"Doamne, iti multumesc ca ieri ai fost cu mine si azi sunt sub protectia Ta. Ajuta-mi sa nu ma ingrijorez de ziua de maine, sa imi aduc aminte ca dragostea Ta ocrotitoare ma asteapta si in acel maine pe care nu il cunosc."
"Señor, gracias por estar ayer conmigo y hoy estoy bajo su protección. Ayúdeme a no preocuparme por el mañana, a recordarle que su amor guardián también me espera en este mañana que no sé. " Parintele Arsenie Boca

luni, 31 decembrie 2012

Ziua dintre ani, La Multi Ani!

  
      "Nu te teme turma mica...
     Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor. Iata Eu cu voi sunt -Trup si Sange - in toate zilele pana la sfarsitul veacului.Dar fericiti cei cu inima curata..
   Deci cautati mai intai imparatia Lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte vi se vor da voua. Nu fiti cu spinii grijilor in inima. Ci da-Mi Mie inima ta."
                                              Luca 12,23
 
Cuvinte-testament inscrise de Parintele Arsenie Boca pe Evanghelia deschisa din icoana imparateasca a Mantuitorului Iisus Hristos, de pe iconostasul bisericii sfintei Manastiri Prislop - 1984
 
       O zi plina de verva, nostalgie, in care momentele de "bucatareala" se impletesc cu clipe de veselie si amintiri placute...
           Multumim lui Dumnezeu pentru tot ce a adus Anul 2012 cu el, ca ne-am bucurat de prezenta celor dragi, de sanatate, de zile frumoase de vacanta; multumim pentru sanatatea si reusitele copiilor la scoala si pentru posibilitatea de a-i hrani si ingriji.
          Stiu ca astfel de lucuri par simple daruri insa noi le pretuim foarte mult si sper ca Anul care vine sa aduca cu el la fel de multe bucurii, satisfactii, sanatate dorind din tot sufletul sa aveti un An bun pe toate planurile, sa fiti sanatosi si sa va bucurati de dragostea celor apropiati!

 
              La Multi Ani cu sanatate, sa aveti belsug in toate,
Domnul sa va aibe'n paza,
casa sa va fie casa,
masa plina de bucate,
iar in inimi bunatate!
 
Cu mult drag, Nicoleta si familia

duminică, 30 decembrie 2012

Tinerete



    De-ale tinerilor....Cateodata, fiica mea cea mare, e incantata de cate o melodie nou descoperita si vine sa o ascultam impreuna! Ma bucura acest fapt, caci fiind la varsta adolescentei are si multe momnete in care nu are chef sa comunice.
  Pentru ca melodia e chiar draguta, amintind de tinerii plini de viata, cu preocupari frumoase pentru varsta lor, m-am gandit sa o postez si pentru dumneavoastra!
 
Un sfarsit de saptamana placut!

joi, 27 decembrie 2012

Sfantul mucenic si Arhidiacon Stefan -Cununa mucenicilor

       Cel dintai intre mucenici, Sfantul Apostol si Arhidiacon Stefan, a primit pentru dragostea si patimirea sa cununa muceniciei, deschizand calea martirajului pentru toti care de buna voie au primit sa-si dea viata in bratele lui Hristos, decat sa se lepede de credinta crestina.
       Astazi, noi suntem datori sa aparam credinta crestina prin puterea cuvantului, printr-o pozitie ferma fata de erezii si prin invatatura pe care le-o dam copiilor nostri!

      << In zadar s-au tulburat iudeii asupra ta, ca stand la loc înalt ai strigat cu mare glas: "iata vad cerurile deschise si pe fiul lui Dumnezeu stand de-a dreapta Tatalui"; iar noi mirându-ne de îndrăzneala ta, grăim tie aceasta:

Bucura-te, om îngeresc;
Bucura-e, ingere pamântesc;
Bucura-te, piatra nesfărâmata;
Bucura-te, propovăduitor al lui Hristos;
Bucura-te, urmatorule al blândului Iisus;
Bucura-te, ca ai biruit cu puterea Lui;
Bucura-te, ca El ți-a gătit cununa răbdării;
Bucura-te, ca în ceruri te salasuiesti;
Bucura-te, ca acolo vezi pe Sfânta Treime;
Bucura-te, intaiule mucenice și Arhidiacone Ștefane! >>


La Multi Ani, buni creștini care purtați acest nume sfânt!

miercuri, 26 decembrie 2012

Minunea de Craciun

 
Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine!
Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau,
ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre!
 
 
 
  

luni, 24 decembrie 2012

Hristos se naste, Slaviti-L!

  Mare-i seara  de asta seara,
           Domnulet si Domn din cer,        
     Ca nu-i seara, c-asta seara,
             Domnulet si Domn din cer!

       A mai trecut un an, si dupa 40 de zile de post in care ne-am straduit sa fim mai buni, mai darnici, si mai smeriti, asteptam cu nerabdare ziua Nasterii Pruncului Iisus care  aduce in lume pace si mantuire, iar sufletelor noastre prilej de curatie si bucurie!


 
 
    
Dupa ce am terminat treburile prin bucatarie am ajuns la Sfantul Mare Mucenic Mina la vecernie, la bisericuta noastra de suflet, gatita in haine de sarbatoare, pentru a intampina cum se cuvine Nasterea Domnului!
    Spre finalul slujbei un grup de colindatori si-a facut aparitia si dupa ce ne-au colindat am  primit binecuvantarea parintelui.
    Frumoasa urarea dansului: "Bucurati- va si mariti pe Pruncul Iisus care se naste pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, si dati-I slava asa cum si ingerii din cer au strigat in pestera la nasterea  Mantuitorului: 
 "Slava intru cei de Sus si pre pamant pace,
intre oameni bunavoire!"
 
