"Deasupra unei stanci deosebit de inalte, cu forma specifica, la Nord-Vest de Manastirea Sfantul Stefan este cladita manastirea Sfantei Treimi. Sapate in stanca, 140 de trepte te conduc in siguranta in varf unde se afla manastirea. Specialistii sustin ca intre manastirile de la Meteora, aceasta este a 3-a ca vechime. Din inscriptii si din alte marturii se face cunoscut ca biserica propriu-zisa , adica naosul central, a fost construit la 1476 si mai tarziu pronaosul. Zidaria exerna, monogramele cu tigle si altele dezvaluie intemeierea manastirii in jurul secolului VIV. Traditia certifica insa ca au trebuit saptezeci de ani pentru a urca materialele necesare pe stanca si aproape 18 ani pentru constructie."
sursa:"Meteora, Istoria manastirilor si monahismului"
Dupa ce parcurgi un drup serpuit si urci treptele sapate in jurul stancii ajungi la intrarea in manasitre, unde pacea si frumusetea sunt la ele acasa.
Caldura ramane afara, inauntru o racoare binefacatoare si holurile manasitrii adapostesc frumoase icoane pictate direct pe pereti, vase si ulcele, sistemul cu scripeti folosit in trecut la transport de calugari. Dupa ce parcurgi un hol lung intri in biserica centrala "Katholikon" (naos central) inchinata Sfintei Treimi.
O alta biserica, mai micuta este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul - Deschizatorul de drumuri; in aceasta insa nu ne este ingaduit sa intram.
"Din punct de vedere architectural este o biserica cruciforma cu turle, cu doua randuri de coloane. Zidaria partii rasaritene a Sfantului Altar este realizata cu deosebita grija. Fereastra ornamentata impodobeste arcada cu decoratiuni dintate de caramida, cu cruci si monograme ale lui Cristos. (IS, HR, NIKA). Pe fata de Sud a bisericii se afla doua inscriptii, una langa alta, care mentioaneaza:
" In anul 1476 si din mila monahului umil la port si sarac Nicodim."
Iesind din biserica, de jur imprejur zaresti doar varfurile stancilor inaltate spre cer, manastirile, campul Tessaliei si raul Pinios care sepuieste sfios, orasul Kalambaka la poale, iar in departare muntii Pindului.
Dintre toate, cea mai frumosa vedere este cea care dezvaluie manastirile inaltate ca o ruga catre Cer: Manastirea Sfantul Stefan, la rasarit, urmata mai departe de Manastirea Roussanos, iar la Apus Manastirea Varlaam si Marea Meteora.
"Stanca pe care se afla manastirea, destul de mare ca intindere, adaposteste chiliile monahilor, Trapeza, bucatarie, doua bazine si putin pamant arabil."
Insa stanca rotunda, neteda si calda a Meteorei Sfantei Treimi pe care am pasit desculta imi mangaie si acum gandul; decorul minunat care dezvlauie frumusetea Puterii Creatoare ma face sa-mi doresc intoarcerea in acele locuri binecuvantate... pentru toti a fost o mare binecuvantare!
Slava lui Dumnezeu pentru toate si pentru vacanta aceasta minunata de la Meteore!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc de vizita!