Pe o stanca inalta de 373 metri, o frumoasa si mareata Manastire, inchinata Tuturor Sfintilor se destainuie privirii de la mare departare.
"Primul colonizator al stancii a fost calugarul Vaarlam care in jurul anului 1350 a construit cateva chili si o biserica in numele celor Trei Ierarhi. Mai tarziu au urcat pe stanca fratii Nectarei si Teofanie, care la 1518 au construit deasupra ruinelor fostelor cladiri biserica celor Trei Ierarhi la inceput si mai tarziu biserica Tuturor Sfintilor si a lui Ioan Prodromul, Deschizatorul de drumuri. Cei doi frati proveneau din familia de boieri a Apsarazilor din Ioannina dupa cum certifica inscrisurile care s-au pastrat pana astazi. Primul ascet a urcat pe stanca cu schele succesive, sprijinite pe grinzi infipte in gaurile dintre stanci. Exempul sau l-a urmat si altii avand ca rezultat construirea manastirilor de la Meteora.
Biserica inchinata Tututror Sfintilor, are forma de cruce cu turla complexa de patru coloane, la fel ca naosurile centrale ale manstirilor de pe Sfantul Munte Athos. Naosul, dupa cum se mentioneaza in ctitorie a fost construit in 20 de zile in timp ce materialele necesare au adunate pe stanca intr-o perioada de 22 de ani.
Mai mult, se spune ca insusi ctitorul Teofanie, bolnav pe patul de suferinta timp de 10 luni, cum a fost instiintat ca s-au incheiat lucrarile, s-a ridicat ajutat de un toiag, si dupa ce a intrat si a vazut biserica terminate a ridicat mainile si a slavit pe Dumnezeu, multumind in acelasi timp Tuturor Sfintilor."
Incarcat cu pictureimurale, naosul central cuprinde compozitii din ciclul istoric, dogmatic si luturgic al bisercii noastre. Frescele se caracterizeaza prin virtuozitate si plasticitate. Ornamentarea bogata cu picturi a bisericii propriu-zise arata realism si influenta modelelor italienesti."
Intradevar, picura este impresionanta si cu greu m-am putut desprinde a o privi. Fiecare coltisor este pictat cu Sfinti si momente din viata Mantuitorului sau a Sfintilor, decoratiunile sunt bogate si au culori puternice, in ciuda timpului ce s-a asternut asupra ei. Pictorul caruia i se datoreaza aceasta lucrare este Franco Cataleno care la 1560 a lucrat la Manastirea Megistis Lavras, la Sfantul Munte. Acesta a lucrat impreuna cu fratele sau, preotul Gheorghios, savarsind pictura la 1566.
Stanca avand o latime considerabila a permis realizarea mai multor constructii in trepte, are o curte interioara de unde poti admira peisajul minunat al Vaii Tesaliei si manastirile care se inalta in imprejurimi: Marea Meteora - aflata la 5 minute distanta cu masina, mai jos Manastirea Roussanos, Manastirea Sfantul Stefan.
"In afara de naosul principal, la Manastirea Varlaam exista si bisericuta Trei Ierarhi. Este vorba despre un iconostat sculptat in lemn, cu picturi murale deosebite. Renovarea bisericutei, dupa cum este scris pe o tigla incastrata acolo, s-a facut in anul 1627."
Din celelalte cladiri ce pot fi vizitate este vechea Trapeza, Spitalul, Azilul de batrani si Bisericuta Sfintilor fara de arginti. Vechea Trapeza a fost transformata in loc de pastrare a obiectelor de cult. Intre nestematele care exista acolo este si un cod scris de mana cu minunate miniature, epitafuri, odajdii de arhierei, cruci sculptate in lemn, icoane portabile, obiecte de cult si multe altele. Subliniem in mod special Evanghelia scrisa de mana a Imparatului Bizantului, Constantin Porfirogenitul unde exista si semnatura acestuia."
Meteora - Istoria Manastirilor si Monahismului, Theoharis M. Provatakis
Intr-una din zile, ne-a ajutat Dumnezeu sa mai face un drum spre Meteore spre a le privi la apus.Privelistea e incantatoare , un loc in care pot sa revii oricat de des si sa ti se para la fel de minunat. O maretie pe care numai Creatorul o poate fauri, si pe care in bunatatea sa, a lasat-o mostenire peste veacuri!
In prim plan, Manastirea Roussanos, apoi Manastirea Tuturor Sfintilor si in departare, Marea Meteora. Despre aceasta mai ramane sa scriu pentru a incheia pelerinajul virtual la Sfintele Meteore,
pentru cei care inca nu au reusit sa ajunga dar si pentru a pastra amintirile cat mai proaspete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc de vizita!