Azi, Nasterea Sfantului Ioan se sarbatoreste impreuna cu o alta mare sarbatoare: Sfanta Treime.
Se cuvine, dar sa dam slava Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le daruieste, pentru viata si painea cea de toate zilele si pentru Sfintii alesi sa ne clauzeasca, sa ne ajute in mantuirea sufleteasca.
Un astfel de Sfant a fost si Proorocul si Inaintemergatorul Ioan, varul primar al Domnului Iisus, care desi nu a fost de fata printre ceilalti prorooci, la Pogorarea Sfantului Duh, a fost plin de har inca din pantecele maicii sale, astfel incat cei prezenti, s-au incredintat, in ziua taierii sale imprejur- in cea de -a opt-a zi dupa nastere - ca v-a avea un destin maret si va fi deosebit de multi altii.
Harul s-a pogorat asupra lui nenascut fiind si are acum un loc aparte in Ceata Proorocilor. Este model de tarie, postitor aprig, calauzitor al sufletelor, aparatorul familiilor si Mare Botezator al Domnului Iisus.
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul se mai numeste in popor si Sanzienele, dupa numele unei gingase flori care infloreste doar in preajma acestei sarbatori. De aceea, sanziana se mai numeste si floarea Sfantului Ioan.
Legenda spune ca Sanziana, afost o fata sarmana, ramasa orfana, de care nimeni nu se ingrijea.
Oamenii se purtau urat cu ea, o alungau de colo- colo, incat biata fata se ruga sa aibe parte de liniste si sa aibe Dumnezeu mila de ea pentru a duce o viata mai buna.
Si Dumnezeu ii asculta ruga, caci pasarile cerului ii aducea fiecare dupa putere, frimituri sau fructe pentru ai potoli macar putin foamea. Insa dupa o vreme, fata firava la trup se imbolnavi si cazu la pat; in patul ei improvizat din crengi si iarba. Se intampla insa, ca la acea vreme sa treaca pe acolo Sfanta Vineri, ce umbla pe pamant ca o femei simpla, pentru a-I rasplati pe oamenii buni la suflet si a-I rasplati pe cei rai. Vazandu-o pe biata fata, zacand si traind in nevointe i se facu mila de ea si o preface intr-o floare, gingasa si firava, asa cum era si trupul copilei, o floare galbena asemenea cositelor aurii ale fetei; fiecare floare are patru petale mici, asezate in forma de cruce amintind de viata ei neprihanita in Hristos.
Fiind binecuvantata de Sfanta Vineri, floarea Sanzienei, apara de rau, de aceea crestinii o aduc cu credinta si bucurie in casa ori o aseaza la icoane.
Repovestita din frumoasa carte pentru copii Legende crestine pe intelesul celor mici, de Leon Magdan
Ce buchet minunat aveti!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar saptamana aceasta am sarbatorit evenimente deosebita in viata crestina! Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa le ducem pe toate cu bine! Vezi ca pe blogul celalalt in partea dreapta sus, linkul catre acest blog nu este functional! ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc, Ana Maria!Voi incerca sa rezolv...
RăspundețiȘtergere