"Doamne, iti multumesc ca ieri ai fost cu mine si azi sunt sub protectia Ta. Ajuta-mi sa nu ma ingrijorez de ziua de maine, sa imi aduc aminte ca dragostea Ta ocrotitoare ma asteapta si in acel maine pe care nu il cunosc."
"Señor, gracias por estar ayer conmigo y hoy estoy bajo su protección. Ayúdeme a no preocuparme por el mañana, a recordarle que su amor guardián también me espera en este mañana que no sé. " Parintele Arsenie Boca

duminică, 29 iunie 2014

Din viata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

      Despre viata Sfintilor Apostoli s-au scris multe carti si probabil tot nu s-au cuprins cu de-amanuntul toate intamplarile pe care le-au trait in munca lor titanica de increstinare. Vieti daruite Lui Hristos, o munca mesianica de increstinare a popoarelor intalnite in drum. In cele trei calatorii a ajuns din Ierusalim pana la Galileea, Antiohia, Cipru, orase din Asia mica, pana in Tracia, Macedonia, Tesalia, Creata. Toate orasele mai mari sau mai mici de la tarmul Marii Mediterane( din Turcia si Grecia de azi) pana in Italia, la Roma fiind si ultima calatorie, ce a captivitatii.
   Cum s-ar putea cuprinde intr-o carte atatea momente, efortul, prigoana suferita, capriciile drumurilor pe mare ori uscat? Din Sfanta Evanghelie si Epistolele scrise de Apostolul Pavel- 14 la numar, s-au putut desprinde principalele evenimente, care apoi au fost descrise pe larg, prin eforul si imaginatia unor scriitori dedicati, franturi din viata acestora....
    Din cartea "Apostolul Pavel" de James Cannon am ales un fragment deosebit, cel care reda efortul constructiei primei biserici cresinte la Corint:

     <<Dimineata vorbea in casa ce le era biserica, in mare agora a orasului, in piata de carne, in piata de peste, la docurile aflate in apropiere de Lechaion. La amiaza se grabea spre casa lui Justus sa ii intalneasca pe zidari si pe tamplari sa lucreze mai cu sarg la construirea bisericii, dar si ca sa discute cu viitorii preoti si diaconi din clasele lui Timotei. la sugestia Priscilei, deschisese o noua scoala pentru diaconi femei si o ruga sa se ocupe de ea. Merse printre saraci, daruindu-le speranta, apoi printer cei bogati, ca sa ii convinga sa le dea de lucru saracilor, sa-i hranesca si sa-i adaposteasca.
Sfantul Apostol Pavel predicand in Corint, sursa
   Dupa-amiaza si seara lucra in atelierul de facut corturi ca sa-si castige painea. Noaptea  scria sfaturi pentru bisericile din jur, pe care siluan, le fondase in Megalopolis, Patra si alte orase care se aflau la sud de Corint. Manca putin si dormea si mai putin.
   - De ce atata zel? il intreba Priscila pe Pavel intr-o noapte, cand ea si Acvila stateau la masa impreuna cu Siluan si Timotei.
   - Nu intelegi? Pentru prima data, miscarea cresitna poate merge mai departe intr-un oras unde nu ne ataca nimeni pe fata, nici Roma, nici evrei, nici un alt cult manat de cine stie ce mit grecesc. In Corint suntem liberi prin chiar ordinul proconsulului. De cate ori nu am stat in  pietele publice ale altor orase si am propovaduit vestea cea buna a lui Iisus Hristos, doar ca sa vina vreun soldat roaman care sa indrepte spre mine sabia si sa porunceasca: "Opreste-te! Perturbi linistea!" Nu si aici. Corintul ne-a deschis bratele. Intreaga Achaia e pregatita sa ne primeasca. Gallio ne-a oferit libertate iar asta ne da prilej sa aducem pe mai multi la Hristos. Trebuie sa ne folosim de asta!>>
 
     Depre Cel ce a fost temelia bisericii, Piatra pe care Domnul Hristos a ales-o sa stea la baza bisericii intregii crestinatati am ales un fragment din cartea Qvo vadis; un moment emotionant, in care Sfantul Petru are o intalnire cu Domnul Iisus, o revelatie care il va determina sa se intoarca la Roma, unde v-a fi rastignit pe cruce pentru drepata sa credinta:
 