      In prag de sarbatoare va transmit gandurile noastre de bine, dorind ca Nasterea Mantuitorului sa va aduca pace in case, dragoste si bucurie in familie, sa fie pentru toti prilej de intalnire cu cei dragi!
 

Nasterea ta, Hristoase, Dumnezeul nostru,
rasarit-a lumii lumina cunostintei;
ca intru dansa cei ce slujeau stelelor  de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine Rasaritul cel de sus, Doamne,  slava Tie!
 

duminică, 23 decembrie 2012

Bradul de Craciun!

      Ce-a mai frumoasa parte a pregatirilor de Craciun o simt cand impodobim bradul, gatim casa si cantam colinde! Avem ritualul nostru, ca in momentul cand impodobirii sa ascultam colinde, si fiecare din casa sa puna globuletele preferate in crengi;mai mari ori mai mici,mai noi sau din copilarie, toate au farmecul lor si au asteptat linistite in cotlonul lor. La urma vin beteala si bomboanele de pom, intr-un castronel. Varful bradului e cel din copilarie si dintr-o puternica nostalgie nu doresc sa-l schimbam desi anul asta va trebui!
         
      Cu voia Bunului Dumnezeu anul acesta suntem cu totii acasa, unii din noi putin mai bolnaviori (boli ale copilariei), dar totdeauna bucurosi sa intampinam Nasterea Domnului!
 
 
 
"Pleaca, Doamne, urechea Ta si ma auzi, ca sarac si necajit sunt eu.
Pazeste sufletul meu, caci cuvios sunt; mantuieste, Dumnezeul meu, pe robul Tau, pe cel ce nadajduieste in Tine.
Miluieste-ma Doamne, ca spre Tine voi striga toata ziua. Veseleste sufletul robului Tau, ca spre Tine, Doamne,  am ridicat sufletul meu.
 CaTu, Doamne, bun si bland esti si mult-milostiv tuturor celor ce te cheama pe Tine."
  

joi, 20 decembrie 2012

E vremea colindelor!

     Cum s-ar putea slavi mai frumos Nasterea Domnului daca nu prin colinde,  prin glasuri vesele de copii sau prin dulcele grai popular al romanilor.
     Desi plecat de mult pe alte meleaguri, Stefan Hrusca nu uita in nici un an sa ne colinde. Sunt multe colinde cantate in diverse stiluri ori ritmuri, insa cele care ne merg la inima si ne fac sarbatorile mai frumoase raman tot colindele cantate de Hrusca, in stilul sau inegalabil!
 
 
      Va invit sa-l ascultati desi sunt convinsa ca il aveti in casele dumneavoastra, caci iata orele au luat sfarsit, copii s-au mai linistit si se aciuiesc la caldurica, in casutelor  noastre incep pregatirile pentru Craciun si colindatorii incep sa bata la usa!
 
 
  

joi, 6 decembrie 2012

A venit Mos Nicolae!

     A sosit si ajunul Sfantului Nicolae, si ca totdeauna, a trebuit sa asteptam sa doarma copii ca sa pot incepe umplerea ghetutelor! De data asta au stat aliniate pe covor, de teama ca Ema sa nu se infrupte din dulciuri sau sa mestereasca putin la incaltari, asa cum ii place daca le are in preajma.
      S-a facut ora unu, dar ce conteaza, cand stii ca dimineata copii abia asteapta sa vada cu ce daruri a venit Sfantul Nicolae.
 
      Mare si bun acest Sfant, care inca din copilarie prin sufletul bland si cald daruia celor din jur comorile harului sau. Una din primele minuni a fost cea a trezirii la viata a unei fetite care cazuse pe pavaj, de la fereastra. Copilul Nicolae, vazand fetita neinsufletita s-a aplecat asupra ei si rugandu-se cu multa credinta si lacrimi in obraji a readus-o la viata cu o simpla sarutare pe obraz. Fetita s-a trezit ca din somn, nedumerita si recunoascatoare, multumind baiatului si urmand sfatul acestuia, incerstinandu-se.
   O alta povestire ne spune cum baiatul plecand cu tatal sau la biserica, a vazut cativa copii, dupa slujba, rugandu-se de un negustor sa le dea bomboane. Acesta neavand suficiente, copii s-au intristat foarte si au inceput sa planga. Micul Sfant s-a rugat toata noaptea Bunului Dumnezeu si a ramas multa vreme ingenuncheat, lacrimand in fata icoanei Mantuitorului. A doua zi, veste mare si bucurie era in tot orasul Patra, caci, ca prin minune, ghetutele copiilor erau pline de bomboane.
   Si astfel, inca din vremea copilariei Sfantul Nicolae a savarsit minuni, fiind si dupa moarte izvor de bunatate si indurare catre cei care i se roaga cu credinta, iar moastele sale sunt izvoratoare de mir si facatoare de minuni!
 
      Ii multumesc mamei si nasei mele care mi-au ales numele Sfantului Nicolae, caci acesta mi-a avut mereu de grija, l-am simtit cald ocrotior al familiei noastre,  al copiilor si ne daruieste tuturor  exemplu de bunatate, blandete si milostenie.
 
     "Fata lui blanda stralucea cu o putere mai presus de fire. Avea intelepciunea lui Moise, darzenia proorocului Ilie si credinta Sfantului Apostol Petru. Doar vederea lui aducea mult folos celor care priveau spre dansul. Iar cei care se atingeau de vesmintele sale aflau alinare pe loc, din orice obida si se tamaduiau indata."
 
                                                                 Portret in cuvinte facut de catre Sfantul Ioan Gura de Aur.
 
       La Multi Ani buni  crestini, fie ca Sfantul Nicolae sa va ocroteasca mereu, sa va daruiasca bucurii si multe binefaceri, iar camara sufletului sa se umple de dragoste si bunatate!
 

sâmbătă, 1 decembrie 2012

1 Decembrie- Ziua Nationala a Romaniei

      Sunt convinsa ca nu ne trebuie doar o zi ca sa fim mandri ca suntem romani! Ar trebui sa ne aducem aminte mai des de obarsia noastra, de sacrificiul facut de neamul romanesc de-a lungul atator generatii pentru independenta, libertate si apararea drepturilor crestinesti.
      Suntem roamani si ar trebui sa fim mandri ca ne-am nascut aici, ca avem plaiuri bogate care inca asteapta brate tinere si harnice, dornice sa le faca roditoare; avem munti si campii a caror frumusete se doreste descoperita, izvoare cu ape cristaline si puteri tamaduitoare pe care altii vin sa le vaneze; suntem binecuvantati cu Sfiniti si duhovnici cu har, cu biserici si manastiri in care iti regasesti linistea sufletului ca nicaieri in lume. 
      Sa ne mandrim cu tara noastra si sa o pretuim mai mult, sa incercam sa ii descoperim frumusetea inainte de a pleca peste hotare, sa incercam sa facem din Romania un taram al bunatatii si onestitatii,  sa punem umarul pentru a curge "lapte si miere", sa pretuim  mai mult comorile si sa ne straduim sa le pastram pentru generatiile viitoare! Sa alungam lupii si vulpile care ne-ncoletsc si vor sa ne alunge din aceasta tarisoara, sa luptam cu puterea credintei pentru a ne apara DEMNITATEA DE  ROMAN!
     Nicolae Steinhardt intr-o scrisoare catre Parintele Mihail Milea ii adreseaza urmatoarea intrebare, dezvaluita prin puterea harului sau:
      "Stii ce inseamna Romania? Ia literele acestui cuvant si aseaza-le altfel. Ce-ti iese?
       OM IN RAI! - Asta-i Romania, dragul meu.

joi, 29 noiembrie 2012

Sfantul Apostol Andrei, Intaiul chemat

       Mare sarbatoare pentru romani ziua de 30 noiembrie, caci iata il vom sarbatori  pe Sfantul Apostol Andrei, intaiul-chemat al Domnului Iisus care ne-a binecuvant pamantul cu venirea sa la Pontul Euxin. Aducand cu el invatatura Bunului Pastor  a sadit samanta cea buna, increstinand neamul romanesc.
 
    "Ca cel dintre Apostoli intai -chemat
si lui Petru frate adevarat,
Stapanului tuturor, Andreie, roaga-te pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila."
   Troparul Sfantului Andrei 
       Am ajuns la sfarsitul toamnei si ultimile frunzele cad linistite asternand covor frumos iernii. Sfantul Apostol Andrei ne-a lasat ca loc de inchinare Pestera si izvorul facator de minuni de la Manastirea Dervent, Sfinte particele de moaste raspandite in intreaga lume, dar mai ales invatatura crestina datatoare de viata, bucurie si mantuire.
 
    Va invit sa ascultati frumosul colind al Sfantului Andrei, in interpretarea inegalabila a coralei Armonia.
 
 
La Multi Ani tuturor romanilor, celor care il cinstesc si celor care poarta cu mandrie frumosul nume al Sfantului Apostol Andrei! 
Sa aveti o zi frumoasa si binecuvantata! 
 

miercuri, 28 noiembrie 2012

Manastirea Prislop - un loc sfintit de Dumnezeu

       In cele din urma, dupa o lunga asteptare si un drum facut din bucati, cu multe popasuri, peregrinari pe la Sfinte Manastiri din Oltenia, am reusit sa ajungem in Tara Hategului, in localitatea Silvasu de Sus si de aici la Manastirea Prislop.
        Pentru ca am ajuns destul de tarziu, ne-am grabit sa ajungem la mormantul Parintelui Arsenie Boca. Dupa ce am trecut de poarta frumoasa, cu porti mari de lemn, am pornit pe cararea de piatra, am trecut pe langa clopotnita construita de Parintele, apoi pe langa frumoasa Biserica din piatra cu hramul Sfantei Treimi si de aici pe o poteca strajuita de foioase, luminata de felinare pana la locul tainic unde isi afla odihna vesnica Parintele Arsenie.
    Fosnetul frunzelor si linistea padurii, lumina tainica a  lunii, emotia de a ajunge la mormantul Sfantului... sunt de neputinta sa le descriu si din pacate nu pot sa le prezint nici prin pozele facute de noi(am consumat spatiul alocat!). E o atmosfera pe care va doresc din suflet sa o simtiti si sa o traiti aevea.
       Credeam ca la aceea ora nu se afla nimeni, insa pelerini credinciosi stateau tacuti la lumina lumanarilor, privegheu si se rugau. Am ingenunchiat si noi, pacatosii, sa ne rugam si sa sarutam crucea si am ramas prea putin din pacate, caci nu stiam unde ne vom caza si aveam emotii sa fac drumul inapoi in sat, pentru ca drumul era cam prost si neiluminat.
    Imi doream mult sa ramanem macar o noapte la manastire pentru a fi in acele locuri pe care Parintele Arsenie le-a sfintit cu rugaciunea, cu faptele si cu duhul intelepciunii, cu vorba si facerile de bine. Si  Dumnezeu a oranduit sa intalnim o maicuta binevoitoare, care a acceptat sa ne gazduiasca desi multi oameni care venisera pentru slujba de duminica solicitau cazare.
 
      Mi-aduc aminte ca peste noapte am iesit sa iau o gura de aer ... cerul era instelat, linistea plutea in aer, m-a invaluit  sentimentul de pace si nadejde.
 
      
        Duminica dimineata curtea manastirii era plina. Platforma de la intrarea acesteia era ocupata pana la refuz de masini, autocare, microbuze...multime de oameni veniti din toate colturile tarii soseau necontenit. Desi innoptasem acolo, pana ne-am mobilizat si  am ajuns la biserica, aceasta era plina pe jumatate. Cei mai multi dintre pelerini, cred, dupa ce se inchinau si lasau acatistul se asezau la rand pentru a se inchina Sfantului Ardealului; nebanuind cat de mult se va mari randul am stat la slujba o vreme si apoi am vrut sa aprindem o lumanare la mormantul Parintelui. Mare mi-a fost uimirea, caci la capatul aleii sute de pelerini, toti cu flori frumoase, buchete  sau in  ghiveci asteptau linistiti, ori mai nerabdatori sa  lase micul lor dar si o rugaciune... 
Cei mai norocosi, porneau de acolo spre pesterea Sfantului Ioan de la Prislop.
 
 
       Sursa pozeihttp://lixandra-lixandra.blogspot.ro
 Ma intreb ce va fi maine la Manastirea Prislop cand credinciosii vor veni sa asiste la slujba de pomenire a Sfantului Arsenie Boca...
Maine, 28 noiembrie se implinesc 23 de ani de cand acesta se muta la Domnul.

      Ne-a lasat invataturi scrise cu duh si patos adunate in multe carti; puternice indemnuri catre rugaciune si milostenie, iertarea aproapelui; ne invata sa ne educam copii caci datori suntem nu doar a-i naste ci mai ales a-i invata sa fie crestini ca o datorie morala ce duce la mantuire: "Daca nu poti vorbi copiilor tai despre Dumnezeu, vorbeste cu Dumnezeu despre ei."
    Primind duhul vederii inainte a ajutat multi oameni sa apuce pe drumul cel bun, a condamnat intreruperile, caci "copii nefacuti strica pe cei facuti"; a blamat ateismul: "Ateismul este o infirmitate, o monstruozitate si o eroare fundamentala a naturii umane."
    A indemnat oamenii sa duca o viata simpla, curata, in care sa ne rugam pentru vrajmasi si sa fim crestini nu doar cu numele ci cu intreaga faptura si viata: "Crestinismul nu este doar o afacere de Duminica, ci e o stradanie de toate zilele".
   Fiind un autodidact, iubitor al artei, a urmat Institutul Bell-Arte din Bucuresti, a pictat biserica Sfanta Treime de la Prislop si a realizat mai multe lucrari de infrumusetare  si sculpturi la Manastirea Sambata de Sus. 
   "Cand ti-a dat Dumnezeu un dar, asigura-l cu intrebarea si ocroteste-l cu smerenia si cu atat mai  mult nu iesi din sfatul unuia dintre nebagatii in seama slujitori ai lui Dumnezeu.
  Convertirea talentelor este un mare talent.Inzestrarile lui Dumnezeu nu sunt date ca simple ornamente de care sa ne bucuram numai noi".
 
   Multe sunt invataturile si nu am reusit sa citesc nici o mica parte din ele... sper ca aflandu-le sa fiu un om mai bun, sa inmultesc talantii.Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  Binecuvinteaza Sfinte Parinte, ne iarta si te roaga si pentru noi, pacatosii!
 
     Rugaciunile Parintelui Arsenie Boca le puteti citi aici:
http://sperantacredintasiiubire.blogspot.ro/2012/02/rugaciunile-parintelui-arsenie-boca.html

   iar fotografii deosebite de la Manastirea Prislop puteti gasi pe site-ul: http://fiuny.wordpress.com/2011/05/16/manastirea-prislop/
 

miercuri, 21 noiembrie 2012

Maicuta Domnului la intrarea in biserica

        Placuta a fost azi, predica parintelui Viorel, care m-a facut parca sa vizualizez momentul intrarii in biserica a Maicii Domnului.

  ... Copila de trei ani si jumatate a fost adusa la Templu de Sfintii ei parinti, si alai mare a intampinat-o, caci la acea vreme se obisnuia ca fecioara care intra in viata monahiceasca sa fie insotita de tinere copile invesmantate in alb. Desi Sfintii Ioachim si Ana se desparteau cu greu de copila daruita cu mare har la vremea batranetii, ei si-au respectat promisiunea data lui Dumnezeu si au adus-o cu micul ei bagajel la portile Templului spre a trai in curatie, pentru a invata Sfinta Scriptura si indeletnicirile de folos.
       La capatul celor 12 scari care se aflau pana  la intrarea in  templu o astepta insasi Arhiereul si copila Maria, plina de bucurie si usoara ca un inger  plutind, urca scarile; ajunsa la ultima treapta este luata in brate de Dreptul Zaharia si dusa in Sfanta Sfintelor, acolo unde nici Arhiereul nu intra decat foarte rar, unde se aflau odoarele cele de pret: Chivotul cu Tablele Legii, darurile pretioase aduse la altar,  sfestnicul cu sapte brate (Menora) si alte lucuri sfinte.
    Aici este impartasita iar cantarile vor da marturie despre acest act deosebit: "Ceea ce s-a hranit in  Sfanta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune".
 
    Si va ramane Fecioara Maria pana la 15 ani, crescuta cu mare dragoste de femeile care slujeau in Templu, intarindu-se in credinta si dragoste de Dumnezeu, fiind un exemplu de bunatate, frumusete sufleteasca si smerenie.


Preacurata Biserica a Mântuitorului;
    camara cea de mult pret si Fecioara;
    sfintita vistierie a slavei lui Dumnezeu,
    astazi se aduce în casa Domnului.
    împreuna aducând darul Duhului lui Dumnezeu,
    pe care o lauda îngerii lui Dumnezeu:
    "aceasta este cortul cel ceresc."

luni, 19 noiembrie 2012

Marturisirea Sfantului Grigorie Decapolitul

    
    Mergand vara aceasta prin Oltenia, in drum spre Manastirea Prislop, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu si am ajuns si la Manastirea Bistrita, unde cu bucurie am aflat ca se afla Sfintele Moaste ale Iubitorului de Dumnezeu - Grigorie, intregi, binemirositoare si aducatoare de  mare liniste sufleteasca si vindecari.
     Mi-aduc aminte de o femeie ce se ruga ingenunchiata sub racla Sfantului, si am gasit de cuviinta sa ma aplec sa imi spun astfel rugaciunea, desi recunosc, spre rusinea mea, nu stiam foarte multe despre viata si minunile savarsite de acesta. Si ingenunchind, am simtit nevoia unei marturisi, dorinta de a spune ce am pe suflet si de a cere iertare si ajutor.
   Sotul meu mi-a facut bucuria si a cumparat o carte cu Viata, Acatistul, Paraclisul si noi minuni ale Sfantului Grigorie Decapolitul si cd-uri de colinde, interpretate de corul bisericii.
 
         Nascut dintr-o mama evlavioasa, tanarul Grigorie a avut din copilarie tragere de inima catre cele sfinte, incercand sa isi hraneasca sufletul cu rugaciune si post, neingrijindu-se de trup. Nevrand sa urmeze viata de familie, a fugit de acasa cu dorinta de a se retrage la manastire. Dupa ce a vietuit alaturi de alti monahi intr-un loc linistit si ascuns, la rugamintea mamei lui s-a retras la o manastire in care se afla si fratele sau, vietuind si sporind duhovniceste, vreme de 14 ani sub obladuirea duhovnicului si unchiului sau, Parintele Simeon.
<<Tanarul Grigorie primea invataturile, sfaturile si indemnurile catre faptele bune ale unchiului sau, precum se aseaza pecetea pe ceara cea moale.
     Pentru aceea a sporit in scurta vreme in fapte bune si in nevointele monahicesti adica in ascultare, smerenie,
in dreapta judecata, in cunostinta, in rabdare, in blandete, in dragoste catre Dumnezeu si catre aproapele si in toate faptele bune, incat s-a facut iubit tuturor fratilor din manastire, care ca pe un inger al lui Dumnezeu, il socoteau. Iar fericitul Grigorie,cu cat se vedea cinsitit de catre toti, cu atat mai mult se smerea, in toate urmand lui Dumnezeu, Celui Ce S-a smerit pentru toti si ne-a invatat, zicand: "Luati asupra voastra jugul Meu, si va invatati de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima." >>
         Am ales pentru dumneavoastra sincera marturisire a Sfantului Grigorie catre Parintele Simeon, despre o intamplare minunata pe care a trait-o pe vremea cand traia intr-o pestera din pustie. Trimitand  prin ucenicul o scurta scrisoare catre dascalul sau duhovnicesc-Simeon, mare i-a fost bucuria, vazand ca acesta a venit degraba la pestera, socotind ca poate a patimit vreo ispita.
       Dupa ce au sezut la rugaciune impreuna a inceput sa-l intrebe pe Cuviosul Grigorie: "Pentru care pricina fiule ai trimis la mine ca sa vin? Nu cumva ti s-a intamplat vreo ispita din partea vrajmasului?
     Sfantul Grigorie a raspuns catre dansul cu grai bland si cu multa smerenie: " In sufletul meu, o, parinte, se petrec doua lucruri, caci am si mahnire si bucurie. Mahnire, pentru ca ma tem sa nu-mi fi intins vrajmasul vreo cursa prin cele ce mi s-au aratat; iar bucurie, fiindca nadajduiesc ca lumina ce mi s-a aratat si m-a luminat poate sa fie dumnezeiasca si mireasma pe care am mirosit-o poate sa fie cereasca. Este o saptamana astazi de cand imi faceam intr-o noapte rugaciunea obisnuita, rugandu-ma singur si slavind pe Dumnezeu, cand indata a stralucit foc mare din cer cu lumina nepovestita, care m-a inconjurat de la cap pana la picioare si tot locul s-a umplut de o mireasma negraita.
      Acea lumina s-a aratat sapte zile, iar  mireasma si acum o simt. O data cu vedenia aceasta m-am tamaduit de doua neputinte mari pe care le aveam mai inainte: de una trupeasca, adica de curgerea sangeului; si de alta sufleteasca, adica de patimile si luptele ce veneau asupra mea de la diavoli. Iar acum dumnezeiescul dar m-a tamaduit si am multa pace si liniste in inima mea si in sufletul meu.
      Deci, pentru aceea te-am suparat, caci tu, ca un lucrator si iscusit in unele ca acestea, sa ma sfatuiesti si sa-mi spui daca acea vedenie a fost de la Dumnezeu. Eu pe cat mi-a fost cu putinta a tine minte vedenia ce am avut-o, am vestit-o intocmai cuviosiei tale. Pentru aceasta ma rog sa ma indreptezi si  sa-mi limpezesti judecata, ca sa nu am indoiala ca a fost din lucrare diavolesca si sa ma amagesc pe mine, nevrednicul."
       Arhimandritul, umplandu-se de bucurie duhovniceasca pentru sporirea preaiubitului sau fiu in cele dumnezeiesti, a zis catre dansul:
 
