Minunat la chip, bland si smerit cu inima, vindecator de boli trupesti si sufletesti, asemena unui inger pe pamant, asa s-a aratat inca din copilarie tanarul Pandoleon.
Desi orfan el a pastrat in suflet credinta impartasita de buna lui maica, astfel ca desi tatal era pagan a refuzat sa se inchine la zei, si s-a straduit sa invete pe langa mestesugul medicinii si invataturile crestine, pravaduite de Preotul Ermolae.
Si harul lui Dumnezeu nu a intarziat sa se arate, caci unde incerca sa tamaduiasca ranile, Pandoleon vindeca si neputintele sufletesti; cu blandetea si dragostea lui tamaduia slabanogi, raniti, orbi si ii facea pe toti sa se lepede de zei si sa treaca la crestinism.
In scurt timp el a fost botezat, iar tatal lui minunat de puterea daruita fiului sau de Bunul Dumnezeu, care pana si orbului i-a adus vederea, a inteles ca adevarata credinta este cea imbratisata de acesta si s-a botezat impreuna cu orbul vindecat!
Tanarul Pandoleon a devenit Sfantul Pantelimon, Mult-miluitorul, care prin dragostea lui fata de oameni si credinta puternica in Hristos, a fost asemeni multor Sfinti si Muceini, a suferit in urma rautatii paganilor multe schingiuiri si chinuri. Pe toate insa le-a primit cu rabdare, bucuros ca poate sa jertfeasca pentru dragostea fata de Dumnezeu, vesnic incredintat ca toate le va putea trece cu tarie si credinta.
Asa se face, ca armele se topeau, plumbul nu-l ardea, chinuirle nu le simtea, si toate rautatile indurate nu lasau semne pe trupul lui nevinovat, si plin de duh, incat nemastiind cum sa-l prigoneasca, paganii la porunca regelui, cu frica si mila i-au taiat capul, dandu-si mucenicescul sfarsit.
Coroana de lumina incununeaza capul Sfantului Mucenic Pantelimon, Mare tamaduitor si vindecator al nostru, si desi tanar si-a jertfit viata pentru Hristos, ne-a aratat ce inseamna credinta, bunatatea, mila, rabdarea si dragostea fata de aproapele, ne invata sa stam drepti in fata primejdiilor si fara teama, caci Cineva acolo Sus ne vegheaza mereu, Treimea cea Sfanta ne acopera si ne inconjoara in toate zilele noastre, iar daca avem credinta nimic nu este cu neputinta!
Bucura-te, tinerete inchinata lui Hristos;
Bucura-te, nadejdea bolnavilor cea cu folos;
Bucura-te, cel ce stii sa inalti la ceruri rugaciuni;
Bucura-te, cel ce peste noi reversi minuni;
Bucura-te, ca Domnul putere ti-a dat;
Bucura-te, cel ce copilul ai inviat;
Bucura-te, bucuria multor indurerati;
Bucura-te, uimirea multor invatati;
Bucura-te ostas neanvins a lui Hristos;
Bucura-te, ca ai aprins credinta crestina in inimile multora;
Bucura-te intoarcerea multor rataciti;
Bucura-te, mangaierea celor amarati;
Bucura-te, Mare Mucenice si tamaduitorule Pantelimoane!
BISERICA SF. PANTELIMON DE LA FOIŞORUL DE FOC DEŢINE UN FRAGMENT DIN MOAŞTELE SF. PANTELIMON. Din
anul 2008, biserica Sf. Pantelimon de la Foişorul de Foc adăposteşte un
fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon,
doctor fără de arginţi şi patron
al medicilor, prăznuit de Biserica Ortodoxă în data de 27 iulie.
Părticica sfintelor sale moaşte a fost încastrată în mâna dreaptă, cu
care sfântul reprezentat pe raclă face semnul binecuvântării.