<< Dupa ceva vreme, Petru isi duse palma stresina la ochi si adauga:
- Vine un om spre noi in lumina soarelui.
La urechile lor nu ajungea nici cel mai mic zgomot de pasi. Imprejur domnea tacere deplina. Nazarius vedea doar copacii tremurand in departare, de parca-i misca cineva, si stralucirea ce se revarsa peste campie. De aceea, se uita mirat spre Apostol.
- Rabi, ce ai? intreba nelinistit.
 Petru scapa din mana toiagul de calatorie. Privea mereu inainte cu buzele intredeschise, iar pe fata i se intiparise tulburarea, bucuria, extazul. Deodata, se arunca in genunchi cu bratele intinse, iar din gura i se smulse strigatul:
- Iisuse Cristoase...
  Si se pravali cu fruntea in tarana, vrand parca sa sarute picioarele cuiva.
  Intr-un tarziu, in tacerea din jur se auzira cuvintele batranului, intrerupte de suspine:
  - Quo vadis, Domine? / Unde te duci, Doamne?
 Nazarius nu auzi nici un raspuns, dar la urechile lui Petru ajunse un glas trist si dulce:
- De vreme ce tu parasesti poporul meu, ma duc la Roma, sa ma rastignesc a doua oara.
   Apostolul amutise incremenit cu fruntea in pulbere. Nazarius credea ca lesinase ori murise, dar batranul se ridica, in cele din urma, isi lua toaigul cu mainile tremuratoare si porni fara o vorba inapoi, spre cele sapte coline ale orasului.
   Vazand aceasta, flacaul repeta ca un ecou:
 - Quo vadis, Domine?...
 - La Roma, raspunse incet Apostolul.
   Si se intoarse.
  Pavel, Ioan, Linus si ceilalti credinciosi il intampinara uluiti si infricosati....Petru se multumi sa le raspunda bucuros si linistit:
 - L-am vazut pe Domnul!
      Si, in aceeasi seara, se duse la cimitirul de la Ostrianum sa predice si sa-i boteze pe cei care voiau sa se scalde in apa vietii.

     De atunci, veni aici in fiecare zi, urmat de o multime tot mai numeroasa. Parea ca din fiecare lacrima a mucenicilor se nasc noi credinciosi si fiecare geamat din arena se rasfrange ca un ecou in mii de piepturi. Cezarul inota in sange, Roma si intreaga lume pagana isi faceau de cap. Dar cei satui de nelegiuiri si nebunie, cei calcati in picioare, sarmanii, toti cei asupriti si nenorociti veneau sa asculte istorisirea despre Dumnezeul care se lasase crucificat din dragoste pentru oameni, pentru a le rascumpara pacatele.
    Gasindu-L pe Dumnezeu si fiindu-le ingaduit sa-L iubeasca, aflau astfel ca lumea de pana atunci nu putuse da nimanui - fericirea si dragostea.

Via Appia, sursa
     Petru intelese ca nici Cezarul si nici toate legiunile nu vor infrange adevarul viu, iar lacrimile si sangele nu-l vor ineca, izbanda lui incepand abia de acum incolo. Intelese, de asemenea, de ce Cristos il intoarse din drum. Iata ca aceasta cetate a inganfarii, a crimei, destrabalarii si puterii incepea sa intre in stapanirea Lui acum, de doua ori resedinta, de unde avea sa indrume lumea trupurilor si a sufletelor.>>
 
 
Cei ce sunteţi între apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.


La Multi Ani, crestini ce purtati numele sfintilor apostolic!
Va doresc sanatate, putere de munca  si o viata frumosa cu impliniri si reusite! 

marți, 24 iunie 2014

Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezotarul

      Putere din cer, Ioane proorocule, dăruiește nouă celor ce lăudăm înfricoșătoarea și uimitoarea ta minune cea purtătoare de lumină și ca aurul strălucitoare și preamărită, că luminezi inimile credincioșilor, celor ce cu credință cântă lui Dumnezeu : Aliluia!


 
 Toată lumea te are pe tine mare apărător și bun ajutor întru nevoi; pentru aceea ca pe un apărător al credincioșilor, și grabnic izbăvitor, te cinstim pe tine, și întru pomenirea ta daruri ca acestea aducem ție :
   Bucură-te, făcătorule de multe minuni;
   Bucură-te, înțelepte dătător de poruncă nouă;
   Bucură-te, fierbinte risipitor de vrăjmași;
   Bucură-te, mângâietor al firilor celor necăjite;
   Bucură-te, că te rogi pentru noi către Domnul;
   Bucură-te, că tu pe tiranul îl gonești de la noi;
   Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
   Bucură-te, că îndepărtezi gândurile cele pline de răutate;
   Bucură-te, fierbinte folositor al bolnavilor;
   Bucură-te, mărgăritarul cel luminat al lui Hristos;
   Bucură-te, prin care se luminează lumea;
   Bucură-te, prin care s-a gonit vicleșugul;
   Bucură-te, Sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!
 
                                Acatistul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul
 
      Anul trecut am postat o legenda despre Sanziana, transcrisa pentru copii de Leon Magdan;
 o puteti citi aici: Legenda Sanzianei.
 
Daca inca nu v-ati gasit perechea, se spune ca in aceasta noapte fetele nemaritate pot pune sub perna un fir de sanziana pentru a-si visa ursitul. Indiferent de siutatie insa, daca ati avut ocazia sa ajungeti la Liturghie astazi, puteti pune la icoana un fir de sanziana pentru a avea noroc si spor la casa!
 
O zi frumoasa si fie ca Sfantul Ioan Botezatorul sa ne ocroteasca casa si familia! 
La Multi Ani! 
 

joi, 19 iunie 2014

Salata de fructe...la final de an scolar!

        Astazi am sarbatorit cu mic cu mare finalul anului scolar! Irinuca, clasa a XI-a cu o frumoasa medie peste 9, Ioana dupa un an mai greu (clasa a VI-a) aproape 8,50,  iar mezinul un merituos Premiu I; zic asa, pentru ca in ciuda scrisului mai uratel si a grabei de a-si termina temele, a participat la diverse concursuri de romana si matematica de pe urma carora a capatat experienta si cunostinte bogate.
       Asa ca la finele anului, le multumesc  invatatoarei si profesorilor care i-au indrumat si multumesc mai ales Bunului Dumnezeu ca i-a pazit, ca sunt sanatosi si au trecut cu bine anul scolar!
         Asa ca, dupa petrecerea lor de final, i-am rasplatit cu o salata de fructe: proaspata, rece si buuuna! Caci au papat-o cu mare viteza!
        Asadar, pentru 5- 6 portii de salata de fructe:
  • 2 banane copate
  • 2 mere galbene
  • 5-6 piersici
  • cirese
  • sirop de capsuni ( de la dulceata facuta de curand!)
      * La cirese faceti o taietura pe mijloc, la baza, pentru a scoate samburele, astfel incat cireasa  sa nu se desfaca in doua.
     Desigur ca puteti adauga orice fructe de sezon, important e sa le taiati bucatele cat mai mici si sa le lasati macar o ora la frigider dupa ce au fost stropite cu siropul de capsuni pentru a  trage dulceata mai bine!

Pofta buna si  va doresc din tot sufletul
o vacanta frumoasa!
         

duminică, 15 iunie 2014

Manastirea Tuturor Sfintilor, Meteora

      
     Pe o stanca inalta  de 373 metri, o frumoasa si mareata Manastire, inchinata Tuturor Sfintilor se destainuie privirii de la mare departare.
      "Primul colonizator al stancii a fost calugarul Vaarlam care in jurul anului 1350 a construit cateva chili si o biserica in numele celor Trei Ierarhi. Mai tarziu au urcat pe stanca fratii Nectarei si Teofanie, care la 1518 au construit deasupra ruinelor fostelor cladiri biserica celor Trei Ierarhi la inceput si mai tarziu biserica Tuturor Sfintilor si a lui Ioan Prodromul, Deschizatorul de drumuri. Cei doi frati proveneau din familia de boieri a Apsarazilor din Ioannina dupa cum certifica inscrisurile care s-au pastrat pana astazi. Primul ascet a urcat pe stanca cu schele succesive, sprijinite pe grinzi infipte in gaurile dintre stanci. Exempul sau l-a urmat si altii avand ca rezultat construirea manastirilor de la Meteora.
         Biserica inchinata Tututror Sfintilor, are forma de cruce cu turla complexa de patru coloane, la fel  ca naosurile centrale ale manstirilor de pe Sfantul Munte Athos. Naosul, dupa cum se mentioneaza in ctitorie a fost construit in 20 de zile in timp ce materialele necesare au adunate pe stanca intr-o perioada de 22 de ani.
 
        Mai mult, se spune ca insusi ctitorul Teofanie, bolnav pe patul de suferinta timp de 10 luni, cum a fost instiintat ca s-au incheiat lucrarile, s-a ridicat ajutat de un toiag, si dupa ce a intrat si a vazut biserica terminate a ridicat mainile si a slavit pe Dumnezeu, multumind in acelasi timp Tuturor Sfintilor."
 
       Incarcat cu  pictureimurale, naosul central cuprinde compozitii din ciclul istoric, dogmatic si luturgic al bisercii noastre. Frescele se caracterizeaza prin virtuozitate si plasticitate. Ornamentarea bogata cu picturi a bisericii propriu-zise arata realism si influenta modelelor italienesti."
       Intradevar, picura este impresionanta si cu greu m-am putut desprinde a o privi. Fiecare coltisor este pictat cu Sfinti si momente din viata Mantuitorului sau a Sfintilor, decoratiunile sunt bogate si au culori puternice, in ciuda timpului ce s-a asternut asupra ei. Pictorul caruia i se datoreaza aceasta lucrare este Franco Cataleno care la 1560 a lucrat la Manastirea Megistis Lavras, la Sfantul Munte. Acesta a lucrat impreuna cu fratele sau, preotul Gheorghios, savarsind pictura la 1566.
   
        Stanca avand o latime considerabila a permis realizarea mai multor constructii in trepte, are o curte interioara de unde poti admira peisajul minunat al Vaii Tesaliei si manastirile care se inalta in imprejurimi: Marea Meteora - aflata la 5 minute distanta cu masina, mai jos Manastirea Roussanos, Manastirea Sfantul Stefan.          
         
       "In afara de naosul principal, la Manastirea Varlaam exista si bisericuta Trei Ierarhi. Este vorba despre un iconostat sculptat in lemn, cu picturi murale deosebite. Renovarea bisericutei, dupa cum este scris pe o  tigla incastrata acolo, s-a facut in anul 1627."
 
