti" al Parintelui Arsenie Boca am gasit o tulburatoare istorisire: "Cum au murit Constantin Brancoveanu si copiii sai"
      Iata ce scrie acesta:
 
     <<Plenipotentiarul venetian la Tarigrad, Andreea Memno, a fost de fata in ziua de 15 august(Sfanta Maria) 1714, la scena executiei lui Constantin Brancoveanu Voda si a membrilor familie sale, ucisi din porunca sultanului Ahmet. In scrisoarea sa catre dogele Venetiei, plenipotentiarul sau raporteaza astfel:
     "Duminica, 15 august de dimineata, s-a taiat capul batranului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui si unui boier care ii era vistier.
      Iata cum s-a facut:
     Inca de dimineata sultanul Ahmet se puse intr-un caic imparatesc si veni la seraiul zis foisorul  Ialikiacs, pe canalul MArii Negre, in fata caruia era o mica piatra, unde au adus pe Brancoveanu Voievod, pe cei patru baieti ai lui si vistierul Vacarescu, i-au pus in genunchi unul langa altul, la oarecare departate, un gade le-a scos caciulile din cap si sultanul i-a mustrat facandu-i haini. Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune.
       Inainte de a se ridica securea asupra capului lor, fura intrebati de voiesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati.
       Glasul cel inabusit de credinta la batranului Brancoveanu rasuna si zice, spaimantat de aceasta insulta: << Fii mei! Iata, toate avutiile si tot ce am avut, am pierdut. Sa nu ne pierdem insa sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte: priviti la Hristos, Mantuitorul nostru, cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit; credeti tare intr-u acesta si nu va miscati, nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta.>>
         La aceste cuvinte, Ahmet se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele.
       Gadele infiorator, ridica securea si capul marelui vistier Enache Vacarescu se rostogoli pe pamant.
        Apoi incepu cu uciderea copiilor. Cand gadele ridica securea la capul feciorului celui mai tanar al domnitorului, Beizadea Mateias, numai de 16 ani, acesta se ingrozi de spaima. Sarmanul copil, vazand atat sange de la fratii lui si de la Vacarescu se ruga de sultan sa-l ierte, fagaduindu-i ca se va face turc. Insa parintele sau, domnul al carui cap cazu in urma, infrunta pe fiul sau si zise:<<Mai bine mori in legea crestina, decat sa te faci pagan, lepadandu-te de Iisus Hristos, pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant!>>
       Copilasul asculta si, ridicand capul cu glas ingeresc zise gadelui: <<Vreau sa mor crestin, loveste!>>
        In urma ucise si pe Brancoveanu.
       
       O, Doamne! O, Doamne! Pana imi tremura cand va scriu, Excelenta, ceea ce am vazut...
       Ma intreb [daca] putut-a fi de fata cineva sa nu fi plans, vazand capul nevinovatului Mateias, tanar-tinerel, rostogolindu-se pe jos langa capul parintelui sau, care se apropiase de al copilului... parea a-l imbratisa...
     Gadele, stropit de sangele cresitinesc, face un salut sultanului si se retrage. Sultanul, insotit de plenipotentiarii Germaniei, Rusiei, Angliei, se ridica sa plece. Vazandu-i cu ochi lacrimati, spuse sultanul ca regreta acum ceea ce a savarsit."
 
 
 
 

joi, 15 august 2013

Crinii feciorelnici ai Maicii Domnului

    O minune aparte se savarseste in fiecare an, incepand cu anul 1943 in satele grecesti din Insula Kefalonia: Troghianata si Demutandata.
 
    Intre cele doua sate, credinciosii din evlavie catre Maica Domnului au zidit  bisericuta "Maica Domnului cu crinii" caci in aceasta biserica se savarseste an de an: crini albi si binemirositori infloresc in ajunul marii sarbatori.
   Astfel, in ajunul Bunei Vestiri, crestinii aseaza in vaze, inaintea icoanei facatoare de minuni crini care au fost plantati cu grija de femei, special pentru Maica Domnului.
   Desi se usuca, dupa legile firii, cand se apropie praznicul Adormirii Maicii Domnului, intr-un chip minunat inmuguresc si infloresc, cu toate ca tulpina ramane uscata si zbarcita.
 
    
     In satul Pastra se petrece aceeasi minune.De la 1 august, cand incep Paraclisele Maicii Domnului, si pana la 15 august legile biologice se modifica si odata cu mutarea Maicii Domnului crinii reinvie, primind "suflare de viata". Dupa Sfanta Liturghie din ziua praznicului, preotul imparte credinciosilor acesti crini ca binecuvantare.
 
 
 Minune repovestita din
 Patericul Maicii Domnului
 
La Multi Ani, gingase copile, stimate doamne si domnisoare!
Numele acesta sfant si frumos sa va fie pavaza si bucurie in viata!
 
La Multi Ani, maicuta mea cea buna!Sa ne traiesti!
 
