De la Manastirea Bistrita, aflata in vale, am plecat cu marea dorinta de a ne mai intoarce. Sfantul Grigorie Decapolitul cu puterea harului ce o revarsa, sper sa ne ajute sa mai revenim, sa ne bucuram in tihna de frumusetea manastirii si de binecuvantarea Sa.
Cum insa drumul era lung si aveam inca multe de vazut, ne-am hotarat sa pornim spre a vedea si Manastirea Arnota, a carui acoperis de tigla rosie se vedea sus in munte.
Am am urmat drumul frumos, marginit de stejari, dupa care am pornit-o pe un drum de tara spre cariera de piatra, iar de aici, mai sus pe un drum pavat cu piatra alba, al carui praf fin l-am adus cu noi la Constanta, amanand inca o saptamana spalarea masinii...
<< Ancorata in peisajul pitoresc al Muntilor Capatanii, la altitudinea de 840 m, Sfanta Manastire Arnota pastreaza inca vechea ei frumusete.
Traditia mentioneaza ca, dupa o lupta grea cu turcii, pe care nu au putut-o castiga, fiind urmarit de acestia, Matei Voda Basarab s-a retras in plaiurile Valcei, in Muntii Arnotei, refugiindu-se in rogozul unui mic lac.
Asa incepu Matei Voda, in primii ani ai domniei sale, zidirea bisericii Arnotei, inchinandu-o Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii sai, dar si in amintirea ostasului arnaut care i-a salvat viata. Manastirea este atestata documentar intaia oara la 11 iulie 1636, primind apoi la 23 aprilie 1638 "cinstit si bine inchipuit hrisov de danie" de la Matei Voda si Elina Doamna, ctitorii sai.
Manasitrea este lacas pentru Sfinte Moaste: particele din mana Sfantului Apostol Filip, Sfanta Mucenita Paraschevi, ale Sfantului Ierarh Mihail al Sinoadelor, ale Sfantului Maxim Marturisitorul, degetul Sfintei mucenite Marina si alte Sfinte moaste daruite de domniile lor, Manastirii Arnota.
Desi Matei Voda fusese inmormantat cu sotia sa in Biserica Domneasca din Targoviste, dupa profanarea mormintelor de catre semenii rasculati din oastea sa, au fost strasmutati in biserica Arnotei, alaturi de vornicul Danciu din Brancoveni, tatal lui Matei Voda.
Zidita in stil bizantin, biserica mica este armonios proportionata cu pronaos, naos, doua abside laterale si una centrala.
Naosul este acoperit cu o turla octogonala, iar pronaosul, de doua calote sprijinite pe pandantivi. Fresca originala, atribuita zugravului Stroe din Targoviste, se distinge prin expresivitatea chipurilor sobre, subliniate de un decor in stuc aurit.
La intrare strajuieste o frumoasa usa din lemn de castan cu rinceau - uri pe margini, executata de mesterul Basili Ioroch Shigir (1688) initial destinata bisericii Bistrita.
Una din frumoasele picturi aflate pe peretele naosului, in latura de vest, este cea a Soborului Sfintilor Arhangheli.
Asezamant de smerita credinta si spiritualite ortodoxa, Manastirea Arnota a gazduit intre zidurile sale valorosi egumeni, carturari si caligrafi alesi: Stefan (1712-1715), Paisie (1804), Chesarie (1851- 1858), "ravnitori de bine si jerfelnici pentru dumnezeiestile manastiri si pentru cele duhovnicesti."
Informatii culese din pliantul Manastirii Arnota
Redesteptata din somnul uitarii, Manastirea Arnota isi daruieste iarasi frumusetea sfanta inchinatorilor care ii trec pragul pentru folos sufletesc.
Alte frumoase manastiri din Oltenia:
si mie mi-a placut foarte mult Arnota, mica si frumoasa ca o perla in munti
RăspundețiȘtergereexact cam acelasi traseu l-am facut si noi acum vreo patru ani...
draga mea, iarta-ma, imi poti spune cum faci sa-ti pui propria semnatura pe pozele ce le postezi si ce sablon sa aleg sa am pozele incadrate cu alb:)) multumesc:)
RăspundețiȘtergereBuna, Andreea!Sablonul utilizat este FILLIGRAN, iar pozele le poti personaliza cu PICASA!Acolo poti regla luminozitatea si sa adugi orice fel de text.Mult succes!
RăspundețiȘtergere