Cum festivalul a tinut doar 3 zile, am incercat sa fim prezenti si sa ne bucuram de el in fiecare zi!
A doua zi, am vizionat jocurile romane, am urmarit miscarea de trupe si activitatile zilnice ale micului sat antic, reconstituit atat de frumos in parcul Tabacarie.
Dupa terminarea jocurilor, trupele de romani, sarmati si goti s-au salutat cavalereste si au purces la parada in aplauzele spectatorilor si a amfitrioanei Tomiris |
Fiica cea mare, Irina, fotograf la fel de pasionat, s-a plimbat printre corturi si a surprins cateva imagini...
Pe copii i-am lasat sa se bucure de olarit; au mesterit fiecare ce si-au dorit: Ioana un vas de lut si o barca, iar Stefan o broscuta - suport pentru bomboane si "ceva - o cutie pentru tinut bomboane"; desigur ca ni le face noua cadou, iar el mananca bomboanele pe care le vom pune acolo!
Stefanut, alaturi de zanele dacice aflate intr-o sedinta foto prelungita, datorita multimii de copii,tineri sau mai putin tineri care nu le dadeau pace!
Retragerea trupelor...
Pentru ca doamna Corina Martin (Presedinte al Asociatiei Litoral-Delta Dunarii si principalul organizator al festivalului) a fost foarte draguta si facea poze cu toti cei doritori, am profitat si eu de ocazie sa fiu pozata langa frumoasa amfitrioana a manifestarii, care si-a asumat rolul reginei Tomiris, prezentand cu aplomb luptele si jocurile romane, fiind gazda onorifica a festivalului.
La indemnul dansei am plecat sa vedem parada care a defilat in Statiunea Mamaia din dreptul Hotelului Flora si la care au participat toti cei 150 de actori organizati pe cete, legiuni, in frunte cu ai lor conducatori. Desi zilele au fost caniculare acestia au suportat cu stoicism temperatura lasandu-se fotografiati, prezentandu-si costumatia si exercitiile plini de zel.
Ultima zi de festival, duminica, 18 august, a fost la fel de spectaculoasa. Tragedia antica "Medeea"a lui Euripide a fost pusa in scena de studentii Facultatii de Arte din Constanta in aer liber, si a atras o multime de spectatori, care au ignorant lipsa locurilor pe balotii de fan si au stat in picioare ori direct pe iarba pana la ora 21,30.
Si seara nu se putea termina dacat cu premierea celor care au facut posibil acest festival: participantii si organizatori deopotriva.
Dupa discursul de multumire au fost premiati pe rand:
- trupa de teatru a studentilor de la Universitatea Ovidius;
-"Legiunea a V- a Macedonia condusa de Iulius Cezar", din Cluj;
- Zanele dacice de la Zalau, aflate la prima lor participare;
- tribul de razboinici sarmati din Svisthov, Bulgaria;
- ceata de luptatori goti din Polonia.
Pe langa aprecierea publicului si a amfitrioanei Corina Martin, reprezantantii delegatiilor au primit o diploma de participare si medalia creata special pentru acest ocazie, care are ca simbol sarpele Glykon, unic in Europa.
A urmat apoi premierea coorganizatorilor in frunte cu Terra Dacica si seara s-a incheiat cu stingerea Flacarii Tomisului care va fi aprinsa la a III-a editie, anul urmator.
Pana atunci, in spiritul zilelor care ne-au starnit melancolia vremurilor trecute aclam cu mandrie: Viva Tomis!
In sfarsit vad si la noi altceva in afara de gratare, muzica stridenta si balciurile obisnuite. Super!
RăspundețiȘtergere