La Multi Ani, tuturor crestinilor si a celor ce sunt pe mare departe!Maica Domnului sa ne ocroteasca, sa ne pazeasca si sa ne ocroteasca cu marea Sa bunatate!
 

miercuri, 14 august 2013

La praznicul Adormirii Maici Domnului

 Fericimu-te toti,
O prea sfanta Maica,
Inchinandu-ne cinstitei tale mutari,
Cea de care ingerii s-au minunat.


 
Fresca pictata de Parintele Arsenie Boca  in biserica Manastirii Draganescu

 
          Zid esti credinciosilor, Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara. Si aparatoare tuturor celor ce alearga, la tine, Preacurata, caci tu te-ai mutat la ceruri, ca sa fii solitoarea cea mai de aproape, pentru toti care canta tie:
     Bucura-te, cetatea Marelui Imparat, asezata deasupra muntilor ceresti;
     Bucura-te, zid si acoperamnt, ce nu te ascunzi de la a noastra staruinta;
    Bucura-te, ca ajuti pe cei credinciosi sa biruiasca uneltirile dusmanilor;
     Bucura-te, ca ai infrant multimea agarenilor;
     Bucura-te, pazitoarea cea neclintita a ortodocsilor;
     Bucura-te, imprastierea ereticilor.
     Bucura-te, ca ne esti pace si bucurie;
     Bucura-te, ca ai calcat iadul cel atotpierzator;
    Bucura-te, cununa aleasa a celor ce cu minte intreaga lupta impotriva pornirilor trupului;
    Bucura-te, prea marirea cea mult pretuita a nevoitorilor mucenici;
     Bucura-te, solitoarea odihnei celei fericite a ostenitorilor cuviosi;
     Bucura-te, datatoarea bucuriei celei vesnice a monahilor ce bine au vietuit;
    Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea Ta, nu ne lasi pe noi!
  
 

marți, 13 august 2013

Ema la un an

      Dragalasa noastra Ema, a facut azi, 13 august, un anisor!
 
    In casuta noastra este de la 2 luni si jamatate, mai exact de la Sfanta Paraschiva, cand a vrut Bunul Dumnezeu ca Ema (asa cum i-am ales numele inca de la Iasi) sa-si schimbe buletinul de moldoveanca cu unul de dobrogeanca!
 
    Fara alte cuvinte, caci sunt de prisos...sa spunem cat e de iubita si rasfatata... am ales cateva poze care v-o prezinta in cele mai simpatice ipostaze.
 
 
    Azi, am sarbatorit-o cu o conserva buna de vanat si o jucarie simpatica, pe care insa a roso cu placere dupa o partida de joaca!
   
 La Multi Ani, Ema!

 

Postări populare

Colectie citate

  • "Viata e altceva decat o visam, mai ales pentru ca si noi suntem altfel decat ne credeam. O singura ambitie este legitima: aceea de a fi mai buni". Monseniorul Vladimir Ghika.
  • "Dumnezeu e pretutindeni doar ca trebuie rugat. Uneori chiar o rugaciune scurta facuta insa din tot sufletul si cu toata inima te ajuta daca o zici cu putere." Parintele Arsenie Boca
  • "Cea mai bogată moștenire pe care parinții pot să o lase copiilor este copilăria fericită, plină de amintiri tandre despre tatăl și mama lor. Aceas­ta va lumina zilele care vin, îi va păzi de ispite și îi va ajuta în încercările vieții de zi cu zi după ce vor părăsi casa părintească." Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranta, care afla iesire chiar si acolo unde nu exista loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti". Sfantul Isaac Sirul
  • "Nu am nici o teama...in lumea aceasta exista dragoste si frumusete! Cuvioasul Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Nu minunile Îl descoperă pe Dumnezeu oamenilor, ci acel ceva despre Dumnezeu se descoperă în inima pregătită pentru asta. Este ceea ce se numește 'arderea inimii'. " Parintele Serafim Rose
  • "Să credem mai mult cuvintelor care ne arată căile vieţii veşnice, decât să ne îndeletnicim în lucruri care ne aduc pierzare" Sfantul Mucenic Haralambie
  • "Omul lui Dumnezeu trebuie sa fie simplu si lipsit de rautate sau viclenie, pentru ca Hristos a spus: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor(Matei 18, 3)." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Ascultaţi, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poţi face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci şi să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va linişti şi după aceea te vei putea înţelege cu el. Uită-te şi la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniştită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea." Sfantul Paisie Aghioritul
  • "Bucuria mea, castiga duhul pacii si atunci mii de oameni se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Iisus da omului destinul si toata energia lui divina. Iisus este un destin intruchipat. Cine-L ajunge... stie ce are de facut!" Parintele Arsenie Boca
  • "Nimic nu este asa de placut lui Dumnezeu ca multumirea." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Dumnezeu ca Facator isi iubeste intreaga creatie, insa omului ii poarta o dragoste aparte. Dupa chipul Sau l-a plasmuit pe om, spre a-l face partas bunatatii si fericirii Sale." Sfantul Ierarh Nectarie
  • "Precum ochiul este atras de frumusetea celor vazute, la fel mintea curata este atrasa de cunostinta celor nevazute." Sfantul Maxim Marturisitorul
  • "Dragostea este ca o albina foarte lucratoare, care aduna de pretutindeni cele bune si le depoziteaza in sufletul celui care iubeste." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Maica Domnului jertfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Fii mei, sa nu iubim cu vorba, numai cu gura, ci cu fapta si cu adevarul." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Deci, fratilor, bucurati-va! Desavasiti-va, mangaiati-va, fiti uniti in cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi!" Sfantul Apostol Pavel
  • "Fericiti cel care, gospodarindu-si averile curate, intinde o mana a Lui Dumnezeu celor nevoiasi." Sfantul Grigorie Teologul
  • "Castiga duhul pacii si atunci mii de inimi se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Roaga-te si lucreaza! Iata pravila de aur ce imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.Iubirea nu face rau aproapelui; Iubirea este deci implinirea legii." Sfantul Apostol Pavel
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Nu vei avea vreodata bucurie deplina sau eliberare totala de ceea ce e mic si tulburator, daca nu ai pus peste viata pecetea micii tale jertfe." Parintele Arsenie Papacioc
  • "Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului." Nicolae Iorga
  • "Fiecare clipa poate oferi un prilej binecuvantat sau chiar unic pentru a va arata nobletea voastra de slujitori alaturi de ingeri." Cuviosul Parinte Arsenie Papacioc
  • "Linistea este inceputul curatirii sufletului" Sfantul Vasile cel Mare
  • "Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Fericiti cei ce L-au indragit pe Dumnezeu si din dragoste pentru El nesocotesc toate cele pamantest." Sfantul Efrem Sirul
  • "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea..." Parintele Arsenie Papacioc
  • " Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Ale Tale sunt cerurile si al Tau este pamantul; lumea si plinirea ei Tu le-ai intemeiat." Un psalm al lui David catre Dumnezeu
  • "Numai la bine sa te gandesti si numai pe el sa-l savarsesti." Parintele Evmenie Cretanul
  • "Nu te mahni atunci cand nu primaesti indata de la Dumnezeu ceea ce ceri. Pentru ca vrea sa-ti daruiasca si mai multe bunatati daca ramai lipit de El prin rugaciune staruitoare. Si ce altceva este mai inalt decat legatura ta cu Dumnezeu si decat comuniunea cu El? Sfantul Nil Ascetul
  • "Dreapta judecata este o virtute insemnata,ea este intr-un fel izvorul si radacina tuturor virtutilor." Sfantul Ioan Casian
  • "Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice: Nu te abate nici la drepata nici la stanga. Calea de mijloc este calea imparateasca." Arhim. Cleopa Ilie
  • Parintele Arsenie Boca
  • "Pastrarea capacitatii de incadrare in disciplina a unui suflet face dovada armoniei si valorii sale."
  • "Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima". parintele Aresnie Boca
  • "Maica Domnului jerfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor" Arhim. Arsenie Papacioc
  • " O tinerete daca nu-i structurata si cu ceva batranete, e in primejdie. Si daca exista o nuanta de batranete la tinerete, va exista si tinerete la batranete!" Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea este ispitita se se ciocneasca de Iisus." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa lupti pana la urma impotriva pacatului, ca sa implinesti cuvantul Mantuitorului: Iubiti-va! Tineti minte acest lucru: Criteriul de judecata la Dumnezeu este iubirea" Parintele Arsenie Papacioc
  • "Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti." Sfantul Efrem Sirul
  • "Sa cunoastem bine cursele si sa pasim departe de ele. Sa aflam unde sunt prapastiile si nici macar sa nu ne apropiem de ele. Aceasta sa fie pentru noi straduinta de a ne asigura duhovniceste..." Sfantul Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Cum putem salva neamul? Raspunsul e acesta: pune-te tu la punct, omule - lume mica in care se oglindeste o lume mare. Rugandu-te pentru celalalt esti un mic mantuitor candva undeva." Arhim. Arsenie Papcioc
  • "Daca oamenii ar fi intotdeauna seriosi si nu-si vor ingadui putin relaxare sau amuzament, ar innebuni sau ar deveni labili fara sa-si dea macar seama." Herodot
  • "Tot ce ai nevoie ca sa schimbi lumea este dragoste, pentru ca dragostea schimba tot ce atinge."
  • " Iisus cu mare dor ar vrea sa locuiasca in inima ta.Deschide! Inima ta ar fi un mic cer divin." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Prietenul se castiga prin fidelitate, modestie si generozitate." Proverb arab
  • "Fii impacat cu sufletul tau, si, atunci, cerul si pamantul se vor impaca cu tine." Sfantul Isac Sirul
  • "Multumirea cu putin este singura comoara care nu se sfarseste niciodata." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Rugaciunea alunga intristarea si micimea de suflet." Sfantul Nil Ascetul
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranata, care afla loc de iesire chiar si acolo unde nu este loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • " Cei care fac binele isi au invistierita rasplata in insasi fapta lor."
  • "Rugaciunea este inima ta in inima lui Dumnezeu!" Arhim . Arsenie Papacioc
  • "Spiritul omului nu-si poate intinde aripile aici pe pamant daca nu se simte inconjurat de iubire, vesnicie si nemarginire". Ilie Miniatis
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc