<<Toata lumea e atarnatoare de Autorul ei. Lumea lucrurilor atarna de Dumnezeu fara sa stie. Noi, crestinii, stim. Chiar daca nu vrem, tot atarnam, fiindca spre deosebire de toata lumea lucrurilor, noi oamenii, aici in trup inca nu avem infatisarea noastra definitive.
Noi suntem in lucru.
De aici vine ca simtim neajunsurile noastre, necunoscutele si tensiunile noastre spre desavarsire.
Pozitia omului in creatie e unica, suntem fapturile lui Dumnezeu, dar suntem si realizarea noastra.
Din cauza acestei stari de lucruri, se aude adesea constatarea tragica: "ca n-am facut nimic" in viata. Aceasta este constatarea ca n-ai dat vietii tale sensul sau destinul ei.
Omul e un rezultat al creatiei divine.
Noi nu suntem numai lucruri ca sa mergem in virtutea legilor necesitatii; noi mai suntem si fiinite spirituale, inzestrate cu constiinta, si ca atare mergem in virtutea legilor libertatii. Ca atare cautam adevarul si ca atare il cautam pe Dumnezeu.
Pentru orientarea noastra in lumea vazuta ni s-a dat credinta si un om ca model, Iisus.
La portile sufletului omenesc, Dumnezeu isi inceteaza stapanirea: ii vrea iubirea. Aici El vrea sa fie primit din initiativa noastra. Prin urmare, la implinirea sensului sau destinului nostru in creatie suntem asteptati de Dumnezeu ca fapturi ale Sale, constiente de rudenia noastra cu El.
Noi trebuie sa realizam in noi aceasta icoana divina: stilul de a fi a lui Iisus.
Drumul spre Manastirea Brancoveanu, de la Sambata de Sus |
Propriul tau destin asteapta de la tine decizia acestei transpuneri a ta, in chipul lui Dumnezeu, transpunerea in felul de a fi a lui Iisus in lume.
Iata in ce vreau sa va antrenez: in declansarea mecanismului religios al sufletului.
Sufletul il recunoaste pe Tatal sau si I se alipeste.>>
Din invataturile Parintelui Arsenie Boca,
Margaritare duhovnicesti
....
Pentru a concluziona, tot cu o intelepciune a Parintelui Arsenie Boca:
"Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei:
toata lumea este ispitita sa se ciocneasca de Iisus."
Si pentru ca postul a inceput, fie ca el sa fie binecuvantat cu intelepciune, mangaiere, blandete si putere in realizare faptelor bune si infranarea de le cele rele.
Sper sa va placa si o postare in acelasi spirit scrisa anul trecut, tot la inceputul Postului Mare: Rugaciunea, in viata noastra
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc de vizita!