"Doamne, iti multumesc ca ieri ai fost cu mine si azi sunt sub protectia Ta. Ajuta-mi sa nu ma ingrijorez de ziua de maine, sa imi aduc aminte ca dragostea Ta ocrotitoare ma asteapta si in acel maine pe care nu il cunosc."
"Señor, gracias por estar ayer conmigo y hoy estoy bajo su protección. Ayúdeme a no preocuparme por el mañana, a recordarle que su amor guardián también me espera en este mañana que no sé. " Parintele Arsenie Boca

joi, 28 februarie 2013

Sfantul Ioan Casian

       
 
     
Astazi Sfintii Ioan Casian si Gherman Dobrogeanul sunt sarbatoriti de crestini si cinstiti pentru nevointa pustniceasca si dragostea pentru Hristos, caruia I-au dedicat intreaga viata.   
    
 
     Nascut din parinti binecredinciosi in jurul anilor 360 in tinuturile Casienilor, a simtit de tanar atras de viata monahilor, de citirea Sfintelor Scripturi, astfel ca la 20 de ani a hotarat sa intre in viata monahiceasca, avandu-l sfatuitor si partas pe Sfantul Gherman.

        Dornic sa ii aduca Slava lui Dumnezeu a plecat impreuna cu acesta spre Locurile Sfinte, la Betleem si au ramas la manastirea  construita langa locul Nasterii Mantuitorului . A poposit apoi in Egiptul de Jos, cunoscand viata monahilor si sfintilor batrani care vietuiau in aceste locuri, intarindu-se prin nevointe trupesti, rugaciune si fapte bune. Intariti duhovniceste la scoala marilor pustinici din Egipt vreme de peste 22 de ani au fost nevoiti sa paraseasca pustiul datorita asupriilor episcopului Teofil.
     Sfantul Ioan Casian impreuna cu Parintele Gherman au ajuns  la Constantinopol in anul 401,unde s-au asezat sub obladuirea Sfantului  patriarh Ioan Gura de Aur. Acesta, cunoscator al sufletelor, pe Cuviosul Gherman l-a hirotonit preot iar pe Sfantul Ioan Casian diacon. Dupa pierderea  scumpului lor ocrotitor au  calatorit  la Roma, Marsilia; aici Sfantul  a construit doua manastiri si spre batranete si-a dedicat viata scrisului. Cartile sale sunt un balsam pentru suflet, cuprind invataturi trebuincioase pentru monahi dar si raspunsuri pentru felurite probleme de suflet ale mirenilor. Asa cum spunea Sfantul Ioan Scararul, care a trait la doua sute de ani dupa Sfantul Ioan Casian a citit si s-a inspirat din scrierile sale, declarand:"Cuvintele corespund exact gandurilor, scanteiand de claritate, se imprima usor in suflet, conving si atrag spre scopul propus. Toata sunt combinate si inchegate cu intelepciune si pricepere."
 
    Opera sa  este  socotita cea mai pretioasa comoara a Apusului, fiind singurul scriitor de limba latina care a fost inclus in marea colectie de invataturi ale parintilor pustiei numita Patericul egiptean,manual de capatai al monahilor din Rasaritul ortodox.
      Despre frumusetea vietii Sfantului Ioan Casian puteti afla mai multe din cartea scrisa de Parintele Iustin Petre si Monahul Ioan Bute - Pe urmele Sfantului Ioan Casian care vietuiesc la Manastirea inchinata sfantului,  aflata la 45 km de Constanta, la iesirea din Mihail Kogalniceanu.
 
 
     Parintele Iustin a ales acest loc pentru constructia manastirii incat se afla in apropierea Pesterii in care a vietuit Sfantul Ioan Casian, fiind pentru crestinii dobrogeni, dar nu numai un loc de desavarsire duhovniceasca, in care sufletul isi regasestea pacea si echilibrul.
      Dealurile Casienilor au pastrat acea frumusete salbatica din trecut si de cate ori revenim, indiferent de anotimp suntem fascinati de privelistea care se infatiseaza ochilor, de pietrele tacute, acoperite de muschi, de arbustii pitici martori ai vanturilor, soaptelor tainice si rugaciunile pustnicilor care s-au nevoit in aceste tinuturi  si de florile de primavara care rasar din pamant arid dar presarat cu dragoste si sfintenie.
 
         Din Dobrogea şi neamul străromân moştenirea pământească ai luat, şi învăţătură aleasă la şcolile timpului dobândind te-ai aprins de dorirea dumnezeiască. Drept aceea toate lăsând, ai urmat lui Hristos împreună cu prietenul tău Gherman. Aşa ai ajuns călugăr într-o mânăstire din Betleem, ştiinţa duhovnicească în lucrarea vieţii de obşte deprinzând. Pentru aceasta după cuviinţă îţi strigăm:
 
        Bucură-te, dorire după Hristos;
Bucură-te, cugetare învăpăiată de har;
Bucură-te, agonisire a aurului Scripturii;
Bucură-te, păzire a curăţiei inimii;
Bucură-te, însetare după lumina sfinţeniei;
Bucură-te, închinătorule în duh şi adevăr;
Bucură-te, nădejde a înfierii dumnezeieşti;
Bucură-te, simţire a tainei peste fire;
Bucură-te, dragoste apostolică şi rai al smereniei;
Bucură-te, minte mişcată de suflarea Duhului Sfânt;
Bucură-te, suflet şi trup făcute cer nou şi pământ nou;
Bucură-te, isihie, liturghisire neîncetată;
Bucură-te, Sfinte Ioan Casian, mlădiţa de mult preţ a neamului românesc!

marți, 26 februarie 2013

Somnoroase pasarele

                                                                             de Mihai Eminescu
                      
Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna,
Se ascund in ramurele,
Noapte buna!
 
 Doar izvoarele suspina,
Pe cand codrul negru tace;
Dorm si florile-n gradina,
Dormi in pace!
 
Trece lebada pe ape
Intre trestii sa se culce,
Fie-ti ingeri aproape,
Somnul dulce!

Peste a noptii feerie
Se ridica mandra luna,



Totu-i vis si armonie,
Noapte buna!


Cele 10 porunci

 1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tau;
sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
 
2.Sa nu faci chip cioplit, nici alta
asemanare si sa te inchini lor.
 
3.Sa nu iei numele Domnului
Dumnezeului tau in desert.
 
4.Adu-ti aminte
de ziua Domnului si o cinsteste pe ea.
 
5.Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta
ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti
multi ani pe pamant.
 
6.Sa nu ucizi.
 
7.Sa nu faci desfranare.
 
8.Sa nu furi.
 
9.Sa nu marturisesti stramb.
 
10.Sa nu poftesti nimic
ce este al aproapelui tau.

luni, 25 februarie 2013

Cum sa scapam de probleme!

Afara ploua, e’nnorat
Si somnul pe la gene;
De treburi iar m-am apucat
Incetisor, alene...
Caci astfel pot sa m-a asez
Cu-un ness café alaturi
Pe blog postari sa savurez
Sa-mi vizitez prieteni!  
 
 
Si nu am de ce regreta pentru ca, pe langa alte postari frumoase si de folos, pe blogul Ramonei am gasit un videoclip minunat, care m-a emotioant pana la lacrimi: http://dragosteacurata.blogspot.ro/2013/02/cat-de-frumosi-sunt-oamenii.html
 
Mie mi-a placut si cel de jos...o solutie amuzanta la diversele probleme:
 
Sa aveti o saptamana frumosa si lasati grijile sa dispara in aer:
 
"Deci cautati mai intai imparatia Lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte vi se vor da voua.
Nu fiti cu spinii grijilor in inima. Ci da-Mi Mie inima ta"
Domnul Iisus

sâmbătă, 23 februarie 2013

Cremsnit cu crema de vanilie

    Sambata e o alta zi de gatit, insa nu pot spune ca am gatit ceva special ci doar doua feluri  de mancare care se fac foarte repede si sper sa ajunga doua-trei zile.
     Pentru ca bucatele sunt printre cele bine stiute de toate gospodinele nu intru in amanunte...
Important e ca mancarea le-a placut la nebunie copiilor incat au uitat si de desert. Norocul meu!
 
Felul I :  Ciorbita de pui cu rosii, acrita cu putin bors
Felul II : Sote de ficatel cu piure
 
 
  
   La desert...vor avea cremsnit, dar duminica; l-am facut mai pe seara si trebuie sa stea peste noapte la frigider, asa ca il voi servi maine dupa slujba!
 
Cremsnit cu crema de vanilie
          Ingrediente:
Foi de cremsnit de la Boromir
1 litru lapte
3 oua
250 g zahar
1 plic zahar vanilat
coaja de la o lamaie
un farf cutit sare
esenta de vanilie si lamaie
100 g amidon de porumb
50 grame unt
 
Mod de preparare
Laptele  caldut se amesteca cu zaharul, ouale, zaharul vanilat, sarea;
Dupa ce s-a topit zaharul, amidonul se aduaga treptat pentru a se evita formarea cocoloselor;
Se aseaza pe foc potrivit, chie mic si se amesteca continuu pana se ingroasa compozitia;maxim 10 minute invartind permanent cu telul pentru a nu se lipi.
Cand crema s-a ingrosat suficient se opreste aragazul si adugam untul si esentele.
Se toarna crema peste foia de cremsnit pusa intr-o tava suficient de inalta si se aseaza si celalata foaie;se preseaza usor.
Dupa racire se lasa la frigider pentru 12 ore.
 
 
Crema stiu ca a iesit delicioasa caci nu ne-am putut stapani sa nu o gustam(eu si ajutorul meu, Irina); maine voi vedea si reactia celor mici!
 
Pofta buna!
 
 

Rugaciune catre inger

   
Ingerasul meu cel bun,
Uite, eu as vrea sa-ti spun:
Vorbe grele am rostit,
Celor care mi-au gresit,
Si-acum vin la pieptul Tau,
Fiindca-mi pare foarte rau.
Te rog, fa-ma intelept,
Fapta rea sa mi-o indrept,
Si m-ajuta sa iubesc,
Si pe cei care-mi gresesc.

Rugaciune catre Sfanta Treime


 

Doamne, Doamne,
Ceresc Tata,
Fiule Mantuitor,
Sfinte Duh cel Sfintitor,
Noi pe Tine Te rugam
Ajuta-ne sa invatam,
Sa traim viata curata,
Sa avem minte-nteleapta,
De rele sa ne ferim,
Cele bune sa-mplinim!

         


Duhovnicul nostru

     Ma uit la poze si in camara sufletului si ma incearca deodata bucuria dar si tristetea, la gandul ca toate sarbatorile vor aduce cu ele un gol; lipsa duhovnicului care participa la Sfintele Liturghii si cu harul sau, cu prezenta plina de charisma aducea in suflet o mare pace! Liturghia era desavarsita prin prezenta sa in Sfantul Altar, in randul nostru cand predica si ne dadea binecuvatarea pentru acea zi, ori pentru saptamana care urma.
    Ma intreb de ce rautatea si nedreptatea trebuie sa atinga aceasta tagma a preotilor, de ce acei oameni care au fost pusi in slujbe inalte nu isi pastreaza curatenia si mintea limpede distrugand o comunitate atat de frumoasa ca cea creata la Sfantul Mare Mucenic Mina?
     In cei 17 ani de cand suntem enoriasi ai acestui Sfant lacas s-au creat relatii de prietenie, oamenii au invatat sa se roage impreuna, sa se sprijine la nevoie, au contribuit dupa puterile lor la ridicarea unui frumoase biserici de lemn... dar pana ca biserica sa capete aceasta forma oamenii s-au rugat intr-un cort de armata pe care Parintele Nicolae a reusit sa-l transforme intr-un Lacas al lui Dumnezeu. Caci cu blandete, rabdare, dragoste si mai ales HAR de la DUMNEZEU ne-a facut pe toti sa fim mai aproape de Dumnezeu,  sa ne iubim aproapele, ne-a ajutat sa ne indreptam prin taina spovedaniei, sa simtim bucuria de-a ne uni cu Hristos prin Sfanta Impartasanie.
 
  
      Totul era atat de frumos, sa ne adunam duminica de duminica, de la sarbatoare la sarbatoare, mangaiati de frumusetea slujbelor, alinati sufleteste, bucurandu-ne de vederea copiilor care cresc si se joaca pe pajistea de langa biserica, care vin purtati in brate de parinti pentru a fi impartasiti, apoi de manuta, iar mai tarziu strecurandu-se singuri prin multime pentru a primi Sfanta Impartasanie...tineri deveniti adulti  care gasindu-si alesul au ajuns sa se cunune la Sfantul Mina, apoi sa-si boteze copiii...
    Am asistat la botezuri, cununii. Am participat alaturi de familie, prieteni, cunostinte, enoriasi tineri ori mai in varsta -  aplecati de-acum de spate...caci timpul a trecut - la Denii, Sfantul Maslu, vecernii, Prohodul Maicii Domnului, Sfintele Pasti, noaptea de  Inviere, Conerte de colinde, Craciun, slujba de multumire dintre ani ... Barba parintelui a albit, dar sufletul i-a ramas tanar, plin de viata si energie atragandu-ne ca un magnet la biserica, la Sfantul Mina.
     Cu rabdare a stat la spovedanie in fiecare post ore intregi, ca toata lumea sa plece linistita si usurata sufleteste, gasind pentru toti o vorba de intarire, mangaiere, un sfat. Uitam de griji, ma ridicam increzatoare in Bunatatea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului ca din toate incercarile voi iesi cu bine  si crucea parea mai usoara.
  Si ma intreb cum va fi de-acum incolo, cand trebuie sa ne resemnam cu lipsa dansului de la Sfantul Mina fiind acuzat pe nedrept, cu imaginea patata tocmai de acei care ar trebui sa sustina aceasta lucrare, care ar trebui sa se bucure si sa dea Slava lui Dumnezeu ca mai exista preoti care isi pun toata viata in slujba Binelui si a iubirii  aproapelui. Oare nu acestea sunt cele mai importante cai spre mantuire?
  
 
    Insa ne raman rugaciunea si speranta; acestea nu ni le poate lua nimeni. Si sunt convinsa ca oricare ar fi lucrarea Celui de Sus aceasta trebuie sa fie spre mantuirea sufletelor noastre. 
   Cei care il cunosc pe Parintele Nicolae Picu sper ca sunt in asentimentul meu si ca se vor ruga pentru sanatatea acestuia, pentru tinerii care sunt ingrijiti si  sprijiniti in cadrul Asociatiei Arca si pentru ca dansul sa revina printre noi!
 
Pentru a afla mai multe despre fundatia Arca si copii de aici, va invit sa cititi un frumos articol:

joi, 21 februarie 2013

Au sosit cartile!

    Editura All mi-a facut azi o bucurie.
Cartile pe care le-am solicitat dupa inscrierea in campania vALLuntar au sosit in sfarsit. Din multele carti tentante m-a oprit la doua: Regina matasii de Venora Benett si Mostenirea de Katherine Webb. Acum urmeaza partea frumoasa si sa speram ca voi fi gata la timp pentru publicarea recenziei; nu voi putea abandona cu totul cartle pe care le citesc de aceea am putin emotii... insa sper sa ma incadrez in timp: 23 martie!
   In cazul in care sunteti si voi vALLuntari va doresc spor la citit si lectura placuta!
 
 
  O seara frumoasa si binecuvantata cu dragoste, liniste si multe carti bune imprejur!
  

luni, 18 februarie 2013

Copii si mame

    Azi, mi-am provocat elevii cu un eseu: DOAR MAMA. Ma asteptam sa reactioneze cu entuziasm si bucurie la ideea de a aduce un omagiu mamei, dar din pacate nu a fost asa. Termenul de realizare e destul de lung - 1 Martie, cerintele modeste (originalitate, creativitate, empatie, exprimare corecta, minim 20 de randuri), secretul asigurat...nu vor fi citite si premiate decat 3 dintre eseuri...
     La prima vedere putini doritori, insa trag nadejde ca numarul lor sa se inmulteasca caci sunt convinsa ca fiecare copil, tanar ar avea de spus ceva frumos despre mama lui. Daca acum sunt mai saraci in cuvinte sper sa existe in sufletul lor pretuirea, dragostea si respectul fata de fiinta care le-a dat viata, ii creste si ii ocroteste.
  
     M-a pus pe ganduri un text care l-am primit de curand pe email; desi amuzant in mare parte  e adevarat:

         Ce credem că ştie mama?
La 4 ani -     Mama ştie tot.
La 8 ani -     Mama ştie multe.
La 12 ani -   Mama nu ştie tot.
La 14 ani -   Mama mea nu ştie nimic.
La 16 ani -   Mama mea ? Ce ştie ea ?...
La 18 ani -   Bătrâna asta a copilărit cu dinozaurii...
La 25 de ani - Posibil ca Mama să ştie ceva despre asta..
La 35 de ani - Înainte de a decide, vreau să mă sfătuiesc cu Mama.
La 45 de ani - Precis ca Mama poate să mă îndrume...
La 55 de ani - Ce-ar fi făcut Mama în acest caz ?
La 65 de ani - De-aş fi putut să vorbesc despre asta cu Mama...


Gustav Klimt , Mama si copil

sâmbătă, 16 februarie 2013

Ce mai gatim sambata? R: Musaca si prajitura cu branza de vaci

De mult imi doream sa incep o rubrica cu retete culinare, dar cred ca de fiecare data, dupa ce m-am intors din bucatarie mi-a pierit cheful sa mai scriu despre asta....
   Acum insa am chef sa scriu pentru ca sunt satula de treaba...obosita, extenuata...doar degetele au chef de tastat.
  Asa ca azi, voi incepe si rubrica culinara, cu gandul la Julie, din filmul Julie & Julia.
 
Fie ca sunteti gurmanzi ori nu, ca va place sa gatiti sau doar sa mancati, filmul o sa va cucereasca cu siguranta!
 
Deci, la felul I :Musaca cu carnita de porc iar la desert - Prajitura casei, ii spunem asa pentru ca le place copiilor foarte mult, de aceea o fac foarte des.
 
  Pentru ca adeseori imi place sa improvizez si sa adaptez retetele dupa bunul plac, voi prezenta pe scurt modul de preparare.

 Musaca cu carne de porc

Ingrediente:
  • 8 cartofi
  • 1 kg carne de porc(pulpa tocata)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • rosii taiate bucati( eu folosesc conserve Giana sau ce se nimereste sa am in casa)
  • 1ou
  • o felie cascaval
  • condimente: sare, piper, coriandru, busuioc, usturoi sau orice va place!
 
Mod de preparare:
- cartofii curatati si taiati bucati se pun la fiert cu un farf cutit de sare si o lingurita de delikat
- cepele taiate marunt se calesc
- se aduga morcovul ras marunt si se caleste impreuna cu ceapa
- se sareaza dupa gust
- adaug carnea si apoi condimentele
- dupa ce s-a calit suficient  adug si rosiile tocate din conserva si las sa fiarba pana carnea e aproape gata si mai scade putin sosul.
 
  Intr-o tava unsa cu ulei se aseaza cartofii strecurati de apa apoi adaug compozitia de carne
  Se bate oul si se aduaga peste musaca, dupa care rad felia de cascaval.
  Las la cuptor aproximativ 30 min, la foc mediu,cuptorul fiind incins in prealabil.

 Si acum sa trecem la desert: Prajitura cu branza de vaci

Ingrediente:
1 kg branza dulce de vaci
2 cani de zahar (500  grame)
8 oua
1 cana ulei (250 ml)
un farf cutit sare
esenta de lamaie, vanilie
1/2 kg faina, dar daca branza a fost foarte moale se poate pune mai mult, sa iasa o compozitie potrivita
o lingurita de coaja rasa de lamaie
2 pliculete de praf copt de la Dr.Otqer

Mod de preparare:
Intr-un castron suficent de mare se amesteca: branza de vaci cu ouale si zaharul  si varful de sare pana se omogenizeaza;
- se aduaga esentele si apoi uleiul
- faina se toarna usor, amestecand cu telul
- la urma adaug coaja de lamaie si praful de copt.
Se toarna intr-o tava suficient de inalta in care am pus hartie de copt si se da la cuptor pentru 40 de minute, la foc potrivit.
  Depinde de cuptorul dumneavoastra;eu o asez la mijloc si las o tava dedesubt pentru a nu se rumeni foarte tare.


Daca retetele vi se par atragatoare, sper sa le incercati si sa aveti
Pofta buna!

 

vineri, 15 februarie 2013

Zapada si ghiocelul

      Azi am primit de la Ioana trei ghiogei gingasi care mi-au adus bucurie cu albul lor imaculat si mirosul suav, care trezeste la viata sentimente de iubire si protectie.
     Acesti ghiocei imi amintesc de frumusetea si voiosia Parintelui Arsenie Papacioc, de chipul mereu senin si ochii albastri care iti aduceau liniste si mangaiere.Pentru fila lunii ianuarie a calandarului din acest an maicutele au ales un citat care il reprezinta asa de bine:
 
    "Nu am nici o teama... in lumea aceasta exista dragoste si frumusete..."
 
 
    De curand, Stefanut a primit la lecturi suplimentare o legenda populara "Zapada si ghiocelul" care mi-a placut foarte mult, asa ca o voi scrie in continuare:
 
  <<Cand Dumnezeu a facut toate cate sunt pe pamant, iarba, buruieni si flori, le-a impodobit cu tot felul de culori frumoase.         
    Cand a facut zapada, i-a zis:
  - Sa-ti cauti tu singura culoarea care-ti place, fiindca tu umbli peste tot.
   Atunci zapada se duse la iarba si-i spuse:
   - Da-mi si mie culoarea ta verde si asa frumoasa!
   Iarba n-a vrut insa. A rugat apoi  un trandafir sa-i dea culoarea lui rosie, stralucitoare. Dar nici trandafirul n-a vrut. A cerut culoarea albastra de la viorea, culoarea galbena de la floarea-soarelui. Nici una n-a ascultat de rugamintea zapezii.
    - Nimeni nu vrea sa-mi dea culoarea sa.
    Ghiocelul milos, s-a induiosat de soarta zapezii si i-a zis:
    - Daca-ti place culoarea mea alba, o impart bucuros cu tine.
  Zapada a primit cu multumire darul ghiocelului. Drept recunostinta, ea il lasa sa scoata capusorul afara, de cum incepe sa se arate primavara.>>
    
 
  

luni, 11 februarie 2013

Viata cu Ema

     De mult nu am mai scris despre Ema, nu ca nu ne-ar mai fi draga, dar o parte din timpul rapit ii apartine; iesiri mai dese la plimbare sau doar "vizite  de lucru", mai mult de scuturat - caci din pacate cainii astia stiu sa naparleasca si sa-si schimbe blana! Mai multa atentie si grija, sedinte de dragalit si de jucat...
Ema, acum 4 luni, in octombrie
      Desigur ca e la fel de nazdrava, inepuizabil de jucausa, incat ne oboseste pe noi, trecand pe rand prin mainile copiilor si tot nu s-ar satura de joaca; noi suntem, sau eram mai comozi; ne placea sa mai stam, fiecare cu ale noastre: carti, calcualtor, tv... insa Ema tine mortis sa ne dezvete de aceste tabieturi, sau cel putin sa mai scurtam din activitatile care nu o privesc.
  
la o sedinta de ros...o  jucarie speciala. hand-made, marca Florin 
Prima hainuta, la inceput de noiembrie...fostul tricou a lui Stefan
La Sfantul Ioan Casian, intr-o duminica calduroasa de noiembrie
pe pontonul din Mamaia....singura pe jos...
Si obosita, rasfatata, dar tot cu chef de joaca...
          Totusi, nu ma pot abtine sa nu o laud putin; cand avem treburi mai importante simte, parca, si ne lasa in pace; cand afara e mai innorat ii place sa doarma, si nu latra in casa; stie doar sa planga pentru a cersi atentie!
 
    Inca se joaca cand ii dam cate un covrigel sau biscut, incat ne intrebam daca nu a alaptat-o vre-o pisica cand era mica, ca prea le imita joaca!
 
   Mai nou, am observat ca stie sa faca si rostogoliri si sa se tarasca ca la armata, si desigur cocotatul pe canapea sau pe birou nu mai sunt nici o problema pentru ea. Nu e nevoie dacat sa fie libera pentru a se defasura si alerga ca la cursele de viteza prin casa.

  
In luna cadourilor ...totosi de la Sfantul Nicolae

     Ar mai fi multe de povestit, dar mi-e ca nu am pozele potrivite...si oricum timp mai e!
     Poate imi spuneti cateva retete de obosit catei! Cei de la tocmai.ro au o idee buna insa nu mai avem loc de banda de alergat in casa...

duminică, 10 februarie 2013

Talantii imparatiei

     Duminica de azi aduce pentru noi crestinii posibilitatea de a reflecta catre doua directii:
    *la viata Sfantul Haralambie, mare mucenic al lui Hristos, care s-a facut vestit pentru ravna in provaduire lui Hrsitos si pentru puterea credintei;
    * si la predica inmultirii talantilor.
    Cred ca Sfantul Haralambie, asemenea multor cuviosi si nevoitori in Hristos sunt imagini vii a inmultiirii talantilor ce le-au fost dati de Dumnezeu, exemple pe care nici pe departe nu le vom putea urma indeajuns, insa suntem datori, ca primind un numar mai mare sau mai mic de talanti, poate chiar unul - dar acela cu atat mai de pret, sa cautam sa-i sporim, sa-i valorificam, sa-i punem in slujba lui Dumnezeu, si al binelui, in folosul aproapelui si inspre mantuirea sufletelor noastre. Caci neimultind ceea ce am primit ne facem vinovati de lene, nercunostinta si egoism, si riscam sa ni se ia si putinul care ne-a fost dat.
   Dar iertati-mi talmacirea stangace a predicii de azi, caci se cuvine a lasa loc unei predici frumoase pe care Parintele Arsenie Boca, a scris-o anume pentru Duminica de azi; am ales cateva spicuri relevante din cartea:
  Din invataturile Parintelui Arsenie Boca - Talantii imparatiei 
 
   "Convertirea talentelor este un mare talent. Inzestrarile lui Dumnezeu nu ne sunt date ca niste simple ornamente, de care sa ne bucuram numai noi; ele sunt inzestrari de energie divina, energie pe care lumea nu o cunoaste. Acestea dau indrazneala mucenicilor, rabdare pustinicilor, darul cunostintei, curajul adevarului, nebunia pentru Hristos, interpretare vietii in perspectiva lumii divine.
     In fiecare ins ce vine in lume, Dumnezeu ascunde un gand al Sau, o intentie divina, un plan pe care -L urmareste intre oameni, si, potrivit cu el, tocmirea celui care vine capata insusirile de a-l putea indeplini. Aceasta e o mare taina. Acestia, prevazuti de Dumnezeu cu slujba anumita, inca mai inainte de a se naste si trimisi sa o implineasca, sunt slugile Sale, carora le-a dat avutia pe mana. Talantii sunt talentele: inzestrari cu daruri, misiuni, slujbe duhovnicesti si slujiri cetatenesti; mestesugul artelor; mestesugul stiintei, a oricarei stiinte, darul chivernisirii avutiei; pe scurt, valorile culturii: valoarea morala, politica, teoretica (stiinta), estetica, economica si religioasa.
   Si fara vorba, s-ar pricepe ca toate valorile, talentele, ar trebui sa se negustoreasca intre oameni,  de buna voie, si din libera vointa, in favoarea lui Dumnezeu, caci precum este o ierarhie a valorilor, tot asa este un Ierarh al lor.
....
     Nu se poate ca Iisus sa nu fie Dumnezeu adevarat cand in El erau : inceputul si sfarsitul, alfa si omega, intr-o contiunua si divina prezenta. De altfel, aceasta prezenta a lui Iisus in toate fragmentele timpului, este ceea ce da talantilor valoarea lor de energii divine. Cei inzestrati cu acei talanti sau talente ale Duhului Sfant, se cuvine sa negustoreasca cu ele in lume, castigand fii ai imparatiei.
    Legile negustoriei sunt cele doua legi: iubirea de Dumnezeu si iubirea de oameni.
   Tot celui ce recunoaste Providenta de la Dumnezeu a talentelor sale, i se va mai da si tot celui ce i se pare ca nu le are  de la Dumnezeu, i se va lua si ceea ce i se pare ca are.
    Cu talantul botezului sunt daruiti crestinii ortodocsi, talent ingropat, si de putini dezgropat si sporit."
 
   Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne sporim talantii ce ne-au fost daruiti!
 
    

sâmbătă, 9 februarie 2013

Bucuria de a canta!

     De ce oare, desi am vazut filmul de mai multe ori, melodia aceasta imi provoaca o mare bucurie, iar lacrimile imi siroiesc fara sa le pot controla?! E atata bucurie in glasul tinerilor.. atata daruire...iar Dumnezeu i-a inzestrat cu asemenea talent incat ascultandu-i ma impresioneaza de fiecare data!
 
 
      Sper sa nu supar pe nimeni, caci si muzica gospel aduce lauda si marire lui Dumnezeu, vestea buna, desi intr-un stil mult mai vesel si neconformist!

      O duminica placuta si A happy day

joi, 7 februarie 2013

Carti pentru mici si mari

      A trecut prima luna din calendarul acestui an; in ritm alert, ca de obicei, incat vacanta pare sa-si fi terminat demult odihinitoarele zile, iar energia acumulata e pe sfarsite.
       Intre zile de scoala, servici si treburile cotidiene ne bucuram de orele serii, cand putem sta linistiti la jocuri, lectura si povesti, de genul...... CE S-A MAI INTAMPLAT LA SCOALA!
       Printe cartile asezate pe spatarul canapelei se afla: Patericul Maicii Domnului, de Arhim. Teofilact Marinakis - care cuprinde intre copertile ei groase, frumoase intamplari despre minunile si aparitiile Maicii Domnului, culese de la calugari, Sfinti si Cuviosi Parinti; Apostolul Pavel, de James Cannon - care te captiveaza prin descrierea amanuntita si plina de patos a calatoriilor Sfatului Pavel; Povestiri pentru copii dupa traditia  ortodoxa pe care o citeste Stefanut, dar in care mai scap si eu pentru ca intamplarile din copilaria lui Iisus sunt maiestuos povestite de Ileana Vasilescu, incat e mai mare placerea sa le citesti!
 
      Ar mai fi multe pe lista...in asteptare, dar putinul ragaz nu imi permite sa am prea mult timp pentru lectura. Fetele, printre teme si teste, mai reusesc sa citeasca: cea mica -  Randunica din Ghebarcea,  iar cea mare - Morometii, pe care incep sa o intalnesc la toti pasii, printre elevii mei de liceu, de a X a.
  
      Si cum seara, printre randuri, merge ceva dulce, va invit la un castronel de taitei cu lapte, cu sau fara scortisoara!
 
 
 
 
       Voi ce mai cititi?
  

Postări populare

Colectie citate

  • "Viata e altceva decat o visam, mai ales pentru ca si noi suntem altfel decat ne credeam. O singura ambitie este legitima: aceea de a fi mai buni". Monseniorul Vladimir Ghika.
  • "Dumnezeu e pretutindeni doar ca trebuie rugat. Uneori chiar o rugaciune scurta facuta insa din tot sufletul si cu toata inima te ajuta daca o zici cu putere." Parintele Arsenie Boca
  • "Cea mai bogată moștenire pe care parinții pot să o lase copiilor este copilăria fericită, plină de amintiri tandre despre tatăl și mama lor. Aceas­ta va lumina zilele care vin, îi va păzi de ispite și îi va ajuta în încercările vieții de zi cu zi după ce vor părăsi casa părintească." Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranta, care afla iesire chiar si acolo unde nu exista loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti". Sfantul Isaac Sirul
  • "Nu am nici o teama...in lumea aceasta exista dragoste si frumusete! Cuvioasul Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Nu minunile Îl descoperă pe Dumnezeu oamenilor, ci acel ceva despre Dumnezeu se descoperă în inima pregătită pentru asta. Este ceea ce se numește 'arderea inimii'. " Parintele Serafim Rose
  • "Să credem mai mult cuvintelor care ne arată căile vieţii veşnice, decât să ne îndeletnicim în lucruri care ne aduc pierzare" Sfantul Mucenic Haralambie
  • "Omul lui Dumnezeu trebuie sa fie simplu si lipsit de rautate sau viclenie, pentru ca Hristos a spus: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor(Matei 18, 3)." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Ascultaţi, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poţi face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci şi să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va linişti şi după aceea te vei putea înţelege cu el. Uită-te şi la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniştită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea." Sfantul Paisie Aghioritul
  • "Bucuria mea, castiga duhul pacii si atunci mii de oameni se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Iisus da omului destinul si toata energia lui divina. Iisus este un destin intruchipat. Cine-L ajunge... stie ce are de facut!" Parintele Arsenie Boca
  • "Nimic nu este asa de placut lui Dumnezeu ca multumirea." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Dumnezeu ca Facator isi iubeste intreaga creatie, insa omului ii poarta o dragoste aparte. Dupa chipul Sau l-a plasmuit pe om, spre a-l face partas bunatatii si fericirii Sale." Sfantul Ierarh Nectarie
  • "Precum ochiul este atras de frumusetea celor vazute, la fel mintea curata este atrasa de cunostinta celor nevazute." Sfantul Maxim Marturisitorul
  • "Dragostea este ca o albina foarte lucratoare, care aduna de pretutindeni cele bune si le depoziteaza in sufletul celui care iubeste." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Maica Domnului jertfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Fii mei, sa nu iubim cu vorba, numai cu gura, ci cu fapta si cu adevarul." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Deci, fratilor, bucurati-va! Desavasiti-va, mangaiati-va, fiti uniti in cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi!" Sfantul Apostol Pavel
  • "Fericiti cel care, gospodarindu-si averile curate, intinde o mana a Lui Dumnezeu celor nevoiasi." Sfantul Grigorie Teologul
  • "Castiga duhul pacii si atunci mii de inimi se vor mantui in preajma ta." Sfantul Serafim de Sarov
  • "Roaga-te si lucreaza! Iata pravila de aur ce imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.Iubirea nu face rau aproapelui; Iubirea este deci implinirea legii." Sfantul Apostol Pavel
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Nu vei avea vreodata bucurie deplina sau eliberare totala de ceea ce e mic si tulburator, daca nu ai pus peste viata pecetea micii tale jertfe." Parintele Arsenie Papacioc
  • "Vorba buna si zambetul si fapta binefacatoare sunt raze ale soarelui rasfrante in sufletul omului." Nicolae Iorga
  • "Fiecare clipa poate oferi un prilej binecuvantat sau chiar unic pentru a va arata nobletea voastra de slujitori alaturi de ingeri." Cuviosul Parinte Arsenie Papacioc
  • "Linistea este inceputul curatirii sufletului" Sfantul Vasile cel Mare
  • "Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Fericiti cei ce L-au indragit pe Dumnezeu si din dragoste pentru El nesocotesc toate cele pamantest." Sfantul Efrem Sirul
  • "Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea..." Parintele Arsenie Papacioc
  • " Om desavarsit este acela care iubeste adevarul si dreptatea, care Il cinsteste pe Dumnezeu, nu face fapte rele si este milostiv." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Ale Tale sunt cerurile si al Tau este pamantul; lumea si plinirea ei Tu le-ai intemeiat." Un psalm al lui David catre Dumnezeu
  • "Numai la bine sa te gandesti si numai pe el sa-l savarsesti." Parintele Evmenie Cretanul
  • "Nu te mahni atunci cand nu primaesti indata de la Dumnezeu ceea ce ceri. Pentru ca vrea sa-ti daruiasca si mai multe bunatati daca ramai lipit de El prin rugaciune staruitoare. Si ce altceva este mai inalt decat legatura ta cu Dumnezeu si decat comuniunea cu El? Sfantul Nil Ascetul
  • "Dreapta judecata este o virtute insemnata,ea este intr-un fel izvorul si radacina tuturor virtutilor." Sfantul Ioan Casian
  • "Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice: Nu te abate nici la drepata nici la stanga. Calea de mijloc este calea imparateasca." Arhim. Cleopa Ilie
  • Parintele Arsenie Boca
  • "Pastrarea capacitatii de incadrare in disciplina a unui suflet face dovada armoniei si valorii sale."
  • "Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima". parintele Aresnie Boca
  • "Maica Domnului jerfeste mereu, sufera mereu si cred ca se lupta chiar si cu dreptatea divina aparand pe neputinciosii care o cer in ajutor" Arhim. Arsenie Papacioc
  • " O tinerete daca nu-i structurata si cu ceva batranete, e in primejdie. Si daca exista o nuanta de batranete la tinerete, va exista si tinerete la batranete!" Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea este ispitita se se ciocneasca de Iisus." Parintele Arsenie Boca
  • "Sa lupti pana la urma impotriva pacatului, ca sa implinesti cuvantul Mantuitorului: Iubiti-va! Tineti minte acest lucru: Criteriul de judecata la Dumnezeu este iubirea" Parintele Arsenie Papacioc
  • "Fericit cel ce si-a cunoscut puterile sale, lucru care este temelia fiecarei virtuti." Sfantul Efrem Sirul
  • "Sa cunoastem bine cursele si sa pasim departe de ele. Sa aflam unde sunt prapastiile si nici macar sa nu ne apropiem de ele. Aceasta sa fie pentru noi straduinta de a ne asigura duhovniceste..." Sfantul Sfantul Ioan Gura de Aur
  • "Cum putem salva neamul? Raspunsul e acesta: pune-te tu la punct, omule - lume mica in care se oglindeste o lume mare. Rugandu-te pentru celalalt esti un mic mantuitor candva undeva." Arhim. Arsenie Papcioc
  • "Daca oamenii ar fi intotdeauna seriosi si nu-si vor ingadui putin relaxare sau amuzament, ar innebuni sau ar deveni labili fara sa-si dea macar seama." Herodot
  • "Tot ce ai nevoie ca sa schimbi lumea este dragoste, pentru ca dragostea schimba tot ce atinge."
  • " Iisus cu mare dor ar vrea sa locuiasca in inima ta.Deschide! Inima ta ar fi un mic cer divin." Arhim. Arsenie Papacioc
  • "Prietenul se castiga prin fidelitate, modestie si generozitate." Proverb arab
  • "Fii impacat cu sufletul tau, si, atunci, cerul si pamantul se vor impaca cu tine." Sfantul Isac Sirul
  • "Multumirea cu putin este singura comoara care nu se sfarseste niciodata." Sfantul Vasile cel Mare
  • "Rugaciunea alunga intristarea si micimea de suflet." Sfantul Nil Ascetul
  • "Mare este puterea nadejdii in Dumnezeu. Ea este fortareata ce nu poate fi cucerita, zid nesurpat, alianta nebiruita, liman pasnic, turn nebiruit, arma puternica, putere neinfranata, care afla loc de iesire chiar si acolo unde nu este loc de trecere." Sfantul Ioan Gura de Aur
  • " Cei care fac binele isi au invistierita rasplata in insasi fapta lor."
  • "Rugaciunea este inima ta in inima lui Dumnezeu!" Arhim . Arsenie Papacioc
  • "Spiritul omului nu-si poate intinde aripile aici pe pamant daca nu se simte inconjurat de iubire, vesnicie si nemarginire". Ilie Miniatis
  • "In aceasta am cunoscut iubirea: ca El Si-a pus sufletul Sau pentru noi si noi datori suntem sa ne punem sufletele pentru fratii nostri." Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • "Recomand o nesfarsita veselie in ascunsul tau, ca aceea marturiseste ca esti cu Iisus Hristos in inima ta si-n respiratia ta. Inima ta va vibra mereu o rugaciune fara cuvinte." Arhim. Arsenie Papacioc