Duminica de azi aduce pentru noi crestinii posibilitatea de a reflecta catre doua directii:
*la viata Sfantul Haralambie, mare mucenic al lui Hristos, care s-a facut vestit pentru ravna in provaduire lui Hrsitos si pentru puterea credintei;
* si la predica inmultirii talantilor.
Cred ca Sfantul Haralambie, asemenea multor cuviosi si nevoitori in Hristos sunt imagini vii a inmultiirii talantilor ce le-au fost dati de Dumnezeu, exemple pe care nici pe departe nu le vom putea urma indeajuns, insa suntem datori, ca primind un numar mai mare sau mai mic de talanti, poate chiar unul - dar acela cu atat mai de pret, sa cautam sa-i sporim, sa-i valorificam, sa-i punem in slujba lui Dumnezeu, si al binelui, in folosul aproapelui si inspre mantuirea sufletelor noastre. Caci neimultind ceea ce am primit ne facem vinovati de lene, nercunostinta si egoism, si riscam sa ni se ia si putinul care ne-a fost dat.
Dar iertati-mi talmacirea stangace a predicii de azi, caci se cuvine a lasa loc unei predici frumoase pe care Parintele Arsenie Boca, a scris-o anume pentru Duminica de azi; am ales cateva spicuri relevante din cartea:
Din invataturile Parintelui Arsenie Boca - Talantii imparatiei
"Convertirea talentelor este un mare talent. Inzestrarile lui Dumnezeu nu ne sunt date ca niste simple ornamente, de care sa ne bucuram numai noi; ele sunt inzestrari de energie divina, energie pe care lumea nu o cunoaste. Acestea dau indrazneala mucenicilor, rabdare pustinicilor, darul cunostintei, curajul adevarului, nebunia pentru Hristos, interpretare vietii in perspectiva lumii divine.
In fiecare ins ce vine in lume, Dumnezeu ascunde un gand al Sau, o intentie divina, un plan pe care -L urmareste intre oameni, si, potrivit cu el, tocmirea celui care vine capata insusirile de a-l putea indeplini. Aceasta e o mare taina. Acestia, prevazuti de Dumnezeu cu slujba anumita, inca mai inainte de a se naste si trimisi sa o implineasca, sunt slugile Sale, carora le-a dat avutia pe mana. Talantii sunt talentele: inzestrari cu daruri, misiuni, slujbe duhovnicesti si slujiri cetatenesti; mestesugul artelor; mestesugul stiintei, a oricarei stiinte, darul chivernisirii avutiei; pe scurt, valorile culturii: valoarea morala, politica, teoretica (stiinta), estetica, economica si religioasa.
Si fara vorba, s-ar pricepe ca toate valorile, talentele, ar trebui sa se negustoreasca intre oameni, de buna voie, si din libera vointa, in favoarea lui Dumnezeu, caci precum este o ierarhie a valorilor, tot asa este un Ierarh al lor.
....
Nu se poate ca Iisus sa nu fie Dumnezeu adevarat cand in El erau : inceputul si sfarsitul, alfa si omega, intr-o contiunua si divina prezenta. De altfel, aceasta prezenta a lui Iisus in toate fragmentele timpului, este ceea ce da talantilor valoarea lor de energii divine. Cei inzestrati cu acei talanti sau talente ale Duhului Sfant, se cuvine sa negustoreasca cu ele in lume, castigand fii ai imparatiei.
Legile negustoriei sunt cele doua legi: iubirea de Dumnezeu si iubirea de oameni.
Tot celui ce recunoaste Providenta de la Dumnezeu a talentelor sale, i se va mai da si tot celui ce i se pare ca nu le are de la Dumnezeu, i se va lua si ceea ce i se pare ca are.
Cu talantul botezului sunt daruiti crestinii ortodocsi, talent ingropat, si de putini dezgropat si sporit."
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne sporim talantii ce ne-au fost daruiti!
Buna,
RăspundețiȘtergereDoar in inscrierea pe mail consta inregistrarea. Trebuie sa ai un pic de rabdare. Poate daca ai prins weekend-ul e firesc sa intarzie.
Multumesc de raspuns;voi avea rabdare, acum ca stiu ca nu mai am altceva de facut!sa aveti o saptamana frumoasa!
Ștergere