      "O, fiule, sa nu ai  nici o indoiala pentru aceasta sau vreo temere, caci lumina aceea care a stralucit si te-a luminat pe tine nu a fost de la viclenii diavoli. Ci a fost lumina dumnezeiasca si cereasca, prin care Preabunul si Iubitorul de oameni Dumnezeu, pentru bunatatea si milostivirea Sa, te-a stralucit pe tine; iar cu bunamireasma te-a izbavit de necuratia cea aducatoare de moarte. Deci, nevoieste-te cat poti, stiind ca ai pe Dumnezeu in ajutor, caci asa rasplateste si preamareste Domnul pe robii sai care-si curata mintea si sufletul de patimile cele trupesti si sufletesti si-i face vestiti in lume ca pe niste adevarati robi vrednici de imparatia Lui; ca astfel sa foloseasca si pe altii cu pilda lor cea buna, urmand faptele lor cele bune, sa se mantuiasca  si, mantuindu-se, sa  dobandeasca Imparatia cerurilor."
 
           sursa: Viata, Acatistul, Paraclisul si noi minuni ale Sfantului Grigorie Decapolitul
 
   Cuvioase Parinte, glasul Evangheliei Domnului auzind,
lumea o ai parasit, bogatia si slava intru nimic le-ai socotit.
Pentru aceasta tuturor ai strigat:
Iubiti pre Dumnezeu si veti afla har vesnic.
Nimic sa nu cinstiti mai mult decat dragostea Lui.
 Ca atunci cand va veni intru Slava Sa,
sa aflati odihna cu toti Sfintii;
cu ale carui rugaciuni, Hrisotase, pazeste si mantuieste
sufletele noastre.
 

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Printre flori - Gradina Botanica din Iasi

Donaa Lewis - I love you always forever
 
            Am ramas in urma cu unele postari pe care mi-as fi dorit sa le realizez mai demult si pentru ca azi a fost o zi friguroasa, in care nu prea iti ardea de plimbare mi-am zis ca ar fi placut sa ne plimbam macar virtual prin gradina botanica din Iasi.
 
         Am ales din pozele cele mai reusite si sper sa va faca placere o scurta incursiune intr-o oaza verde! 
 
<<Grădina Botanică din Iaşi a luat fiinţă în anul 1856, din iniţiativa medicului şi naturalistului Anastasie Fătu, al cărui nume îl poartă în prezent. Este prima grădină botanică universitară fondată în România şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică în privinţa numărului de taxoni şi a valorii conservative a acestora. Amenajarea Grădinii pe Dealul Copou a început în anul 1965, având în momentul actual o suprafaţa de 99,8 hectare.

 
 
 
           Colecţiile Grădinii Botanice cuprind plante vasculare aparţinând la aproximativ 6000 de taxoni. Acestea sunt cultivate în sere şi în aer liber. Ponderea cea mai mare o deţin plantele care provin din diferite regiuni biogeografice. Flora ţării noastre este bine reprezentată în sectorul care îi este destinat.
     
 


    Grădina Botanică din Iaşi se remarcă prin următoarele colecţii de plante decorative:
·         cea mai bogată colecţie de trandafiri din ţară (circa 800 de soiuri)
·         o colecţie deosebită de crizanteme (469 soiuri, din care 41 soiuri create aici) şi tufănele (70 soiuri)
·         o colecţie de plante suculente (cca. 700 taxoni)
·         o valoroasa colecţie de plante dirijate în stil bonsai

·         o colecţie de azalee (30 soiuri) şi camelii (10 soiuri)>>

                                                                             Sursa Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi
   



 


Pentru a vedea expozitia "Flori de toamna" organizata la Gradina botanica in perioada 27 octombrie- 18 noiembrie intr-o zi mai insorita decat cea pe care am prins-o noi puteti vizualiza site-ul de mai jos:
                            http://botanica.uaic.ro/
 
 
O duminica frumoasa!

marți, 13 noiembrie 2012

Post cu bucurie

         Desi postul bate la usa, toamna incearca sa ne aduca bucurie, sa ne incante cu paleta calda de culori  si cu panerul incarcat de mere, pere, nuci si alte fructe de sezon.
      Chiar daca eu sunt o pofticiosa si jumatatee la vederea dulciurilor, mai ales, si la parfumul laptelui cald, voi incerca sa tin seama de calitatile deosebite ale fructelor si sa imi potolesc pofta cu dulceata lor.
  

       Va doresc un post usor si cu bucurie caci la capatul lui ne asteapta frumoasele sarbatori de iarna, si va las in compania lui Tudor Gheorghe spre a va incanta cu armonii duioase de toamna.
 
 
"Din pomul verde si frumos
Mai cade-o frunza, inca una...
Si se astern covor pufos -
Asa e toamna-ntotdeauna!"
 
                                                  Toamna in Moldova 
                                                       de Petre Carare

luni, 12 noiembrie 2012

Dincolo de nori

       Desi iubirea o revars in jurul  meu, caci multumesc Bunului Dumnezeu m-a inconjurat cu o familie frumoasa, recunosc ca uneori privirea imi pluteste dincolo de nori, absorbita de frumusetea cerului senin impodobit de norisori, ajung sa meditez si sa ma las purtata de un val de nostalgie privind soarele la apus! 
 
       Asculatnd melodia lui Dan Bitman  in drum spre casa, m-am gandit sa postez cateva din pozele adunate de-a lungul anului in timp ce va bucurati de aceaste acorduri minunate  compuse in 1994.
 
  





 



 
 



                  O saptamana frumoasa si sa aveti parte de
   momente de relaxare  alaturi de cei dragi!
 

duminică, 11 noiembrie 2012

Sfantul Mare Mucenic Mina, Marefacator de minuni

        Multe minuni a savarsit Sfantul Mina asa cum sigur ati aflat citind viata acestuia, dar una din marile minuni  pe care le-a facut pentru familia noastra e aceea ca ne-a ajutat sa gasim un locusor al nostru, in care sufletul sa-si gaseasca linistea, inima sa-si gaseasca pacea, ne-a adus un duhovnic cu mare har - in persoana Parintelui Picu Nicolae, cu vorba blanda si privirea senina care  poposind  a ctitorit un  frumos lacas - Sfantul Mare Mucenic Mina, sub acoperamantul caruia  a unit o famile numeroasa de crestini buni si cu suflet mare.
 
Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina din Constanta
 
       Astazi, de hramul bisericii, lume multa s-a adunat sa dea slava Sfantului Mina iar vremea frumoasa m-a facut sa cred ca acesta e mult iubit de Dumnezeu, caci soarele a stralucit si i-a incalzit pe cei care au venit sa se roage, sa se inchine in Sfantul locas, la Sfintele Moaste si sa participe la Sfanta Liturghie.
 
         Dreptatea si pacea avand in cugetul tau, ai parasit tabara Frigiei, nemaiputand suferi ca sa vezi inchinarea idoleasca; pentru aceasta, suindu-te in munte, cu post si cu rugaciuni ti-ai curatat sufletul de pacate si te-ai intarit in credinta Domnului nostru Iisus Hristos, cantand: Aliluia!
 
 
       Obositi de valurile intamplarilor ce vin asupra noastra, nu ne putem lupta si nici nu ne putem invrednici de milostivire, pentru ca pocainta nu avem, adancindu-ne in ganduri si fapte urate; pentru aceasta cadem inaintea ta, sa ne izbavesti de ispitele ce ne apasa si sa ne intaresti in dragostea lui Dumnezeu, ca sa scapam de vrajmasi si sa-ti cantam:
Bucura-te, turn de tarie;
Bucura-te, raza de bucurie;
Bucura-te, ancora tare;
Bucura-te, zid de scapare;
Bucura-te, gand intaritor;
Bucura-te, liman izbavitor;
Bucura-te, lumina sfanta;
Bucura-te, arma nebiruita;
Bucura-te, inger ceresc;
Bucura-te, dar Dumnezeiesc;
Bucura-te, al crestinilor aparatorule;
Bucura-te, al saracilor miluitorule;
Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Mina, multpatimitorule.


Postări populare

Colectie citate

  • "Viata e altceva decat o visam, mai ales pentru ca si noi suntem altfel decat ne credeam. O singura ambitie este legitima: aceea de a fi mai buni". Monseniorul Vladimir Ghika.
  • "Dumnezeu e pretutindeni doar ca trebuie rugat. Uneori chiar o rugaciune scurta facuta insa din tot sufletul si cu toata inima te ajuta daca o zici cu putere." Parintele Arsenie Boca
  • "Cea mai bogată moștenire pe care parinții pot să o lase copiilor este copilăria fericită, plină de amintiri tandre despre tatăl și mama lor. Aceas­ta va lumina zilele care vin, îi va păzi de ispite și îi va ajuta în încercările vieții de zi cu zi după ce vor părăsi casa părintească." Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranta, care afla iesire chiar si acolo unde nu exista loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti". Sfantul Isaac Sirul
  • "Nu am nici o teama...in lumea aceasta exista dragoste si frumusete! Cuvioasul Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Nu minunile Îl descoperă pe Dumnezeu oamenilor, ci acel ceva despre Dumnezeu se descoperă în inima pregătită pentru asta. Este ceea ce se numește 'arderea inimii'. " Parintele Serafim Rose
  • "Să credem mai mult cuvintelor care ne arată căile vieţii veşnice, decât să ne îndeletnicim în lucruri care ne aduc pierzare" Sfantul Mucenic Haralambie
  • "Omul lui Dumnezeu trebuie sa fie simplu si lipsit de rautate sau viclenie, pentru ca Hristos a spus: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor(Matei 18, 3)." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Ascultaţi, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poţi face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci şi să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va linişti şi după aceea te vei putea înţelege cu el. Uită-te şi la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniştită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea." Sfantul Paisie Aghioritul
  • "Bucuria mea, castiga duhul pacii si atunci mii de oameni se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Iisus da omului destinul si toata energia lui divina. Iisus este un destin intruchipat. Cine-L ajunge... stie ce are de facut!" Parintele Arsenie Boca
  • "Nimic nu este asa de placut lui Dumnezeu ca multumirea." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Dumnezeu ca Facator isi iubeste intreaga creatie, insa omului ii poarta o dragoste aparte. Dupa chipul Sau l-a plasmuit pe om, spre a-l face partas bunatatii si fericirii Sale." Sfantul Ierarh Nectarie
  • "Precum ochiul este atras de frumusetea celor vazute, la fel mintea curata este atrasa de cunostinta celor nevazute." Sfantul Maxim Marturisitorul
  • "Dragostea este ca o albina foarte lucratoare, care aduna de pretutindeni cele bune si le depoziteaza in sufletul celui care iubeste." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Maica Domnului jertfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Fii mei, sa nu iubim cu vorba, numai cu gura, ci cu fapta si cu adevarul." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Deci, fratilor, bucurati-va! Desavasiti-va, mangaiati-va, fiti uniti in cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi!" Sfantul Apostol Pavel
  • "Fericiti cel care, gospodarindu-si averile curate, intinde o mana a Lui Dumnezeu celor nevoiasi." Sfantul Grigorie Teologul
  • "Castiga duhul pacii si atunci mii de inimi se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Roaga-te si lucreaza! Iata pravila de aur ce imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.Iubirea nu face rau aproapelui; Iubirea este deci implinirea legii." Sfantul Apostol Pavel
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Nu vei avea vreodata bucurie deplina sau eliberare totala de ceea ce e mic si tulburator, daca nu ai pus peste viata pecetea micii tale jertfe." Parintele Arsenie Papacioc
  • "Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului." Nicolae Iorga
  • "Fiecare clipa poate oferi un prilej binecuvantat sau chiar unic pentru a va arata nobletea voastra de slujitori alaturi de ingeri." Cuviosul Parinte Arsenie Papacioc
  • "Linistea este inceputul curatirii sufletului" Sfantul Vasile cel Mare
  • "Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Fericiti cei ce L-au indragit pe Dumnezeu si din dragoste pentru El nesocotesc toate cele pamantest." Sfantul Efrem Sirul
  • "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea..." Parintele Arsenie Papacioc
  • " Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Ale Tale sunt cerurile si al Tau este pamantul; lumea si plinirea ei Tu le-ai intemeiat." Un psalm al lui David catre Dumnezeu
  • "Numai la bine sa te gandesti si numai pe el sa-l savarsesti." Parintele Evmenie Cretanul
  • "Nu te mahni atunci cand nu primaesti indata de la Dumnezeu ceea ce ceri. Pentru ca vrea sa-ti daruiasca si mai multe bunatati daca ramai lipit de El prin rugaciune staruitoare. Si ce altceva este mai inalt decat legatura ta cu Dumnezeu si decat comuniunea cu El? Sfantul Nil Ascetul
  • "Dreapta judecata este o virtute insemnata,ea este intr-un fel izvorul si radacina tuturor virtutilor." Sfantul Ioan Casian
  • "Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice: Nu te abate nici la drepata nici la stanga. Calea de mijloc este calea imparateasca." Arhim. Cleopa Ilie
  • Parintele Arsenie Boca
  • "Pastrarea capacitatii de incadrare in disciplina a unui suflet face dovada armoniei si valorii sale."
  • "Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima". parintele Aresnie Boca
  • "Maica Domnului jerfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor" Arhim. Arsenie Papacioc
  • " O tinerete daca nu-i structurata si cu ceva batranete, e in primejdie. Si daca exista o nuanta de batranete la tinerete, va exista si tinerete la batranete!" Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea este ispitita se se ciocneasca de Iisus." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa lupti pana la urma impotriva pacatului, ca sa implinesti cuvantul Mantuitorului: Iubiti-va! Tineti minte acest lucru: Criteriul de judecata la Dumnezeu este iubirea" Parintele Arsenie Papacioc
  • "Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti." Sfantul Efrem Sirul
  • "Sa cunoastem bine cursele si sa pasim departe de ele. Sa aflam unde sunt prapastiile si nici macar sa nu ne apropiem de ele. Aceasta sa fie pentru noi straduinta de a ne asigura duhovniceste..." Sfantul Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Cum putem salva neamul? Raspunsul e acesta: pune-te tu la punct, omule - lume mica in care se oglindeste o lume mare. Rugandu-te pentru celalalt esti un mic mantuitor candva undeva." Arhim. Arsenie Papcioc
  • "Daca oamenii ar fi intotdeauna seriosi si nu-si vor ingadui putin relaxare sau amuzament, ar innebuni sau ar deveni labili fara sa-si dea macar seama." Herodot
  • "Tot ce ai nevoie ca sa schimbi lumea este dragoste, pentru ca dragostea schimba tot ce atinge."
  • " Iisus cu mare dor ar vrea sa locuiasca in inima ta.Deschide! Inima ta ar fi un mic cer divin." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Prietenul se castiga prin fidelitate, modestie si generozitate." Proverb arab
  • "Fii impacat cu sufletul tau, si, atunci, cerul si pamantul se vor impaca cu tine." Sfantul Isac Sirul
  • "Multumirea cu putin este singura comoara care nu se sfarseste niciodata." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Rugaciunea alunga intristarea si micimea de suflet." Sfantul Nil Ascetul
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranata, care afla loc de iesire chiar si acolo unde nu este loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • " Cei care fac binele isi au invistierita rasplata in insasi fapta lor."
  • "Rugaciunea este inima ta in inima lui Dumnezeu!" Arhim . Arsenie Papacioc
  • "Spiritul omului nu-si poate intinde aripile aici pe pamant daca nu se simte inconjurat de iubire, vesnicie si nemarginire". Ilie Miniatis
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc