Bucura-te, Bucuria noastra, acopera-ne pe noi de tot raul cu cinstitul tau acoperamant!
Fiind cuprinsi de viforul multor nevoi, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, tu ajuta-ne noua. Si stand inaintea fetei alatarului Domnului si ridicand mainile tale, roaga-te ca Domnul, Imparatul Slavei, sa caute la nevrednica noastra rugaciune si sa asculte cererile celor ce cheama numele tau cel sfant si canta Fiului tau: Aliluia!
Troparul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului
Din Istoricul Braului Maicii Domnului:
Din Istoricul Braului Maicii Domnului:
<< Braul Maicii Domnului a fost tesut de insasi Maica Domnului, care, dupa adormirea sa, l-a daruit Sfantului Apostol Toma, in timp ce era adus prin vazduh, la locul unde ea fusese ingropata, in localitatea Ghetsimani. Pana in secolul al IV-lea, Braul Maicii Domnului a fost pastrat la Ierusalim, de unde, pentru o scurta perioada de timp, este mutat in Capadocia, pentru ca din nou sa fie adus in orasul sfant, de catre Imparatul Teodosie cel Mare(379-395).
Fiul acestuia, viitorul Imparat Arcadiu (395-408), salvat de la inec, in anul 380, in mod miraculos, de insasi Maica Domnului, la adus la Constantinopol in anul 395, asezandu-l, cu mare evlavie, intr-o racla speciala. Traditia ne incredinteaza ca minunea salvarii odraslei imparatesti s-a intamplat pe malurile Athosului, la rugaciunea Imparatului teodosie catre Sfanta Fecioara, acesta gasind copilul viu si nevatamat dupa trei zile, intr-o padurice. Imparatul teodosie a ridicat in acel loc Manastirea Vatoped, care in limba greaca inseamna:"Copilul din tufis", covarsind-o cu daruri si cu Braul Preasfintei Fecioare, ocrotitoarea copiilor si a celor aflati in grea incercare.
La Constantinopol, Braul Maicii Domnului a fost pastrat pe rand in mai multe biserici, printre care, dupa 458, si in cea din Vlaherne, cartierul vlahilor din Constantinopol, unde se pastra si o alta comoara a crestinatatii, Acoperamantul Maicii Domnului. In aceasta biserica, prin descoperire dumnezeiasca, Maica Domnului a fost vazuta de catre Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos si ucenicul sau, Sfantul Epifanie, tinand un acoperamant in maini, din care ieseau raze de lumina.
Aceasta minune este praznuita de atunci de catre intreaga crestinatate la 1 octombrie.
Din anul 1522, cel mai mare fragment al Braului ramane la Manastirea Vatoped, iar doua parti mai mici vor fi daruite manastirii Kato Xenias, metoc al manastirii Ano Xenias, situata la 50 km de Volos, in Grecia."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc de vizita!