"Învățați-va de la Mine, ca sunt blând și smerit cu inima"
Matei 11,29
|
Iisus invatand in Templu, pictura de pe holul Fundatiei CeiMigra |
Ce folos ar avea învățătura daca ea nu ar fi pusa in folosul aproapelui. Si ce rost ar avea invatatura noastra daca am tine-o doar pentru noi, fara sa slujeasca binelui. Am fi poate mai mandri, ne-am aseza pe un piedestal doar ca sa fim admirati si laudati...dar ce folos este acesta.
Cu cat ma stradui mai mult observ ca sunt mai departe de cunoastere si sunt convinsa ca niciodata nu voi putea sa stiu, sa cunosc tot ce imi doresc; sa aflu despre atatea lucruri, locuri, fiinte, fapturi nemaipomenite care exista sau au existat pe lumea asta. Dar in straduinta mea sper sa reusesc sa daruiesc, sper sa folosesc o mica parte din cunostinte pentru a face o lume mai frumoasa pentru cei din jur, de a sadi in sufletele de copii dorinta de a fi mai bun, mai frumos.
Cinste acelor educatori, învățători și maeștri care zi de zi se străduiesc sa scoată la iveala din fiecare tânăr tot ce are mai bun!
Cinste celor care cu râvna șlefuiesc firi și descoperă talente, ajutând suflete nedumerite ori minți necoapte sa își descopere vocația și drumul pe care îl vor urma!
Ma simt ca un începător care pornește iar la drum străduindu-ma sa învăț o alta limba, o alta cultura în dorința de a fi aproape de copii, de a șlefui putin în sufletul lor, învățându-i ca a fi bun si iubitor este tot ce e mai important în lumea asta.
Si când sunt îngândurata, speriata de necunoscut, deschid paginile unei cărți, nădăjduiesc și sper ca Bunul Dumnezeu ma va călăuzi, ma va ajuta sa aflu acel loc în care sa am bucuria de a oferi!
<< Ne e frica de schimbare deoarece credem ca, după multe eforturi și sacrificii, cunoaștem lumea
în care trăim.
Si, chiar dacă ea nu este minunata, chiar dacă nu suntem pe deplin mulțumiți, cel putin nu vom avea surprize. Nu vom greși.
La nevoie, vom face mici schimbări pentru ca totul sa rămână la fel.
Vedem ca munții rămân în același loc. Vedem ca pomii, odată crescuți, când sunt sădiți în alta
parte sfârșesc prin a se usca.
Si spunem: " Vreau sa fiu ca munții și ca pomii. Puternic și respectat."
Chiar dacă, în timpul nopții ne trezim gândind: "Mi-ar plăcea sa fiu ca pasarelele, care pot sa vadă Damascul și Bagdadul și sa se întoarcă oricând doresc".
....
A visa nu este primejdios. Primejdios este sa vrei sa transformi visele în realitate. Dar vine ziua când destinul bate la ușa noastră. Poate sa fie bătaia ușoara a Îngerului Sortii,
sau bătaia Nedoritei de oameni. Amândouă spun;"Schimba-te acum". Nu săptămâna viitoare, nu luna viitoare, nu anul viitor. Îngerii spun:"Acum".
Il auzim și pe Îngerul Sortii, dar pe acesta îl întrebam:"Încotro vrei sa ma conduci?"
"Spre o viata noua", este răspunsul.
Si ne amintim: avem grijile noastre, dar le putem rezolva - chiar dacă ne va trebui tot mai mult timp ca sa le venim de hac. Trebuie sa servim drept exemplu părinților noștri, maeștrilor noștri, copiilor noștri, și sa rămânem pe calea cea dreapta.
....
Nimic mai greșit.
Deoarece calea de urmat este drumul naturii: in neîncetata schimbare, ca dunele desertului.
Se înșeală cei care cred ca munții nu se schimba; s-au născut din cutremure, sunt frământați de vânt și de ploaie și zilnic sunt astfel - chiar dacă ochii noștri nu reușesc sa vadă toate astea.
Munții se schimba si se bucura: "Ce bine ca nu suntem la fel", isi spun unii altora.
Se inseala cei care cred ca pomii nu se schimba. Ei trebuie sa accepte goliciunea iernii si îmbrăcămintea verii. Si merg dincolo de locul unde își înfig rădăcinile - pentru ca pasările și vântul le răspândesc semințele.
Si pomii se bucura: "Credeam ca eram unul si astazi descopar ca suntem mai multi", le spun ei odraslelor care încep sa răsară in jur.
Natura ne spune:"Schimba-te!"
Iar cei care nu se tem de Îngerul Sortii înțeleg ca trebuie sa meargă înainte, în pofida fricii. In pofida îndoielilor. In pofida învinuirilor. In pofida amenințărilor.
Ei au de înfruntat valorile și prejudecățile. Asculta sfaturile celor care ii iubesc: "Nu face asta, ai deja tot ce îți trebuie: dragostea părinților, iubirea soției/soțului și a copiilor, slujba pe care ai găsit-o cu greu. De ce sa fii străin în țară străina?"
Dar se încumetă sa facă primul pas - uneori din curiozitate, alteori din ambiție, însa de obicei din dorința de nestăvilit de a trai aventura.
La fiecare cotitura a drumului se simt mai înspăimântați. Intre timp însa, se surprind singuri: sunt mai puternici si mai bucurosi.
Bucuria. Aceasta este una dintre cele mai mari binecuvantari ale Atotputernicului. Daca suntem bucurosi, ne aflam pe drumul cel bun.>>
Manuscrisul gasit la Accra , Paulo Coelho
Fie ca educația și curajul de a ne schimba in bine sa fie o binecuvântare si o bucurie!
|
CEI Migro - Organizatie Guvernamentala nonprofit pentru emigranti |