"Doamne, iti multumesc ca ieri ai fost cu mine si azi sunt sub protectia Ta. Ajuta-mi sa nu ma ingrijorez de ziua de maine, sa imi aduc aminte ca dragostea Ta ocrotitoare ma asteapta si in acel maine pe care nu il cunosc."
"Señor, gracias por estar ayer conmigo y hoy estoy bajo su protección. Ayúdeme a no preocuparme por el mañana, a recordarle que su amor guardián también me espera en este mañana que no sé. " Parintele Arsenie Boca

duminică, 30 septembrie 2012

Puterea Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului

    <<Nu este cu putinta a cuprinde in cateva cuvinte minunile si darurile care ni se daruiesc prin mijlocirea si ocrotirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Maica Domnului nostru Iisus Hristos.
       Dar, pentru a pricepe dragostea ei cea mare catre crestini, dar si puterea rugaciunilor sale catre Dumnezeu, am socotit de cuviinta sa asezam la inceputul acestei carti marturia despre minunea petrecuta in biserica din Vlaherne, in vremea imparatului Leon cel Intelept (886- 912).
       In vremea acestui imparat, in biserica din Vlaherne din Constantinopol s-a facut odata priveghere de toata noaptea, intru slava si pomenirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria. Era in ziua intai a lunii octombrie si multime de norod s-a adunat in frumoasa biserica a Vlahernei. Fiind aici aici si Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos dimpreuna cu ucenicul sau Epifanie, si-au ridicat ochii spre bolta bisericii si, pentru ca au fost vrednici, au vazut-o pe Imparateasa cerului, pe Acoperitoarea a toata lumea, pe Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stand in vazduh si rugandu-se.
      Iar ea stralucea asemenea soarelui si acoperea poporul cu cinstitul ei acoperamant. Si erau impreuna cu ea si cetele ingeresti si multimea Sfintilor, care in haine straluciotare si cu multa evlavie stateau imprejurul ei.
  
      In acest chip vazand-o pe Nascatoarea de Dumnezeu, Sfantul Andrei a zis catre ucenicul sau, Epifanie:
     - Oare, vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor, care se roaga pentru toata lumea?
     Iar Epifanie a zis:
     - O vad, Sfinte Parinte si ma inspaimant, ca o vad acoperind cu cinstitul ei acoperamant pe toti oamenii ce sunt in biserica. Iar acoperamantul acesta straluceste mai mult decat soarele.
     Si s-au auzit cuvintele pline de umilinta ale rugaciunii Preasfintei Fecioare catre iubitul ei Fiu si Dumnezeul nostru Iisus Hristos:
     - Imparate Ceresc, primeste pe tot omul cel care Te slaveste pe Tine si cheama in tot locul preasfant numele Tau. Si acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc il sfinteste si-i proslaveste pe cei ce Te proslavesc pe Tine. Iar rugaciunile celor care cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta, nu le trece cu vederea si fagaduintele primeste-le toate si din toate nevoile si rautatile ii izbaveste pe ei.
     
      Deci, si noi sa ne bucuram si sa ne veselim, stiind ca am primit in dar o astfel de minunata ocrotire si impreuna sa rostim aceasta rugaciune catre Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu:
      Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, cei care traim in aceste vremuri, caci mare trebuinta avem de milostivirea Ta de Maica. Si ne pazeste si ne acopera si ne ajuta si ne lumineaza mintea, ca sa pricepem si sa impinim poruncile Fiului si Dumnezeului tau, caci dupa aceste dumnezeiesti porunci va fi judecata lumea.
     Cu mainile cu care ai L-ai leganat pe Fiul lui Dumnezeu cuprinde si mintea si inima si intreaga noastra faptura si ne izbaveste, dupa cum voiesti, de intristari si de suspinuri.
    Intinde mana ta cea datatoare de bucurie si picura in inimile noastre un bob de roua duhovnicesca, din care sa odrasleasca iubire de osteneala si veselie cereasca. 
    Si tuturor celor ce suntem mici trupeste ori duhovniceste sadeste-ne inlauntru idulcirea cea minunata ce se revarsa din pomenirea cu smerenie si nadejde a numelui tau.Si chiar de suntem mici, neputinciosi ori prunci, randuieste-ne a le plini pe toate cele bune cu osardie, sporire si buna randuiala, astfel incat, iesind din aceasta viata trecatoare, sa putem a te vedea si cu dragoaste fierbinte a te imbratisa cu bratele noastre cele smerite, macar ca marirea si stralucirea ta sunt atat de mari, pe cat este nevrednicia noastra.>>
                                                                            Amin

                      Istorisirea este culeasa din frumoasa carte pentru copii:
  153 de istorisiri minunate adunate de la Sfintii Parinti

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Manastirea Polovragi, o comoara la poalele muntilor

    De la Horezu, in drum spre Targu Jiu, mi-am dorit mult sa trecem pe la Manastirea Polovragi, considerand ca timpul e de partea noastra si vom reusi sa ajungem pana seara la Manastirea Prislop.
    Drumul national Ramnicu Valcea - Targu Jiu este foarte bun, marginit de copaci si case ingrijite, incat este o placere sa conduci.
 
La poarta manastirii se aflau destule masini in parcarea amenajata. Tarabele cu suveniruri, obiecte bisericesti sau artizanat local  nu lipseau, insa nu am mai stat sa le admiram, caci dincolo de poarta frumos sculptata in lemn de stejar, stiam ca ne asteapta inca o podoaba a Olteniei, pretios lacas de cult si monument istoric datand din sec.XVI. 
 
 
 
 
 
Drumul pietruit marginit de brazi inalti, livada frumos ingrijita pe ambele parti, avand ca fundal muntele Piatra Polovragilor cu creste impadurite si verzi, culmi domoale despartite de Cheile Oltetului, parea prea scurt; te indemna sa mergi cu pasi marunti pentru a te bucura linistit de frumusetea din jur.
 
 
 
      Ajunsi la capatul lui ni s-a deschis o poarta mareata deasupra careia se inalta  clopotnita ridicata in timpul lui Constantin Brancoveanu.
         Complexul manastiresc are forma de cetate, in centru aflandu-se biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului."
        Mareata, construita in stil brancovenesc, cu pridvor larg, te asteapta sa pasesti, avand zugravita la intrare  icoana facatoare de minuni Acoperamantul Maicii Domnului.
       Catapeteasma bisericii este diferita de cele vazute pana acum; datand din secolul XVIII, lemnul este vopsit cu albastru si auriu, iar icoanele sunt de o frumusete rara. Maicuta Domnului si Domnul Iisus ne astepata cu blandete in strane imparatesti, in  vesminte deosebite, incat simti nevoia sa pleci genunchii, sa inalti rugaciuni si ganduri de multumire. Aceste icoane mi-au tulburat sufletul cu blandetea chipurilor si ma incanta  prin frumusete si maiestrie de cate ori le privesc.
     Pe latura de vest se afla foisoare si cerdace impodobite cu flori si e de admirat harnicia maicutelor care pe o asemenea vara au reusit sa le mentina vesele.
 
      Pe latura de nord, cismeaua cu foisor  te atrage si te indeamna sa te bucuri de apa rece, cristalina, in timp ce admiri frumoasa constructie brancoveneasca.
 
Cismeaua ii atragea pe calatori ca un magnet, caci desi aflati in ultima decada a lui august afara erau in jur de 35 de grade.    
Dupa ce ne-am racorit, am trecut intr-o alta curte care adaposteste cimitirul calugarilor si micuta bolnita a manastirii cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae; aceasta a fost constuita in 1732 prin grija Episcopului Clement si a egumenului Lavrentie.
 
 
       Biserica a fost construita in forma de corabie, avand doua spatii cu destinatii specifice, unul din ele fiind biserica propriu-zisa, iar celalat fiind folosit la inceputuri pentru adapostirea celor bolnavi.

In spate se deschide larg vederea catre munti si Cheile Oltetului.
      Daca la inceputuri in manastire au vietuit calugari, astazi maicutele organizate pe principiul "roaga-te si munceste", au reusit prin eforturi deosebite  sa revitalizeze intregul compex manastiresc.
 
Astfel am gasit noi manastirea pe care domnitorul Constantin Brancoveanu a rascumparat-o si restaurat-o in 1703:
o incantatoare oaza de liniste si frumusete!
 
 
      O parte din detalii privind Manastirea Polovragi au fost culese din catalogul de prezentare: "Lucrare aparuta cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei" 
  

miercuri, 26 septembrie 2012

Din intaia Epistola a Sfantului Evanghelist Ioan

    "Copii mei, acestea vi le scriu, ca sa nu pacatuiti, si daca v-a pacatui cineva avem Mijlocitor catre Tatal, pe Iisus Hristos cel drept.
      El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre, dar nu numai ale noastre, ci si pentru ale intregii lumi.
     Si intru acestea stim ca L-am cunoscut, daca pazim poruncile Lui.
     Cel ce zice: L-am cunoscut, dar poruncile Lui nu le pazeste, minicnos este si intru el adevarul nu se afla.
      Iar cine pazeste cuvantul Lui, intru acela cu adevarat dragostea lui Dumnezeu este desavarsita. Prin aceasta cunoastem ca suntem intru El.
     Cine zice ca petrece intru El dator este, precum Acela a umblat si el asa sa umble.
      Iubitilor, nu va scriu  porunca noua, ci o porunca veche pe care o aveti de la inceput; porunca cea veche este cuvantul pe care l-ati auzit.
      Iarasi, va scriu porunca noua, ceea ce este adevarat intru El si intru voi, pentru ca intunericul se duce si lumina cea adevarata incepe sa rasara.
       Cine zice ca este in lumina, si pe fratele sau il uraste, acela este in intuneric pana acum.
        Cine iubeste pe fratele sau  ramane in lumina, si sminteala nu este in el."

                                                        Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
Pe urmele Sfantului Evanghelist Ioan, in cetatea Efes
Cetatea Efes, pe unde multii Apostoli au trecut,
printre care si Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Evanghelist Ioan



luni, 17 septembrie 2012

Horezu - maiestrie si culoare

    Ajunsi din nou pe drum asfaltat ,dupa ce am lasat in urma splendoarea si linistea manastirilor Bistrita si Arnota, am mai facut un popas (la mai putin de o ora) in drumul spre Prislop: Horezu.
 
 
      Targul de ceramica amplasat de-a lungul drumului ne-a luat prin surprindere, caci imi inchipuiam ca exista un loc special  amenajat, ori o piata mare in centrul localitatii in care sa regasim frumoasa ceramica de Horezu, atat de vestita in intreaga lume.
   Si oprind in putinele locuri gasite libere, exact la "botul calului" am aflat ca ACESTA e vestitul targ!
 

Farfurii, ulcele,             castroane... solnite, oliviere...
toate atat de frumos colorate si incondeiate,
si fiecare cu un model unic, incat abia am reusit sa aleg doua castroane pe care le-am folosit imediat ce am ajuns acasa!
 

       
     Nu eram porniti sa cumparam, dar cine se putea abtine!...
   Fiecare din noi  am inceput sa  cautam, sa comparam, sa ne minunam si cu mare greutate sa alegem; cel mic: o solnita si doua ulcele; fetele- canite, eu , doua platouri; mamei, cadou o ulcica...
    Ba ne doream si o oala de lut cu capac de facut sarmale (chit ca acestea nu sunt specialitatea mea!)...
    Sotul, "hai si o ulcica!", ca asa ulcele frumoase n-am vazut prin Constanta!

      Ce mai, cand s-au strans toate....cauta sa le asezi  si sa le faci loc cu grija in porbagajul superplin!
 
      Dar dupa ceva parlamentari si permutari le-am facut loc si spre sfarsitul vacantei, chiar le-am oferit onoarea de a sta in geamantan, preferand sa tinem hainele in pungi.
     Bine ca le-am adus acasa intregi si nevatamate!
 
 
  Sa aveti spor in toate, bucurii si sanatate!
 
 

duminică, 16 septembrie 2012

La inceput de AN SCOLAR

      Incepe scoala si cu ea emotiile noastre de parinti, agitatia, grija de a le asigura copiilor cele necesare ori de folos, atentia permananta asupra lectiilor, asupra modului de a se comporta in colectivitate.
   Dar nimic nu e nou sub soare; dupa cateva luni de vacanta, ne vom relua vechiul obicei si speram ca Bunul Dumnezeu sa trimita asupra noastra duhul intelepciunii, al blandetii si al rabdarii, atat de necesare pentru a face cat mai bine fata noilor provocari!
  Mi-a placut azi predica paintelui, dar si Liturghia, caci la fiecare inceput de an scolar, preotii se roaga pentru elevi, profesori si parinti, toate aceste rugaciuni aducand o liniste si o incurajare speciala, de care aveam nevoie din tot sufletul. Astfel, am aflat ca anul scolar nu incepe intamplator pe 15 septembrie, a doua zi dupa Inaltarea Sfintei Cruci!
      S-a ales aceasta data (care din pacate nu se respecta totdeauna)  tocmai pentru ca inceputul scolii sa fie si un indemn pentru inaltarea spriritului prin bune invataturi, spre capatarea unor cunostinte de folos in viata care sa-i ajute pe tineri sa-si slefuiasca spiritul, sa-si modeleze caracterul si sa isi indrepte pasii pe calea cea buna in viata.
    
  " Mantuieste Doamne pe poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta,
  Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste
si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau."
***
   Va doresc din tot sufletul multa sanatate, putere de munca si intelepciune pentru ca Anul scolar sa va aduca dragi parinti, buni dascali si scumpi elevi mult folos sufletesc, bucurii si satisfactii!


vineri, 14 septembrie 2012

Parintele Arsenie Boca despre Ziua Crucii

     << Intr-una din cantarile bisericii alcatuite dupa psalmii lui David, preamarim pe Dumnezeu in cuvintele ;
"Sfant este Domnul Dumnezeul nostru,
Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru,
Si va inchinati  asternutului picoarelor Lui, ca sfant este."
    O alta cantare a bisericii, preamarind Crucea, spune:
"Acum vedem asternutul unde au stat picioarele Tale, Stapane."
         "Astazi cu adevarat cuvantul cel de Dumnezeu graitor al lui David a luat sfarsit, ca iata aratat ne inchinam si asternutului preacuratelor Tale picioare."
  Deci, pana la rastignirea Domnului pe Cruce, Crucea era lemnul mortii cel mai de ocara. Domnul si Dumnezeul nostru insa, prin Sfintele  Sale Patimi, a schimbat ocara in slava, incat Pavel Apostolul nu gasea alt cuvant in care sa se laude, decat in Crucea Domnului, mustrand pe cei ce sunt vrajmasi Crucii.
  Deci lemnul crucii a fost prevestit prin prooroci, prin Moise si David. Prin David Proorocul, Dumnezeu ne porunceste sa ne inchinam Crucii asternutului picioarelor Lui, ca sfant este. (Psalmul 98, 5).
   Oare de ce zice despre Curce ca e asternut numai picioarelor Lui? Fiindca Domnul S-a rastignit pe Cruce nu cu Dumnezeirea Sa, ci numai ca persoana omeneasca; nu S-a rastignit  fiinta lui Dumnezeu, ci Adam  cel nou, ceea ce in graiul Profetului e tot una cu picioarele Lui Dumnezeu.
 
     Ar mai ramane sa ne lamurim putin despre intelesul Crucii ca suferinta. Suferinta, necazurile, incercarile sunt cea mai necunoscuta cruce, desi fiecare are de dus o cruce.
    Mai toti se roaga lui Dumnezeu sa-i scape de cruce. Nu-i bine asa. E semn ca oamenii n-au cunostinta despre care  spune Sfantul Marcu in Filocalie, ca prin aceasta se cunoaste daca o are cineva, daca primeste  cu bucurie necazurile.
    Tot acest sfant ne spune despre crucea incercarilor, ca pentru trei pricini vin asupra noastra:
    1) ca pedeapsa pentru pacatele savarsite;
    2) pentru ferirea de cele ce altfel le-am face, si
    3) pentru intarirea virtutii.
 
 
  "Sa nu spui ca se poate castiga virtutea fara necazuri: caci virtutea necercata in necazuri nu este intarita."
  Cea mai grea incercare este necazul mortii. Cum stam fata de o asemenea incercare? Stam foasrte linistiti fiindca Mantuitorul nostru, prin moartea Sa, a schimbat nu numai Crucea din ocara in slava, ci a schimbat si rostul mortii si l-a facut mai bun. Pana la Iisus, moartea era o pedeapsa a fiintei omenesti, o plata a pacatului. De la infrangerea mortii prin invierea Omului, moartea, cea mai grea incercare a vietii acesteia, s-a schimbat in moarte a pacatului si a izbavirii firii omenesti. Asa ne invata Sfantul Maxim Marturisitorul.
   Iata de ce praznuim Crucea si vorbim de Inviere si a mortii omorate.
 *
   Acestea sunt cunostintele duhovnicesti, care dau curaj vietii acesteia, ii dau inteles si o liniste cu atat mai mare cu cat e mai involburata marea societatii omenesti.
  Iata pe ce temelie stam in praznicul Inaltarii cand zicem:
"Crucii tale ne inchinam Stapane si sfanta Invierea Ta o laudam si o marim"...
 
                                           Din invataturile Parintelui Arsenie Boca
                                                  ROSTUL INCERCARILOR
 
    Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335.
 

marți, 11 septembrie 2012

Sfanta Monastire Arnota


     De la Manastirea Bistrita, aflata in vale,  am plecat cu marea dorinta de a ne mai intoarce. Sfantul Grigorie Decapolitul cu puterea harului ce o revarsa, sper sa ne ajute sa mai revenim, sa ne bucuram in tihna de frumusetea manastirii si de binecuvantarea Sa.
 
     Cum insa drumul era lung si aveam inca multe de vazut, ne-am hotarat sa pornim spre a vedea si Manastirea Arnota, a carui acoperis de tigla rosie se vedea sus in munte.
 
    Am am urmat drumul frumos, marginit de stejari, dupa care am pornit-o pe un drum de tara spre cariera de piatra, iar de aici, mai sus pe un drum pavat cu piatra alba, al carui praf fin l-am adus cu noi la Constanta, amanand inca o saptamana spalarea masinii...
 << Ancorata in peisajul pitoresc al Muntilor Capatanii, la altitudinea de 840 m, Sfanta Manastire Arnota pastreaza inca vechea ei frumusete.
   Traditia mentioneaza ca, dupa o lupta grea cu turcii, pe care nu  au putut-o castiga, fiind urmarit de acestia, Matei Voda Basarab s-a retras in plaiurile Valcei, in Muntii Arnotei, refugiindu-se in rogozul unui mic lac.
    Asa incepu Matei Voda, in primii ani ai domniei sale, zidirea bisericii Arnotei, inchinandu-o Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii sai, dar si in amintirea ostasului arnaut care i-a salvat viata. Manastirea este atestata documentar intaia oara la 11 iulie 1636, primind apoi la 23 aprilie 1638 "cinstit si bine inchipuit hrisov de danie" de la Matei Voda si Elina Doamna, ctitorii sai.
         Manasitrea este lacas pentru Sfinte Moaste: particele din mana Sfantului Apostol Filip, Sfanta Mucenita Paraschevi, ale Sfantului Ierarh Mihail al Sinoadelor, ale Sfantului Maxim Marturisitorul, degetul Sfintei mucenite Marina si alte Sfinte moaste daruite de domniile lor, Manastirii Arnota.
    Desi Matei Voda fusese inmormantat cu sotia sa in Biserica Domneasca din Targoviste, dupa profanarea mormintelor de catre semenii rasculati din oastea sa, au fost strasmutati  in biserica Arnotei, alaturi de vornicul Danciu din Brancoveni, tatal lui Matei Voda.
      Zidita in stil bizantin, biserica mica este armonios proportionata cu pronaos, naos, doua abside laterale si una centrala.
      Naosul este acoperit cu o turla octogonala, iar pronaosul, de doua calote sprijinite pe pandantivi. Fresca originala, atribuita zugravului Stroe din Targoviste, se distinge prin expresivitatea chipurilor sobre, subliniate  de un decor in stuc aurit.
 
   La intrare strajuieste o frumoasa usa din lemn de castan cu rinceau - uri pe margini, executata de mesterul Basili Ioroch Shigir (1688) initial destinata  bisericii Bistrita.
 
     Una din frumoasele picturi aflate pe peretele naosului, in latura de vest, este cea a Soborului Sfintilor Arhangheli.
     Asezamant de smerita credinta si spiritualite ortodoxa, Manastirea Arnota a gazduit intre zidurile sale valorosi egumeni, carturari si caligrafi alesi: Stefan (1712-1715), Paisie (1804), Chesarie (1851- 1858), "ravnitori de bine si jerfelnici pentru dumnezeiestile manastiri si pentru cele duhovnicesti."
                                                  Informatii culese din pliantul Manastirii Arnota
 
 
    Redesteptata din somnul uitarii, Manastirea Arnota isi daruieste iarasi frumusetea sfanta inchinatorilor care ii trec pragul pentru folos sufletesc.
 
Alte frumoase manastiri din Oltenia: 
 

Postări populare

Colectie citate

  • "Viata e altceva decat o visam, mai ales pentru ca si noi suntem altfel decat ne credeam. O singura ambitie este legitima: aceea de a fi mai buni". Monseniorul Vladimir Ghika.
  • "Dumnezeu e pretutindeni doar ca trebuie rugat. Uneori chiar o rugaciune scurta facuta insa din tot sufletul si cu toata inima te ajuta daca o zici cu putere." Parintele Arsenie Boca
  • "Cea mai bogată moștenire pe care parinții pot să o lase copiilor este copilăria fericită, plină de amintiri tandre despre tatăl și mama lor. Aceas­ta va lumina zilele care vin, îi va păzi de ispite și îi va ajuta în încercările vieții de zi cu zi după ce vor părăsi casa părintească." Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranta, care afla iesire chiar si acolo unde nu exista loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti". Sfantul Isaac Sirul
  • "Nu am nici o teama...in lumea aceasta exista dragoste si frumusete! Cuvioasul Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Nu minunile Îl descoperă pe Dumnezeu oamenilor, ci acel ceva despre Dumnezeu se descoperă în inima pregătită pentru asta. Este ceea ce se numește 'arderea inimii'. " Parintele Serafim Rose
  • "Să credem mai mult cuvintelor care ne arată căile vieţii veşnice, decât să ne îndeletnicim în lucruri care ne aduc pierzare" Sfantul Mucenic Haralambie
  • "Omul lui Dumnezeu trebuie sa fie simplu si lipsit de rautate sau viclenie, pentru ca Hristos a spus: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor(Matei 18, 3)." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Ascultaţi, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poţi face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci şi să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va linişti şi după aceea te vei putea înţelege cu el. Uită-te şi la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniştită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea." Sfantul Paisie Aghioritul
  • "Bucuria mea, castiga duhul pacii si atunci mii de oameni se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Iisus da omului destinul si toata energia lui divina. Iisus este un destin intruchipat. Cine-L ajunge... stie ce are de facut!" Parintele Arsenie Boca
  • "Nimic nu este asa de placut lui Dumnezeu ca multumirea." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Dumnezeu ca Facator isi iubeste intreaga creatie, insa omului ii poarta o dragoste aparte. Dupa chipul Sau l-a plasmuit pe om, spre a-l face partas bunatatii si fericirii Sale." Sfantul Ierarh Nectarie
  • "Precum ochiul este atras de frumusetea celor vazute, la fel mintea curata este atrasa de cunostinta celor nevazute." Sfantul Maxim Marturisitorul
  • "Dragostea este ca o albina foarte lucratoare, care aduna de pretutindeni cele bune si le depoziteaza in sufletul celui care iubeste." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Maica Domnului jertfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Fii mei, sa nu iubim cu vorba, numai cu gura, ci cu fapta si cu adevarul." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Deci, fratilor, bucurati-va! Desavasiti-va, mangaiati-va, fiti uniti in cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi!" Sfantul Apostol Pavel
  • "Fericiti cel care, gospodarindu-si averile curate, intinde o mana a Lui Dumnezeu celor nevoiasi." Sfantul Grigorie Teologul
  • "Castiga duhul pacii si atunci mii de inimi se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Roaga-te si lucreaza! Iata pravila de aur ce imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.Iubirea nu face rau aproapelui; Iubirea este deci implinirea legii." Sfantul Apostol Pavel
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Nu vei avea vreodata bucurie deplina sau eliberare totala de ceea ce e mic si tulburator, daca nu ai pus peste viata pecetea micii tale jertfe." Parintele Arsenie Papacioc
  • "Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului." Nicolae Iorga
  • "Fiecare clipa poate oferi un prilej binecuvantat sau chiar unic pentru a va arata nobletea voastra de slujitori alaturi de ingeri." Cuviosul Parinte Arsenie Papacioc
  • "Linistea este inceputul curatirii sufletului" Sfantul Vasile cel Mare
  • "Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Fericiti cei ce L-au indragit pe Dumnezeu si din dragoste pentru El nesocotesc toate cele pamantest." Sfantul Efrem Sirul
  • "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea..." Parintele Arsenie Papacioc
  • " Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Ale Tale sunt cerurile si al Tau este pamantul; lumea si plinirea ei Tu le-ai intemeiat." Un psalm al lui David catre Dumnezeu
  • "Numai la bine sa te gandesti si numai pe el sa-l savarsesti." Parintele Evmenie Cretanul
  • "Nu te mahni atunci cand nu primaesti indata de la Dumnezeu ceea ce ceri. Pentru ca vrea sa-ti daruiasca si mai multe bunatati daca ramai lipit de El prin rugaciune staruitoare. Si ce altceva este mai inalt decat legatura ta cu Dumnezeu si decat comuniunea cu El? Sfantul Nil Ascetul
  • "Dreapta judecata este o virtute insemnata,ea este intr-un fel izvorul si radacina tuturor virtutilor." Sfantul Ioan Casian
  • "Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice: Nu te abate nici la drepata nici la stanga. Calea de mijloc este calea imparateasca." Arhim. Cleopa Ilie
  • Parintele Arsenie Boca
  • "Pastrarea capacitatii de incadrare in disciplina a unui suflet face dovada armoniei si valorii sale."
  • "Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima". parintele Aresnie Boca
  • "Maica Domnului jerfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor" Arhim. Arsenie Papacioc
  • " O tinerete daca nu-i structurata si cu ceva batranete, e in primejdie. Si daca exista o nuanta de batranete la tinerete, va exista si tinerete la batranete!" Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea este ispitita se se ciocneasca de Iisus." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa lupti pana la urma impotriva pacatului, ca sa implinesti cuvantul Mantuitorului: Iubiti-va! Tineti minte acest lucru: Criteriul de judecata la Dumnezeu este iubirea" Parintele Arsenie Papacioc
  • "Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti." Sfantul Efrem Sirul
  • "Sa cunoastem bine cursele si sa pasim departe de ele. Sa aflam unde sunt prapastiile si nici macar sa nu ne apropiem de ele. Aceasta sa fie pentru noi straduinta de a ne asigura duhovniceste..." Sfantul Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Cum putem salva neamul? Raspunsul e acesta: pune-te tu la punct, omule - lume mica in care se oglindeste o lume mare. Rugandu-te pentru celalalt esti un mic mantuitor candva undeva." Arhim. Arsenie Papcioc
  • "Daca oamenii ar fi intotdeauna seriosi si nu-si vor ingadui putin relaxare sau amuzament, ar innebuni sau ar deveni labili fara sa-si dea macar seama." Herodot
  • "Tot ce ai nevoie ca sa schimbi lumea este dragoste, pentru ca dragostea schimba tot ce atinge."
  • " Iisus cu mare dor ar vrea sa locuiasca in inima ta.Deschide! Inima ta ar fi un mic cer divin." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Prietenul se castiga prin fidelitate, modestie si generozitate." Proverb arab
  • "Fii impacat cu sufletul tau, si, atunci, cerul si pamantul se vor impaca cu tine." Sfantul Isac Sirul
  • "Multumirea cu putin este singura comoara care nu se sfarseste niciodata." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Rugaciunea alunga intristarea si micimea de suflet." Sfantul Nil Ascetul
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranata, care afla loc de iesire chiar si acolo unde nu este loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • " Cei care fac binele isi au invistierita rasplata in insasi fapta lor."
  • "Rugaciunea este inima ta in inima lui Dumnezeu!" Arhim . Arsenie Papacioc
  • "Spiritul omului nu-si poate intinde aripile aici pe pamant daca nu se simte inconjurat de iubire, vesnicie si nemarginire". Ilie Miniatis
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc