Imi doream ieri sa fi scris despre acest deosebit apostol, evanghelist, pictor, doctor, medic profesionist si mai presus de toate Apostol al lui Hristos.
Insa, acum cand zilele de vacanta sunt departe, se pare ca si timpul a inceput sa intre la apa si sa fac tot mai putine lucruri din cele ce mi-am propus. Nu ma lasa batuta, desi a trecut aproape si ziua de azi, si voi incerca sa scriu cate ceva depsre Sfantul Evanghelist Luca, din sursele pe care le am la indemana.
"Pentru ca multi au incercat sa alcatuiasca o istorisire a faptelor ce s-au adeverit printre noi, asa cum ni le-a predat cei care dintru'nceput le-au vazut si au fost slujitori ai Cuvantului, tot astfel si eu, dupa ce pe toate le-am urmarit de la'nceput cu de-amanuntul, m-am gandit ca e bine sa ti le scriu pe rand, Preaputernice Teofile, pentru ca tu sa cunosti temeinicia invataturilor pe care le-ai primit."
Sfantul Evanghelist Luca
Asa isi incepe Evanghelia Sfantul Apostol Luca, si dupa indelung cercetari, documentari si marturii stranse de la crestinii vremurilor - ucenici ai Sfantului Ioan Botezatorul, ai Sfantului Ioan sau femeile mucenite, o va trimite catre Teofil, nobil din Roma, proaspat convertiti la crestinism. Acesta nu va fi doar destinatarul celei de-a treia evanghelii, ci si a scrierii Faptelor Apostolilor.
<<Biografia Sfantului Luca a putut fi reconstituita cu ajutorul catorva texte din Noul Testament, dar si prin marturia unor Sfinti Parinti rasariteni. Exista pareri ca el s-ar fi aflat printe cei 70 de apostoli, si alaturi de Cleopa, a fost unul dintre cei doi calatori de pe drumul spre Emaus. Pe de alta parte, stie ca in anul 44 el facea parte din comunitatea crestina a Antiohiei, in Siria, cetatea in care se banuieste a-i fi obarsia. Oricum Luca este un produs al lunii elenistice, atat de infloritoare in Asia Mica, un intelectual care scrie greceste, intr-o limba literara pe care nu o egaleaza nici un alt autor noutestamentar. Stim de asemenea, cu siguranta, ca a fost colaborator apropiat al Sfantului Apostol Pavel, care il mentioneaza in epistolele sale, ca pe unul din cei mai devotati ucenici, atat in drumurile lui misionare, cat si in cele doua captivitati din capitala imperiului.
Avem destule motive sa credem ca Luca era medic profesionist, iar o marturie din secolul VI il atesta si ca pictor, autor al primului portret - icoana al Maicii Domnului.>>
Evanghelii Sfinte si Rugaciuni alese -
gandita de un tanar profesor de religie
Pe învățătorul evlaviei, pe grăitorul tainelor celor necuprinse și pe
luceafărul Bisericii,
pe dumnezeiescul Luca să-l lăudăm.
Căci Cuvântul,
Cel ce singur este cunoscătorul inimilor oamenilor, împreună cu
înțeleptul Pavel l-a ales ca învățător al neamurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc de vizita!