         Din celelalte cladiri ce pot fi vizitate este vechea Trapeza, Spitalul, Azilul de batrani si Bisericuta Sfintilor fara de arginti. Vechea Trapeza a fost transformata in loc de pastrare a obiectelor de cult. Intre nestematele care exista acolo este si un cod scris de mana cu minunate miniature, epitafuri, odajdii de arhierei, cruci sculptate in lemn, icoane portabile, obiecte de cult si multe altele. Subliniem in mod special Evanghelia scrisa de mana a Imparatului Bizantului, Constantin Porfirogenitul unde exista si semnatura acestuia."
 
            Meteora - Istoria Manastirilor si Monahismului, Theoharis M. Provatakis
 
        Intr-una din zile, ne-a ajutat Dumnezeu sa mai face un drum spre Meteore spre a le privi la apus.Privelistea e incantatoare , un loc in care pot sa revii oricat de des si sa ti se para la fel de minunat. O maretie pe care numai Creatorul o poate fauri, si pe care in bunatatea sa, a lasat-o mostenire peste veacuri!
 
 
In prim plan, Manastirea Roussanos, apoi Manastirea Tuturor Sfintilor si in departare, Marea Meteora. Despre aceasta mai ramane sa scriu pentru a incheia  pelerinajul virtual la Sfintele Meteore,
pentru cei care inca nu au reusit sa ajunga dar si pentru a pastra amintirile cat mai proaspete.

 

sâmbătă, 14 iunie 2014

Autismul - intre cunoastere si recuperare. Lansare de carte

       
          Azi, am participat la o lansare de carte emotioananta, intrucat autoarea, Irina -Alexandra Simion (in prezent, Mosneanu) imi este tare draga, cunoscandu-o de acum 5 ani cand lucram ca volunar  la Arca. O persoana blanda si vesela, care reuseste sa aduca in jurul ei zambete si bunadispozitie, care a imbinat cu blandete si voie buna,  munca de psihopedagog desfasurata la Arca mai bine de 3 ani. De aceea, alaturi de ea in aceasta importanta zi, au fost si Parintele Nicolae Picu, doamna preoteasa, psihopedagogii si volunatarii Centrului Arca precum si tineri beneficiari insotiti de parintii lor. Nu au lipsit oameni importanti din viata  acesteia: familia, profesorul    si colegi de munca.
           Alaturi de parintele Nicolae Picu - care a vorbit in deschidere, au luat cuvantul  si
Lectorul universitar Dr Damian Totolan precum si doamna Stanuta Dae, coordonatorul Centrului pentru copii cu autism care ne-a vorbit emotioanta de colaborarea si activitatea desfasurata de Irina cu tinerii de la  Centru, despre daruirea si pasiunea de care aceasta da dovada.
 

      Convinsa de importanta subiectului - AUTISMUL -  aceasta carte este rodul unei muncii de 7 ani. Pe langa aspectele teoretice legate de problematica autismului, autoarea a introdus  metode si tehnici de recuperare folosite in terapia autismului, a adaugat studii de caz si impartaseste evolutia si  rezultatele  obtinute in urma activitatii cu tineri afectati de acest sindrom.
       Lucrand de peste 7 ani cu tineri cu dizabilitati, inclusiv cu autism a inteles drama parintilor si cred ca aceasta carte poate fi de un real folos atat lor cat si celor care doresc sa-i  inteleaga mai bine si sa vina in sprijinul copiilor afectati de autism.
      
          "A fi parinte inseamna a avea o anumita vulnerabilitate, iar atunci cand vorbim de parinti care au copii cu autism, aceasta vulnerabilitate creste inzecit. Primirea diagnosticului de autism infantil pentru copilul lor este o lovitura extrem de grea, parintii sperand mereu ca specialistii sa greseasca si trecerea timpului sa infirme  diagnosticul primit.
    ...
      Familia are o stare emotionala complexa, invalitditatea este acceptata de parinti ca fiind o stare fixa, impiedicand terapia efectiva. Credinta in schimbare a parintelui este data de lupta dintre a crede in sansa si autorealizare."
                     
               Metode si tehnici cognitiv- comportamentale in abordarea autismului. Intre cunoastere si recuperareIrina - Alexandra Simion
 
     Experienta si studiile facute, au determinat-o pe autoare sa constate ca aceasta boala poate fi tratata, iar cu rabdare, dragoste si interventia specialistilor, tinerii diagnosticati astfel pot fi recuperati in mare masura, redati familei si integrati mai bine in societate.
 
     Daca momentan cartea a putut fi procurata doar la lansare de participanti, peste 2 saptamani aceasta va putea fi gasita in librarii, pentru cei interesati.
 
 
 
 

luni, 9 iunie 2014

Manastirea Sfanta Treime, Meteora

    
  "Deasupra unei stanci deosebit de inalte, cu forma specifica, la Nord-Vest de Manastirea Sfantul Stefan este cladita manastirea Sfantei Treimi. Sapate in stanca, 140 de trepte te conduc in siguranta in varf unde se afla manastirea. Specialistii sustin ca intre manastirile de la Meteora, aceasta este a 3-a ca vechime. Din inscriptii si din alte marturii se face cunoscut ca biserica propriu-zisa , adica naosul central, a fost construit la 1476 si mai tarziu pronaosul. Zidaria exerna, monogramele cu tigle si altele dezvaluie intemeierea manastirii in jurul secolului VIV. Traditia certifica insa ca au trebuit  saptezeci de ani pentru a urca materialele necesare pe stanca si aproape 18 ani pentru constructie."
                                               sursa:"Meteora, Istoria manastirilor si monahismului"
      
    Dupa ce parcurgi un drup serpuit si urci treptele sapate in jurul stancii ajungi la intrarea in manasitre, unde pacea si frumusetea sunt la ele acasa.
 
      Caldura ramane afara, inauntru o racoare binefacatoare si holurile manasitrii adapostesc frumoase icoane pictate direct pe pereti, vase si ulcele, sistemul cu scripeti folosit in trecut la transport de  calugari. Dupa ce parcurgi un hol lung intri in biserica centrala "Katholikon" (naos central) inchinata Sfintei Treimi.
 
     O alta biserica, mai micuta este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul - Deschizatorul de drumuri; in aceasta insa nu ne este ingaduit sa intram.
     "Din punct de vedere architectural este o biserica cruciforma cu turle, cu doua randuri de coloane. Zidaria partii rasaritene a Sfantului Altar este realizata cu deosebita grija. Fereastra ornamentata impodobeste arcada cu decoratiuni dintate de caramida, cu cruci si monograme ale lui Cristos. (IS, HR, NIKA). Pe fata de Sud a bisericii se afla doua inscriptii, una langa alta, care mentioaneaza:
                " In anul 1476 si din mila monahului umil la port si sarac Nicodim."
 
    Iesind din biserica, de jur imprejur zaresti doar varfurile stancilor inaltate spre cer, manastirile, campul Tessaliei si  raul Pinios care sepuieste sfios, orasul Kalambaka la poale, iar in departare muntii Pindului.
    Dintre toate, cea mai frumosa vedere este cea care dezvaluie manastirile inaltate ca o ruga catre Cer: Manastirea Sfantul Stefan, la rasarit, urmata mai departe de Manastirea Roussanos, iar la Apus Manastirea Varlaam si Marea Meteora.
     "Stanca pe care se afla manastirea, destul de mare ca intindere, adaposteste chiliile monahilor, Trapeza, bucatarie, doua bazine si putin pamant arabil."
            Insa stanca rotunda, neteda si calda a Meteorei Sfantei Treimi pe care am pasit desculta imi mangaie si acum gandul; decorul minunat care dezvlauie frumusetea Puterii Creatoare  ma face sa-mi doresc intoarcerea in acele locuri binecuvantate... pentru toti a fost o mare binecuvantare!
     
          Slava lui Dumnezeu pentru toate si pentru vacanta aceasta minunata de la Meteore!   
 
  

Rugaciune si un gand catre Sfanta Treime

      Anii trec si desi prezenta Sfintei Treimi ne insoteste mereu, indemnandu-ne spre fapte bune, pazindu-ne de cele rele si luminandu-ne mintea in timpul nedumeririlor noastre, in caledarul ortodox exista o singura zi in care este sarbatorita Sfanta Treimie. Aceasta nu ne impiedica insa sa dam slava lui Dumnezeu pentru tot ce ne dezvaluie, pentru furmusetea cerului si a pamantului, pentru dragostea familiei si a prietenilor, pentru toate reusitele si binecuvantarile pe care ni le ofera, dar si pentru neamplinirile si problemele care apar in viata, intarindu-ne si  ajutandu-ne sa ne ridicam mai piosi ochii catre cer.  
Icoana pictata pe zidul Manastirii Sfanta Treime de la Meteora 
        Nu vreau sa fac acum o pledoarie despre o Fiinta mai presus de noi, caci fiecare simtim si graim in felul lui, vreau doar sa aduc un umil gand de multumire catre Sfanta Treime, pe care sa il impartim cu toti, cules din Acatistul de multumire - atat de frumos alcatuit:
 
     Vad cerul Tau stralucior de stele. O, cat esti de bogat si cate lumini ai! Prin razele indepartatilor luminatori ma priveste vesnicia; sunt asa mic si neansemnat, dar cu mine este Domnul si pretutindeni sunt pazit de dreapta Lui cea iubitoare.
    Salva Tie, pentru necontenita ta purtate de grija,
    Slava Tie, pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus in cale,
    Slava Tie, pentru dragostea rudelor, pentru daruirea prietenilor,
    Slava Tie,pentru blandetea dobitoacelor care- mi slujesc,
    Slava Tie, pentru  clipele luminoase ale vietii mele,
    Slava Tie, pentru bucuriile  limpezi ale inimii,
    Slava Tie, pentru fericirea de a trai, de a ma nevoi si de a contempla,
    Slava Tie, Dumnezeule in veci!
  
Aici puteti sa cititi tot acatistul: Acatist de multumire lui Dumnezeu pentru toate

Ganduri dintr-o postare mai veche: Sfanta Treime, sarbatoarea sarbatorilor

      


          Un gand al Parintelui Arsenie Boca, cules din cartea "Margaritare duhovnicesti":

"Dumnezeu este iubire de oameni, asa cum Il numim cu totii, trebuie deci ca si omul sa fie iubitor de Dumnezeu.
Cum sa nu-L iubim pe Dumnezeu?
   Cu El traim, cu El respiram, cu El ne miscam." 

duminică, 8 iunie 2014

Rugaciune in ziua Pogorarii Sfantului Duh

        In chipul limbilor de foc, intru lumina si suflare de vant de bucurie facatoare, pogorandu-Se Duhul Sfant peste Apostoli si de vapaia Lui fiind cuprinsi, chemat-au pescarii intreaga lume la biserica lui Hristos; necazuri si nevoi rabdand cu bucurie pe pamant si ape, de mortile cele cumplite ne se spaimantau, in tot pamantul iesind vestirea cantarii lor, celei de Dumnezeu insuflate: Aliluia!

     Potir de ploaie datator, izvorator de foc, care pe muntele Sionului ai purces asupra Apostolilor, Tie cantare iti aducem, pe Tine Te binecuvantam si Iti multumim Tie, Dumnezeule, Duhule Sfinte:
   Vino, Cela Ce sfintesti Biserica si o pazesti pe Dansa;
   Vino si da un suflet si o inima celor ce cred in Tine;
   Vino si aprinde evlavia noastra cea rece si neroditoare;
   Vino si risipeste negura necredintei si a rautatii care se indeseste pe pamant;
   Vino si calauzeste pe toti pe drumul vietii celei drepte;
   Vino si ne povatuieste la tot adevarul;
   Vino, Intelepciune neajunsa si cu judecatile cele de Tine stiute, mantuieste-ma;
   Vino, Mangaietorule Duhule Sfinte si Te salasuieste intru noi!

     O, Duhule Sfinte! Cela Ce umpli intreaga lume si daruiesti viata tuturor, indepartandu-Te de oamenii intinati. Cu umilinta ma rog Tie: nu te mania de necuratia sufletului meu, si vino si te salasuieste intru mine si ma curateste de toata intinaciunea pacatului ca, prin ajutorul Tau, sa petrec cealalta vreme a vietii mele intru pocainta si in lucrarea faptelor bune si asa sa te preamaresc impreuna cu Tatal si cu Fiul, in vecii vecilor. Amin! 
 
        

Ascultand de porunca Domnului si reintorcandu-se la Ierusalim, dupa ce privisera cu ochii lor trupesti inaltarea lui Hristos, Apostolii ramasera in cetatea sfanta, asteptand implinirea fagaduintelor. Sfantul Luca arata ca in tot timpul ei "staruiau in rugaciune impreuna cu femeile si cu Maria, mama lui Iisus, si cu fratii Lui" (Faptele Apostolilor).
                
   sursa
   
    

joi, 5 iunie 2014

Dictionarul caloriilor: litera D, benefiiciile dovleceilor si o reteta!


Aliment
Calorii (pt100g)
Dovlecei
18
Dropsuri
403
Dulceata de fructe
275
(variaza in functie de continutul de zahar)

                       De ce sa consumam mai multi dovelcei?
 
        Cu un continut bogat de potasiu și mangan, precum si vitamine din complexul B (B1 și B6) și vitaminele A, C și K, dovlecei aduc organismului multe beneficii:
 - magneziul din compoziția dovleceilor contribuie la o mai bună asimilare a calciului; de aceea se pot combina cu lactate si alte alimente bogate in calciu!
-  stimuleaza digestia fiind bogați în fibre de calitate;
- conținutul ridicat de antioxidanți și carotenoizi ajută la reconstrucția celulelor nervoase, îmbunătățirea  memoriei;
- consumul regulat  de dovlecei previne îmbătrânirea prematură, reduce riscul bolilor infecțioase și protejează vederea!
 
          Si pentru ca am constata ca am omis litera D, m-am gandit sa ofer bonus si o reteta!
      O doamna pasionata de arta culinara  ofera celor interesati retete din bucataria proprie, sub marca: Ca la mama acasa.
        Asa ca pentru cei intersati nu pot decat sa recomand adresa, caci veti gasi toti pasi necesari pentru pregatirea unei delicoase retete:
    DULCEATA DE CAPSUNI - ca tot e sezonul lor, si poate le gasiti la un pret avantajos!
 
sursa: Isabele cusine
 Ingrediente:
  •  - 4 kg. de capsuni din care au rezultat 3,5 kilograme gata curatate
  •  - 1,75 – 3, 5 kg. de zahar (proportia de 1 kg fructe/ 1 kg zahar este perfecta pentru o dulceata bine inchegata; reducand cantitatea de zahar va trebui sa fierbeti preparatul mai mult si fructele se vor terciui)
  • - optional: 4 lamai potrivite cu coaja netratata.
  •         

 Pofta buna!
 

Dictionarul caloriilor: literele E si F si beneficiile fructelor uscate


Aliment
Calorii
Eugenia
440


Nu le reprosez nimic: sunt foarte bune, dar in ultima vreme (cel putin fata de cele din copilarie) au devenit exagerat de dulci! Asa se explica de ce 100 g de biscuiti tip eugenie (un pachet are 27 g) au 440 calorii!

Aliment
Calorii
Fasole verde
34
Fasole boabe
303
Floricele de porumb
130
Fructe uscate
(prune, caise, curmale)
120
Fulgi de ovaz
377
Fursecuri
500

     Stiati ca?
.... Fructele uscate sunt pline de minerale, dar au multe calorii ca urmare a concentratiei mari de zaharuri. Sunt necesare organismului dar in cantitati limitate;
 

.... Curmalele  contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele!
.... Pojghita subtire care inveleste curmala contine toate vitaminele (in afara de E si H) si o cantitate mare de microelemente: fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan.
.... Se considera ca o curmala este necesarul minim pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa;
 
....Fructele uscate in general si curmalele in special ajuta in lupta impotriva constipatiei, tulburarilor intestinale, cresterii in greutate, afectiunilor cardiovasculare si cancerului. Fiind un aliment laxativ, curmalele s-au dovedit a fi benefice pentru cei care sufera de constipatie.

Literele G,H,I
Litera D
Litera C
 

duminică, 1 iunie 2014

La Multi Ani, iubiti copii!

La Multi Ani, copiii mei frumosi si buni!
 
La Multi Ani copiii din toata lumea!
Sa fiti iubiti, pretuiti si ocrotiti pentru toate zambetele care le purtati pe chip si le oferiti neconditionat,
pentru felul vostru zgubilitic de a trai si a va exprima,
 umplandu-ne  zilele cu bucurii nebanuite,
pentru duiosia pe care o purtati in ochi inseninandu-ne viata!

Postări populare

Colectie citate

  • "Viata e altceva decat o visam, mai ales pentru ca si noi suntem altfel decat ne credeam. O singura ambitie este legitima: aceea de a fi mai buni". Monseniorul Vladimir Ghika.
  • "Dumnezeu e pretutindeni doar ca trebuie rugat. Uneori chiar o rugaciune scurta facuta insa din tot sufletul si cu toata inima te ajuta daca o zici cu putere." Parintele Arsenie Boca
  • "Cea mai bogată moștenire pe care parinții pot să o lase copiilor este copilăria fericită, plină de amintiri tandre despre tatăl și mama lor. Aceas­ta va lumina zilele care vin, îi va păzi de ispite și îi va ajuta în încercările vieții de zi cu zi după ce vor părăsi casa părintească." Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranta, care afla iesire chiar si acolo unde nu exista loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti". Sfantul Isaac Sirul
  • "Nu am nici o teama...in lumea aceasta exista dragoste si frumusete! Cuvioasul Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Nu minunile Îl descoperă pe Dumnezeu oamenilor, ci acel ceva despre Dumnezeu se descoperă în inima pregătită pentru asta. Este ceea ce se numește 'arderea inimii'. " Parintele Serafim Rose
  • "Să credem mai mult cuvintelor care ne arată căile vieţii veşnice, decât să ne îndeletnicim în lucruri care ne aduc pierzare" Sfantul Mucenic Haralambie
  • "Omul lui Dumnezeu trebuie sa fie simplu si lipsit de rautate sau viclenie, pentru ca Hristos a spus: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor(Matei 18, 3)." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Ascultaţi, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poţi face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci şi să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va linişti şi după aceea te vei putea înţelege cu el. Uită-te şi la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniştită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea." Sfantul Paisie Aghioritul
  • "Bucuria mea, castiga duhul pacii si atunci mii de oameni se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Iisus da omului destinul si toata energia lui divina. Iisus este un destin intruchipat. Cine-L ajunge... stie ce are de facut!" Parintele Arsenie Boca
  • "Nimic nu este asa de placut lui Dumnezeu ca multumirea." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Dumnezeu ca Facator isi iubeste intreaga creatie, insa omului ii poarta o dragoste aparte. Dupa chipul Sau l-a plasmuit pe om, spre a-l face partas bunatatii si fericirii Sale." Sfantul Ierarh Nectarie
  • "Precum ochiul este atras de frumusetea celor vazute, la fel mintea curata este atrasa de cunostinta celor nevazute." Sfantul Maxim Marturisitorul
  • "Dragostea este ca o albina foarte lucratoare, care aduna de pretutindeni cele bune si le depoziteaza in sufletul celui care iubeste." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Maica Domnului jertfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Fii mei, sa nu iubim cu vorba, numai cu gura, ci cu fapta si cu adevarul." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Deci, fratilor, bucurati-va! Desavasiti-va, mangaiati-va, fiti uniti in cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi!" Sfantul Apostol Pavel
  • "Fericiti cel care, gospodarindu-si averile curate, intinde o mana a Lui Dumnezeu celor nevoiasi." Sfantul Grigorie Teologul
  • "Castiga duhul pacii si atunci mii de inimi se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Roaga-te si lucreaza! Iata pravila de aur ce imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.Iubirea nu face rau aproapelui; Iubirea este deci implinirea legii." Sfantul Apostol Pavel
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Nu vei avea vreodata bucurie deplina sau eliberare totala de ceea ce e mic si tulburator, daca nu ai pus peste viata pecetea micii tale jertfe." Parintele Arsenie Papacioc
  • "Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului." Nicolae Iorga
  • "Fiecare clipa poate oferi un prilej binecuvantat sau chiar unic pentru a va arata nobletea voastra de slujitori alaturi de ingeri." Cuviosul Parinte Arsenie Papacioc
  • "Linistea este inceputul curatirii sufletului" Sfantul Vasile cel Mare
  • "Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Fericiti cei ce L-au indragit pe Dumnezeu si din dragoste pentru El nesocotesc toate cele pamantest." Sfantul Efrem Sirul
  • "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea..." Parintele Arsenie Papacioc
  • " Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Ale Tale sunt cerurile si al Tau este pamantul; lumea si plinirea ei Tu le-ai intemeiat." Un psalm al lui David catre Dumnezeu
  • "Numai la bine sa te gandesti si numai pe el sa-l savarsesti." Parintele Evmenie Cretanul
  • "Nu te mahni atunci cand nu primaesti indata de la Dumnezeu ceea ce ceri. Pentru ca vrea sa-ti daruiasca si mai multe bunatati daca ramai lipit de El prin rugaciune staruitoare. Si ce altceva este mai inalt decat legatura ta cu Dumnezeu si decat comuniunea cu El? Sfantul Nil Ascetul
  • "Dreapta judecata este o virtute insemnata,ea este intr-un fel izvorul si radacina tuturor virtutilor." Sfantul Ioan Casian
  • "Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice: Nu te abate nici la drepata nici la stanga. Calea de mijloc este calea imparateasca." Arhim. Cleopa Ilie
  • Parintele Arsenie Boca
  • "Pastrarea capacitatii de incadrare in disciplina a unui suflet face dovada armoniei si valorii sale."
  • "Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima". parintele Aresnie Boca
  • "Maica Domnului jerfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor" Arhim. Arsenie Papacioc
  • " O tinerete daca nu-i structurata si cu ceva batranete, e in primejdie. Si daca exista o nuanta de batranete la tinerete, va exista si tinerete la batranete!" Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea este ispitita se se ciocneasca de Iisus." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa lupti pana la urma impotriva pacatului, ca sa implinesti cuvantul Mantuitorului: Iubiti-va! Tineti minte acest lucru: Criteriul de judecata la Dumnezeu este iubirea" Parintele Arsenie Papacioc
  • "Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti." Sfantul Efrem Sirul
  • "Sa cunoastem bine cursele si sa pasim departe de ele. Sa aflam unde sunt prapastiile si nici macar sa nu ne apropiem de ele. Aceasta sa fie pentru noi straduinta de a ne asigura duhovniceste..." Sfantul Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Cum putem salva neamul? Raspunsul e acesta: pune-te tu la punct, omule - lume mica in care se oglindeste o lume mare. Rugandu-te pentru celalalt esti un mic mantuitor candva undeva." Arhim. Arsenie Papcioc
  • "Daca oamenii ar fi intotdeauna seriosi si nu-si vor ingadui putin relaxare sau amuzament, ar innebuni sau ar deveni labili fara sa-si dea macar seama." Herodot
  • "Tot ce ai nevoie ca sa schimbi lumea este dragoste, pentru ca dragostea schimba tot ce atinge."
  • " Iisus cu mare dor ar vrea sa locuiasca in inima ta.Deschide! Inima ta ar fi un mic cer divin." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Prietenul se castiga prin fidelitate, modestie si generozitate." Proverb arab
  • "Fii impacat cu sufletul tau, si, atunci, cerul si pamantul se vor impaca cu tine." Sfantul Isac Sirul
  • "Multumirea cu putin este singura comoara care nu se sfarseste niciodata." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Rugaciunea alunga intristarea si micimea de suflet." Sfantul Nil Ascetul
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranata, care afla loc de iesire chiar si acolo unde nu este loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • " Cei care fac binele isi au invistierita rasplata in insasi fapta lor."
  • "Rugaciunea este inima ta in inima lui Dumnezeu!" Arhim . Arsenie Papacioc
  • "Spiritul omului nu-si poate intinde aripile aici pe pamant daca nu se simte inconjurat de iubire, vesnicie si nemarginire". Ilie Miniatis
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc